CE: Situatia absorbtiei fondurilor europene de catre Romania este dramatica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

CE: Situatia absorbtiei fondurilor europene de catre Romania este dramatica

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Situatia absorbtiei fondurilor europene de catre Romania este dramatica pentru ca, pe linga riscul de a pierde din banii alocati pentru perioada urmatoare, economia romaneasca intirzie sa recupereze decalajul fata de celelalte state din UE, a declarat Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene.

  „Rata de absorbtie a fondurilor de catre Romania este de doar 3,5%. Situatia este dramatica, din cauza riscului ca Romania sa piarda o parte din banii alocati pentru perioada urmatoare, dar aceasta are si un impact economic. Daca nu exista proiecte implementate cu fonduri europene, nu va exista motorul pentru revenire economica, Romania nu are mecanisme de crestere economica. Astfel, Romania isi va pierde din atractivitate pentru ca va fi din ce in ce mai greu sa recupereze decalajul fata de alte state europene", a declarat Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene.

  Printre motivele pentru care gradul de absorbtie al fondurilor UE este atit de redus, reprezentantul CE a mentionat procedurile licitatiilor tehnice, capacitatea redusa a beneficiarilor, dar si problemele de la nivelul autoritatilor de management. „In cazul beneficiarilor, avansurile sint mari, iar acestia nu se mai grabesc sa obtina mai multi bani. La nivelul autoritatilor de management exista probleme de personal si de competenta. Toate aceste dificultati impiedica firmele serioase sa faca afaceri in Romania. Primim in fiecare zi la Bruxelles plingeri de la companii despre lipsa de transparenta din Romania la licitatiile publice", a spus Nadler.

  Pe de alta parte, el apreciaza ca exista un nivel nejustificat de ridicat de birocratie la nivelul autoritatilor de management si recomanda ca acestea sa simplifice mai degraba procedurile, decit sa se plinga de lipsa de personal. „Am suspendat plati pentru un proiect pentru ca documentatia impovaratoare nu asigura corectitudine si conformitate. Incarca beneficiarii, iar acestia nu mai pot face fata mintal problemelor. Procedurile ineficiente si inadecvate sufoca implementarea proiectelor in Romania", a apreciat oficialul CE. El s-a referit in acest context si la numarul excesiv de mare al auditorilor si ale controlorilor proiectelor, care sint necoordonati, incompetenti si inconsecventi. „Toate acestea amplifica incertitudinea investitorilor. Autoritatile se protejeaza de incompetenta prin tot mai multe proceduri", a mai spus Nadler.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.