anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Combinatul "Solventul" Timisoara, pe punctul de a fi declarat falimentar

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Combinatul chimic "Solventul", de la Timisoara, se inchide. Pare sa fie ultimul episod dintr-o istorie scurta, dar agitata, cu amenintari, contrabanda, politica, arestari si concedieri, pentru ca acum se pare ca nu mai este o alta solutie decit inchiderea combinatului, cu tot protestul muncitorilor.
  Combinatul petrochimic "Solventul" este una dintre societatile comerciale care a aparut pe mai toate listele de lichidare, datoriile ei catre stat depasind 100 de miliarde de lei. Cu toate acestea, situatia "Solventului" nu a fost inca transata. De ieri, insa, Renel, caruia "Solventul" ii datoreaza 180 de milioane lei, a intrerupt furnizarea energiei electrice si a introdus la Tribunalul Timis o actiune pentru declararea starii de faliment a combinatului timisorean. FPS a decis disponibilizarea intregului personal ramas inca la "Solventul" dupa mai multe restructurari succesive.
  S-a hotarat ca cei 275 de angajati sa fie concediati, urmand ca ulterior 150 de persoane sa fie reangajate pentru serviciul de paza. De un an de zile practic combinatul nu mai produce nimic, iar de cateva luni, de cind Romgaz a hotarit sa alimenteze "Solventul" doar la cota de avarie, muncitorii nu si-au mai primit salariile.
  In dimineata zilei de miercuri, muncitorii s-au adunat in fata intreprinderii, urmind a pleca in mars prin Timisoara catre sediul FPS si al prefecturii. Marsul nu a mai avut insa loc. La poarta fabricii, coloana era asteptata de directorul FPS Timis, Ioan Mihnea, si de prefectul judetului, Dumitru Gant, care au propus muncitorilor sa le asculte doleantele chiar in incinta combinatului. Muncitorii cred ca "Solventul" se poate inca privatiza prin vinderea activelor unui posibil investitor strain. Ei cred ca de situatia la care s-a ajuns este vinovat doar FPS.
  Daca totusi nu se va putea vinde, muncitorii cer lichidarea societatii cu aplicarea prevederilor Ordonantei nr. 9 si plata a 6-12 salarii. Prefectul Dumitru Gant a promis ca va sprijini doleantele muncitorilor si va pleca la Bucuresti cerind lichidarea judiciara a "Solventului" dupa ce vor fi platite salariile restante. Prefectul nu crede ca fabrica, in situatia in care se afla, va mai putea fi vinduta.
  Declinul "Solventului" a inceput dupa ridicarea embargoului impus fostei Iugoslavii. In perioada embargoului, "Solventul" a rezistat pompind la Pancevo, Serbia, printr-o conducta magistrala subterana, peste 8 mii de tone de benzina si peste 38 de mii de tone de motorina. Intreaga conducere de atunci a combinatului a fost arestata, iar procesul se afla pe rol la Judecatoria Timisoara. Dupa parerea expertilor contabili, prin incalcarea embargoului a fost prejudiciat statul cu 15 miliarde de lei. Inculpatii sustin ca intreaga afacere a fost ghidata de guvernul Vacaroiu, ei nefacind altceva decit sa execute ordinele primite. Din februarie 1997, adunarea generala a actionarilor hotara inchiderea combinatului, care nu a mai refacut contractul cu principalul sau furnizor de materii prime din Iugoslavia. FPS a incercat totusi vinzarea combinatului, dar la nici una dintre licitatiile organizate nu s-a prezentat vreun potential cumparator.
  Posibilii investitori au reclamat pretul prea mare fixat de FPS, datoriile prea mari, dar au fost descurajati si de ancheta penala in curs, in care era implicata fosta conducere a "Solventului".

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  O reformă care nu se va face (II)

  Cătălin ONOFREI

  O reformă care nu se va face (II)

  Poveste cu doi înecaţi.

  opinii

  Mahalaua digitală

  Florin CÎNTIC

  Mahalaua digitală

  Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

  A plecat ministrul. Ce ne facem?

  Ioan Alexandru TOFAN

  A plecat ministrul. Ce ne facem?

  Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

  Despre copilărie (I)

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Despre copilărie (I)

  Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

  pulspulspuls

  Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

  Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

  Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

  Caricatura zilei

  Scăpări de gaze #NordStream5

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.