Conducerea FibrexNylon Savinesti inchide doua sectii si disponibilizeaza 500 de salariati
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Conducerea FibrexNylon Savinesti inchide doua sectii si disponibilizeaza 500 de salariati

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Consiliul de Administratie al FibrexNylon Savinesti va propune, la sedinta AGA din 29 iunie, oprirea productiei la doua sectii, masura care presupune disponibilizarea citorva sute de angajati ai societatii.
  Decizia este determinata de reducerea preturilor piata internationala a fibrelor sintetice, din cauza cererii in scadere.
  "Recesiunea economiei mondiale nu a ocolit nici FibrexNylon. Piata mondiala a fibrelor sintetice este in dezordine. Cererea de caprolactama este la un nivel redus avind ca rezultat cele mai scazute preturi de-a lungul timpului. Pe perioada urmatoarelor noua luni nu exista nici macar un semn de revigorare a situatiei, ba, dimpotriva, pentru trimestrul al treilea se preconizeaza preturi inca mai scazute pentru caprolactama. Pentru a opri pierderile ce se inregistreaza in instalatia de caprolactama, Consiliul de Administratie va propune Adunarii Actionarilor din 29 iunie 2001 trecerea acesteia in conservare pentru urmatoarea perioada. Aceasta este singura modalitate de reducere a costurilor fixe, reprezentate in cea mai mare de cheltuielile cu personalul", se arata intr-un comunicat al societatii.
  Conducerea unitatii mai arata ca FibrexNylon va mentine instalatiile in conditii de siguranta si va pregati proiecte pentru investitiile viitoare atunci cind piata nylonului va inregistra conditii mai bune. "Citeva sute de persoane ar putea ramine fara locuri de munca. Programul social existent nu a prevazut o astfel de situatie pentru care sint necesare solutii noi si un alt program social", se mai arata in comunicatul Consiliului de Conducere al FibrexNylon.
  Pentru a gasi o solutie pentru rezolvarea problemei sociale, Prefectura Neamt a mediat, vineri, o intilnire intre reprezentantii administratiei si ai sindicatelor de la Fibrex si autoritatile judetene. La aceasta intrevedere, directorul FibrexNylon, Guido Castelluccio, a aratat ca, din cauza pierderilor inregistrate de Fibrex in ultima perioada, conducerea acestei societati a decis trecerea in conservare a instalatiei de caprolactama si inchiderea celei de acid adipic. Aceasta masura ar avea ca efect disponibilizarea unui numar de cel putin 500 de salariati din totalul celor 1.500 ai unitatii.
  Guido Castelluccio a declarat ca, momentan, inchiderea celor doua sectii este numai o propunere care urmeaza a fi analizata in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor din data de 29 iunie. Decizia va apartine grupului Radici, care detine 88,579% din actiuni. "Stim ca este ceva important, dar consideram ca este prea devreme sa discutam despre ce se va intimpla la Fibrex. Important de retinut este faptul ca noi sintem pentru productie si nu pentru inchidere. Sint mai multe optiuni si cred ca este prea devreme sa discutam care va fi cea finala. Una dintre optiuni este inchiderea instalatiilor de producere a acidului adipic si a lactamei, pentru ca amindoua merg prost", a afirmat directorul FibrexNylon. Guido Castelluccio a mai spus ca nu este atit vina salariatilor de la Fibrex, cit a pietiei internationale, pe care nu se mai cauta astfel de produse, astfel incit se produce marfa pe stoc.
  Prefectul de Neamt, Vasile Pruteanu, a declarat ca va solicita sprijinul Ministerelor Finantelor si Industriilor pentru rezolvarea situatiei de la Fibrex. "Este numai o intentie a lor si pentru clarificarea tuturor problemelor vom avea o intilnire vinerea urmatoare. Sint mai multe variante pe care le vom discuta. Eu voi solicita si sprijinul Ministerului Finantelor si a celui al Industriilor pentru rezolvarea acestei probleme", a declarat Pruteanu. Prefectul de Neamt a mai spus ca, in cazul in care se va trece la inchiderea celor doua sectii, toate persoanele disponibilizate vor primi plati compensatorii.
  De asemenea, prefectul a adaugat ca "exista in momentul de fata un stoc de materiale"si ca spera intr-o "revigorare a pietii internationale pentru salvarea Fibrexului".
  Grupul italian Radici a achizitionat, in ianuarie 2000, de la Ministerul Finantelor, 50,9% din actiunile Fibrex. Vinzarea s-a facut prin metoda licitatiei olandeze, pretul platit fiind de 130,115 miliarde lei, adica 33.000 de lei pentru o actiune. Dupa trei zile de la aceasta tranzactie, Radici a achizitionat si pachetul de actiuni detinut de SIF Moldova (37,59% - 2.907.141 actiuni - la pretul de 28.000 lei pe actiune) intr-o tranzactie speciala efectuata pe RASDAQ, astfel incit grupul italian detine mai mult de 89% din actiuni din Fibrex.

   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Obsesiile microbiştilor români

  Nicolae GRECU

  Obsesiile microbiştilor români

  „Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

  Eugen MUNTEANU

  Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

  Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

  După Înviere

  pr. Constantin STURZU

  După Înviere

  Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

  Dezastru de sărbători

  Alexandru CĂLINESCU

  Dezastru de sărbători

  Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

  pulspulspuls

  Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

  Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

  Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

  Caricatura zilei

  Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.