Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Confuziile din legea privatizarii trebuie reglementate prin normele de aplicare a legii, in lipsa unei dezbateri a acesteia in Parlament

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Legea privatizarii contine anumite dezavantaje, deficiente si contradictii, care ar trebui rezolvate prin normele de aplicare a legii, daca legea va fi promovata prin asumarea raspunderii guvernamentale, a declarat agentiei MEDIAFAX Marcel Cobuz, presedintele Creditanstalt Investmentbank Securities Romania.
    El considera ca prin asumarea raspunderii privind aceasta lege se da credit Guvernului, inlocuindu-se astfel dezbaterea legii in Parlament, care ar fi dus la anumite schimbari si clarificari in textul legii. Din acest motiv, va fi necesar ca normele de aplicare a legii sa defineasca exact ceea ce Guvernul doreste, dar nu a fost trecut in lege, determinind anumite confuzii.
    "Observatiile mele sint de natura practica", a spus Cobuz.
    De asemenea, oficialul de la Creditanstalt considera ca legea privatizarii ar fi trebuit sa contina si reorganizarea regiilor autonome. Lipsa din lege a reglementarilor privind reorganizarea regiilor autonome determina intirzierea rezolvarii situatiei acestora, ceea ce transmite un mesaj negativ pentru investitori.
    Privind legea privatizarii, Marcel Cobuz apreciaza ca exista contradictii in privinta modului cum se reglementeaza vinzarea actiunilor pe piata de capital.
    Conform presedintelui Creditanstalt, se introduce o veriga administrativa suplimentara la vinzarea actiunilor pe piata Rasdaq, prin introducerea prospectului de oferta publica care trebuie aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ingreunind astfel procesul. Realizarea prospectului de oferta publica impiedica maximizarea pretului obtinut de FPS, intrucit prospectul include un singur pret, spre deosebire de procedura licitatiei, care permite obtinerea celui mai bun pret din piata.
    Legea ignora drepturile actionarilor minoritari, in special in cazul vinzarii unor active ale unor societati, sau in momentul conversiei datoriilor in actiuni, sau in cazul fuziunilor sau al diviziunilor. "Spre exemplu in cazul turismului, dintr-o societate se vind anumite active la initiativa FPS si cu concursul Consiliului de Administratie, nesocotind astfel dreptul actionarilor minoritari. Sau, in cazul conversiei datoriilor in actiuni, acest lucru poate duce la scaderea pretului actiunilor de pe piata", a mentionat Cobuz.
    De asemenea, oficialul de la Creditanstalt aduce in discutie faptul ca accesul la informatii pentru investitori este ignorat in totalitate, societatile nefiind obligate sa furnizeze astfel de informatii, ceea ce nu este de natura sa sprijine privatizarea mai rapida a societatilor.
    Un alt lucru asupra caruia Cobuz s-a oprit este vinzarea actiunilor unei societati prin intermediul unor instrumente financiare (American Depository Receipts sau Global Depository Receipts). El spune ca aceasta vinzare trebuie reglementata foarte precis atit de Ministerul Privatizarii, cit si de Comisia Nationala a Valoriilor Mobiliare.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri