Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cresterea impozitelor exprima situatia unei economii care nu produce

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Intentia autoritatilor de crestere a impozitelor, chiar daca anuntata timid si echivoc, in formularea "pachet de ajustare fiscala", exprima clar situatia unei economii care nu produce, dar care trebuie sa supravietuiasca - fiindca reforma, restructurarea si privatizarea nu s-au facut la timp, in pofida faptului ca guvernantii au transformat aceste notiuni in locuri comune ale discursului politic, la fiecare inceput de mandat, de an sau cu ocazia fiecarei vizite in strainatate.
    Dar faptul ca reforma, restructurarea si privatizarea au ramas in stadiu incipient - in cele mai bune cazuri - s-a reflectat in situatia bugetului, unde veniturile nu au fost pe masura obiectivelor. O societate nerestructurata nu isi poate plati nici datoriile, necum sa mai plateasca impozitele, iar o societate neprivatizata nu aduce nici un venit bugetului. In schimb, cheltuielile au continuat sa creasca sau, in varianta cea mai fericita, au ramas la acelasi nivel. In atare conditii, deficitul bugetar continua sa se adinceasca.
    Prin urmare, exista doua variante: se accepta cresterea deficitului, dar se pune problema modului de acoperire a acestuia, sau se procedeaza la "ajustari fiscale" pentru a tine lucrurile sub control. In primul caz, raul cel mai mare ar fi ca acoperirea deficitului sa se faca in mod inflationist, respectiv prin emisiuni de moneda fara justificare in produse sau servicii, ceea ce ar duce la ratarea obiectivului de limitare a inflatiei. Din acest moment, s-ar relua cercul vicios care a caracterizat ultimii sapte ani. Acoperirea deficitului prin imprumuturi ar evita cresterea inflatiei, insa in conditiile actuale povara ar fi prea mare pentru echilibrul financiar viitor al Romaniei, din cauza inrautatirii riscului de tara si a conjuncturii nefavorabile de pe piata externa de capital. Ar mai fi apelul la piata interna, prin emisiuni de titluri de stat - solutie incercata in cursul anului in curs - dar aceasta ar insemna ca nu vor mai fi bani pentru finantarea activitatii economice, respectiv pentru credite neguvernamentale, in conditiile unei politici monetare care nu are cum sa ramina altfel decit restrictiva, atita timp cit inflatia se poate reinflama oricind.
    In al doilea caz, raul cel mai mare ar fi ca aceste ajustari fiscale sa duca la restringerea si mai mult a activitatii economice, care si asa este in cadere libera. Dar, daca in varianta cresterii impozitelor, inflatia si cursul de schimb si-ar pastra stabilitatea, efectul negativ va fi simtit la nivelul societatilor - care se vor confrunta cu falimentul in numar din ce in ce mai mare - si al contribuabililor - care vor ingrosa rindurile somerilor. Ca atare, va interveni instinctul de conservare al factorului politic, care isi va vedea amenintata pozitia, respectiv perspectivele electorale. "Daca, din punct de vedere tehnocratic, masura este corecta, din punct de vedere politic ramine de vazut", apreciaza Radu Craciun, analist la ABN Amro Securities Romania.
    Dupa cum arata primele semnale, factorul politic incepe sa-si manifeste clar rezervele privind intentia Ministerului Finantelor de a majora anumite impozite. Presedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, deputatul PNL Traian Decebal Remes, a declarat ca intentia ministrului de Finante, Daniel Daianu, privind majorarea impozitului pe proprietate, nu are nici un fel de justificare. "Majorarea de impozite si taxe ar insemna ca la oamenii care au platit aceste impozite si taxe sa li se mai ia un rind de piele, iar cei care n-au platit sa stea bine mersi", a spus Remes.
    La rindul lor, sindicatele, dupa cum era de asteptat, si-au exprimat imediat opozitia fata de orice fel de majorare de impozit. Blocul National Sindical considera ca taxa pe proprietate, a carei introducere odata cu rectificarea bugetului a fost recent anuntata de catre ministrul Finantelor, Daniel Daianu, nu va putea fi suportata de populatie. "Introducerea taxei pe proprietate este nejustificata, avind in vedere ca, pina acum, nu s-a facut mai nimic pentru eliminarea blocajului financiar din economie", a declarat Dumitru Costin, presedintele BNS. El a apreciat ca pierderile din bugetul de stat ar trebui sa fie acoperite prin recuperarea contributiilor restante ale consumatorilor industriali, si nu prin introducerea unei noi constringeri financiare. "Cred ca aproape 90 la suta dintre romani au ceva in
    proprietate, dar nu este cinstit ca ei sa plateasca pentru faptul ca Ministerul Finantelor nu poate impune un control financiar riguros in economie", a mai afirmat presedintele BNS.
    Controlul financiar riguros in economie inseamna, insa, ca agentii economici care nu-si platesc datoriile sa fie lichidati, iar salariatii sa-si piarda slujbele. Cum sindicatele exprima interesele acestor salariati, este greu de presupus ca sindicatele vor accepta realmente rigoarea financiara pe care o invoca drept alternativa la majorarea impozitelor.
    Ministerul Finantelor inca nu a anuntat clar ce impozite intentioneaza sa majoreze, singura mentiune pe aceasta tema fiind cea a ministrului Finantelor, Daniel Daianu, care a declarat ca are in vedere introducerea unui impozit pe proprietate calculat la valoarea de piata a activelor. Introducerea acestui tip de impozit trebuie precedata de o reevaluare a activelor corporale, dat fiind ca acestea nu au mai fost reevaluate din 1994, iar de atunci pina in prezent, rata cumulata a inflatiei a depasit 500%.
    Intr-o prima faza, in cazul in care se va introduce impozitul pe proprietate aplicat valorii de piata a acesteia, societatea isi va reduce profitul. Reevaluarea activelor va duce insa si la majorarea capitalului social. Gabriela Sendroiu, director de analiza pentru Romania al grupului austriac Creditanstalt, afirma ca majorarea capitalului social va duce la scaderea gradului de indatorare a societatilor si, implicit, acestea vor avea capacitatea sa apeleze la noi credite, care, in conditiile scaderii dobinzilor, ar putea antrena o relansare a activitatii economice. "Poate dintr-un rau sa iasa in final un bine", a conchis Sendroiu.
    Deocamdata, ministrul Finantelor, Daniel Daianu, isi va face publica pozitia referitor la cresterea impozitelor abia marti, 21 iulie. Ca si in alte cazuri in care Ministerul Finantelor a anuntat o decizie delicata, intentia privind "ajustarea fiscala" a fost facuta publica nu de catre ministru, ci de catre secretari de stat, lui Daniel Daianu raminindu-i doar posibilitatea ingrata de a se referi, de la Washington, la o singura componenta a pachetului de "ajustare fiscala". Acum urmeaza ca ministrul sa anunte pe larg masurile de crestere a impozitelor si sa suporte reactiile politicienilor si ale opiniei publice.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri