Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Criza politica determina ingrijorare in mediile economice

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    România este pe cale sa piarda in aceste zile o buna parte din ceea ce politicienii de la putere considera a fi principalul capital pentru export: stabilitatea politica.
    Miercuri seara, liderii PNTCD si PD s-au situat pe pozitii contrare, in criza declansata de demisia ministrului Traian Basescu (PD), ca urmare a criticilor acestuia la adresa politicii guvernamentale.
    Conditia pusa de PD pentru raminerea in coalitie, si anume formarea unui alt guvern pina la 31 martie, a fost respinsa in termeni duri de catre presedintele PNTCD, Ion Diaconescu.
    Teoretic, Partidul Democrat ramine sa mai sustina guvernul pina la sfirsitul lui martie, dar nu se stie in ce masura Victor Ciorbea va putea trece pina atunci vreun examen parlamentar serios.
    In acest timp, mediile economice privesc cu ingrijorare evolutiile politice.
    Joi dimineata, Bursa de Valori pierduse deja la deschidere trei procente, iar dealerii puneau aceasta pe seama incertitudinii politice. Si piata RASDAQ inregistra o scadere, la deschiderea tranzactiilor de joi.
    Presedintele PD, Petre Roman, a afirmat, miercuri, ca evolutiile politice nu vor afecta negocierile Guvernului cu organismele financiare internationale. Roman considera ca acestea stiu ca orice guvern s-ar afla in exercitiu va ramine consecvent intelegerilor incheiate pina acum.
    Ministrul Industriei si Comertului, Mircea Ciumara, vicepresedinte al PNTCD, este insa de alta parere. Miercuri, in timp ce Consiliul de Coordonare National al PD se pregatea sa formuleze conditiile pentru raminerea in coalitie, Ciumara discuta cu reprezentantul Bancii Mondiale, Kenneth Lay, finantarea pentru trecerea la restructurarea regiilor autonome.
    Ciumara a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca decizia PD a blocat finantarea externa a României pentru 1998 si ca in actualele conditii exista pericolul ca tara sa ramina fara buget in acest an.
    Ministrul Industriei si Comertului a mai spus ca, totusi, in urma discutiilor cu reprezentantul Bancii Mondiale, au fost asigurate sumele pentru restructurarea zonelor miniere si urmau sa fie rezolvate finantarile pentru restructurarea RENEL si ROMGAZ.
    "In acest moment, consider ca nu mai avem ce discuta cu organismele internationale", a spus Ciumara.
    Mai retinut decit vicepresedintele PNTCD, ministrul Finantelor, Daniel Daianu, un tehnocrat sustinut de PNL, si-a exprimat dezamagirea fata de criza politica.
    "Speram sa nu se ajunga aici. Tara are nevoie de un program economic", a declarat ministrul Daianu.
    Sedinta cabinetului, programata pentru joi dimineata, a fost aminata. Premierul Ciorbea se consulta in acest moment cu liderii Conventiei Democratice.
    Saptamina viitoare, la Bucuresti, este asteptata delegatia Fondului Monetar International condusa de Poul Thomson, pentru cea de-a doua analiza a stadiului indeplinirii acordului stand-by.
    Nu se stie, in acest moment, daca aceasta vizita va mai avea loc, data fiind situatia politica instabila.( Ovidiu Nahoi)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri