Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De la 1 februarie se aplica noile cote, majorate, ale taxei pe valoarea adaugata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Incepind cu data de 1 februarie se aplica noile cote, majorate, ale taxei pe valoarea adaugata (TVA).
    Valoarea redusa a cotei TVA a crescut de la 9% la 11%, iar cea a cotei standard de la 18% la 22%.
    Taxa de 22% este stabilita pentru operatiunile privind lucrarile de bunuri, transferurile imobiliare si prestarile de servicii, din tara si din import.
    Taxa de 11% se aplica la urmatoarele produse si servicii: carne comestibila de animale si pasari domestice, inclusiv organe si maruntaie; peste si produse din peste, exclusiv icre; lapte, produse lactate si lapte praf; uleiuri si grasimi comestibile; oua de pasari; faina; medicamente de uz uman si veterinar; aparatura de tehnica medicala; proteze, produse ortopedice; bovine, porcine, ovine si caprine; pasari vii din speciile domestice; uniforme pentru copiii din invatamintul prescolar primar; articole de imbracaminte si incaltaminte pentru copii sub un an; transportul in comun urban de calatori; lucrari agricole; ingrasaminte chimice si minerale; seminte certificate si tratate fitosanitar de floarea soarelui, porumb hibrid si sflecla de zahar; piine, griul de consum si pentru seminte.
    Sint scutite de taxa pe valoarea adaugata combustibilul pentru consum casnic, lemne de foc, carbuni, combustibil si lichid usor pentru calorifer, gaz petrolifer lichefiat si gaze naturale, energie electrica si termica pentru consum casnic, apa si canalizare, transportul fluvial al localinicilor in Delta si pe relatiile Orsova-Moldova Noua, Braila-Hirsova, Galati-Grindu.
    De asemenea se restringe numarul de scutiri prin eliminarea facilitatilor pentru: liber profesionistii care isi desfasoara activitatea in cadrul unor birouri, cabinete sau societati; vinzarile si arendarile de terenuri, aportul de bunuri si servicii la capitalul social al societatilor comerciale; prestarile de servicii de salubritate, deratizare si dezinsectie pentru populatie.
    Dan Radu Rusanu, secretar de stat la Ministerul Finantelor, estima ca, avind in vedere faptul ca la produsele agricole si alimentare majorarea cotei de TVA a fost de 2%, de la 9% la 11%, cresterea preturilor reprezentind cosul zilnic ar trebui sa creasca in aceeasi masura. "Influenta in preturi poate atinge un nivel de 3%", a spus el.
    Rusanu a declarat, ca influenta pozitiva la bugetul statului din majorarea cotei TVA reprezinta 0,8% din PIB, respectiv 3.492 miliarde lei.
    Secretarul de stat la Ministerul Finantelor arata ca in comparatie cu aceasta influenta pozitiva la bugetul de stat, de 3,492 miliarde lei, influenta negativa pe care o au facilitatile oferite de Guvern reprezinta circa 8.000 miliarde lei, adica aproximativ 2% din PIB. Executivul a hotarit, de la 1 ianuarie, eliminarea conditionarii includerii in cheltuielile de exploatare a amortizarii, asigurarea deductibilitatii fiscale a cheltuielilor pentru reclama si publicitate, precum si posibilitatea platii trimestriale a impozitului pe profit. De asemenea se are in vedere si reducerea impozitului pe salarii.
    Ministrul Finantelor, Daniel Daianu, s-a pronuntat inca de la preluarea mandatului pentru reorientarea politicii fiscale, si trecerea ponderii veniturilor la buget de la impozitele directe catre impozitele indirecte.
    Pe de alta parte, Mircea Ciumara, ministrul Industriei si Comertului, aprecia ca Guvernul va putea interveni, in baza legii concurentei, pentru a opri cresterea unor preturi, in cazul manifestarii unor tendinte speculative, in urma majorarii TVA.
    Mircea Ciumara apreciaza ca pe piata româneasca cresterile de preturi nu se fac in functie de concurenta reala si de evolutia pietei, fiind influentate de posibilitatile de cumparare a populatiei. "Scaderea pretului la benzina nu a determinat si o scadere a altor preturi, cum ar fi fost normal. Cele mai mari tendinte speculative se inregistraza in sectorul de vinzare cu ridicata", apreciaza Ciumara.
    Imediat dupa hotarirea majorarii cotei TVA agentii economici au anuntat majorarea preturilor produselor si serviciilor. Patronatele din industria alimentara estimeaza cresteri de preturi de 4% la lapte si 2% la ulei. Cresterea de pret la lapte este determinata si de cantitatile reduse de materie prima din aceasta perioada, sitatia urmind sa se amelioreze in sezonul cald. Patronatul carnii, care se confrunta cu o scadere a cererii pe piata, apreciaza ca preturile isi vor pastra actualul nivel.
    Unul dintre primele efecte ale majorarii a fost cresterea pretului piinii de la 1.000-1.100 lei la 1.300-1.500 lei.
    Pentru a compensa cresterile de preturi datorate majorarii cotei TVA, Executivul a decis reducerea cotei marginala a impozitului pe salarii de la 60% la 45% incepind cu veniturile salariale aferente lunii ianuarie. Totodata au fost reduse si numarul de transe de venit impozabil de la 14 la 4. La determinarea venitului impozabil, din venitul brut lunar se scad contributia de trei procente pentru pensia suplimentara, contributia de un procent la fondul de somaj si suma de 250.000 de lei, care reprezinta venitul lunar neimpozabil. Astfel, pentru un salariu de pina la 500.000 de lei ceea ce depaseste 250.000 de lei se impoziteaza cu 21%. Cea de-a doua transa este cuprinsa intre 500.001 lei si 1.500.000 de lei, impozitul fiind de 105.000 lei, la care se adauga 30% din valoarea salariului ce depaseste suma de 500.000 lei. A treia transa este cuprinsa intre 1.500.001 lei si 2.500.000 de lei, la care impozitul este de 405.000 lei plus 38% pentru ceea ce depaseste 1.500.000 de lei. Ultima transa se refera la veniturile mai mari de 2.500.000 de lei, pentru care impozitul este de 785.000 de lei, la care se adauga 45% din suma care depaseste 2.500.000 de lei.
    Pentru salariile platite in valuta, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotelor prevazute asupra venitului impozabil transformat in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR in ultima zi a lunii pentru care se face plata impozitului.
    Guvernul va corecta semestrial transele de venit lunar impozabil cu indicele de crestere a cistigului salarial mediu brut pe total economic inregistrat in semestrul anterior.
    Din cei 1,1 milioane de salariati bugetari, 80% au salarii mai mici de 850.000 de lei. Dan Rusanu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a estimat ca pentru aceste persoane cresterea neta a venitului va fi de 6,2-6,3%. Rusanu a mai precizat ca reducerea impozitului are o influenta negativa la buget de 2.500 de miliarde de lei.
    In continuare se vizeaza diminuarea impozitului pe profit odata cu cresterea impozitului pe dividende, masura ce se doreste a fi una de stimulare a investitiilor. Rusanu a dat ca posibila reducerea impozitului pe profit de la 38% la 30%, in timp ce impozitul pe dividende ar urma sa creasca de la 10%, la 15%, dar a precizat ca pentru moment nu a fost luata nici o decizie in acest sens.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri