Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Doar 43 de firme din Romania au prins un loc in topul companiilor din Europa centrala si de Est

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    43 de societati din Romania au intrat in top "1.000 cele mai mari companii din statele «Noii Europe»". Recent, firma de cercetare economica Crossover Research a alcatuit un clasament cu cele mai puternice companii ale ultimelor zece state nou aderate la UE incepind cu 2004 la care s-a adaugat si Croatia in calitate de stat candidat.

    La alcatuirea clasamentului, Crossover Research, a luat in calcul veniturile obtinute in 2006 de cele mai mari companii din aceste state. Astfel, cea mai bine clasata firma romaneasca in topul este Petrom, care ocupa locul 10, cu venituri de aproximativ 3,8 miliarde euro. Compania detinuta grupul austriac OMV, este urmata de Arcelormittal Galati (locul 49), aflata in proprietatea unuia dintre cei mai bogati oameni de pe planeta si anume Lakshmi Mittal, si de SC Electrica SA (locul 52).

    Potrivit Crossover Research, Romania detine 43 de societati in topul "1.000 cele mai mari companii din statele «Noii Europe»", doar cu una mai mult decit Bulgaria. De asemenea, cele 43 de companii autohtone reprezinta 4% din totalul companiilor analizate, ceea ce plaseaza Romania pe locul 7 din 11 state.

    Veniturile cumulate ale celor 43 de companii din Romania intrate in top sint de 27,5 miliarde de euro, noua dintre acestea cu venituri de peste un miliard de euro. Printre companiile din top se numara Metro Cash&Cary Romania, Rompetrol Rafinare, Petrotel-Lukoil, Orange, Vodafone, Distrigaz Sud si Posta Romana. In schimb, in urma cu doi ani, cu un venit mediu pe companie de 639 milioane euro, Romania se afla pe pozitia secunda in acest top dupa Cehia.

    Cea mai mare companie din regiune a fost desemnata de catre Croassover Research concernul polonez Naftowy Orlen, cu venituri de 13,6 miliarde de euro, urmata de grupul ungar Mol, cu 10,9 miliarde de euro si producatorul ceh Skoda cu 7,18 miliarde euro.

    Analizind clasamentul realizat pe domenii de activitate, topul primelor zece este dominat de companiile ce activeaza in petrochimie si industria constructiilor de masini, fiecare cu cite trei reprezentanti. Polonia este tara cu cele mai multe companii in top, numarul acestora ajungind 378 cu venituri totale de 191 miliarde euro. Pe pozitiile urmatoare s-au clasat Ungaria cu 180 de companii, Cehia cu 137, Slovacia cu 68, Croatia cu 66, Slovenia cu 65, Bulgaria cu 42 si statele baltice cu 21.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri