Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Doi - trei centi nu ne vor da peste cap previziunile"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Aprecierea monedei europene pina la nivelul de 1,17 dolari are un usor impact inflationist, dar aduce si anumite efecte pozitive prin stimularea exporturilor, care vor ajuta la echilibrarea contului curent, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. "De la acest nivel, aprecierea euro inclina balanta spre un impact mai degraba inflationist decit neutru. Totusi, nu stam rau si nu exista un pericol in inflatie. Nu cred ca doi - trei centi ne vor da peste cap previziunile", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR sustine ca impactul cresteri euro ar putea fi chiar pozitiv, in conditiile in care mai mult de jumatate din preturile administrate se calculeaza in raport cu dolarul. Potrivit oficialului BNR, in prezent mai sint administrate aproximativ 20-22% din preturi. Structura importurilor atenueaza, in opinia lui Isarescu, efectele inflationiste, intrucit o mare parte a marfurilor care provin din spatiul european sint bunuri de folosinta indelungata.
    De asemenea, aprecierea monedei europene reprezinta un sprijin dat majorarii in continuare exporturilor. Isarescu se asteapta ca, in cazul unui an agricol mai slab, o mare parte din veniturile in crestere, care se vor reflecta in consum, vor merge spre importuri, cu efect asupra deficitului de cont curent.
    Bancile sint somate sa nu mai reduca dobinzile la depozite
    Bancile trebuie sa mentina dobinzile la un nivel care sa permita cresterea gradului de economisire - resursa principala pentru finantarea investitiilor -, mai ales inaintea unui an electoral, cind investitorii straini ar putea manifesta prudenta, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. "Am garantia ca rata de investitie va fi mult mai mare si se va duce peste 22% din PIB. Daca am fi siguri de investitorii straini, nu ne-am face griji, dar nu exista certitudinea ca acestia vor veni in Romania", a explicat Isarescu. Guvernatorul BNR nu considera necesara o majorare a dobinzilor la depozite si apreciaza ca este bine sa fie mentinute nivelele actuale, pentru citeva luni. "Avem nevoie de citeva luni de consolidare a trendului indicatorilor. Deja am vazut semnale in piata, prin care unele banci au realizat o crestere implicita a dobinzilor, prin diverse produse", a spus oficialul BNR. Guvernatorul a reluat ideea potrivit careia marja dintre dobinzile la credite si cele la depozite ar trebui redusa. El a fost mai putin transant decit in luna aprilie, cind vedea o marja optima de 5-7 puncte procentuale, si a apreciat ca o scadere de la 9-10 puncte procentuale la 7-8 puncte procentuale ar fi suficienta. In ceea ce priveste activitatea de creditare, Isarescu sustine ca este necesara o dublare a ponderii detinuta in PIB de creditul neguvernamental. Valoarea acestuia va atinge la sfirsitul acestui an 15% din PIB, fata de o medie de 30% pentru tarile vecine. Cresterea reala a creditului neguvernamental va fi de 22%.
    Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, considera ca majorarea euro va stimula exporturile
    Noul Dracula Park, mai amplu decit cel de la Sighisoara
    Studiul de fezabilitate al Dracula Park prevede realizarea, in amplasamentul de la Snagov, a unui proiect mult mai amplu si mai spectaculos decit cel care fusese propus pentru precedenta locatie, Sighisoara, iar o parte din parc va fi finalizata in anul 2004.
    "Studiul realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers propune mai multe variante de parc, cu suprafete de la 40 de hectare la 100 de hectare, valoarea investitiilor necesare pentru amenajarea lui variind de la o situatie la alta. Pina la urma, investitorii sint cei care vor selecta varianta de proiect pe baza careia va fi amenajat parcul", a declarat ministrul Turismului, Dan Matei Agathon. Proiectul prevede, printre altele, montarea unor instalatii laser, construirea unui sat de vacanta, a unui castel si a unui hotel, a precizat ministrul, care a adaugat ca parcul va fi structurat in doua parti, una legata de mitul lui Dracula, iar cealalta dedicata unor momente din istoria medievala. Potrivit ministrului, data de finalizare a lucrarilor de constructie a parcului depinde de amploarea proiectului selectat de investitori, dar a mentionat ca va solicita ca in 2004 sa fie deschisa publicului cel putin o parte a acestuia. "Parcul va avea o structura modulara care sa permita deschiderea lui in etape", a precizat Agathon.
    Raiffeisen Bank va acorda credite pentru construirea de locuinte prin ANL
    Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a semnat, ieri, cu Raiffeisen Bank un protocol de colaborare care vizeaza acordarea de credite ipotecare pentru construirea si cumpararea de locuinte. "Pina in prezent, ANL a acordat credite ipotecare din fonduri proprii, dar avind in vedere amploarea programelor pe care le deruleaza am decis sa atragem grupuri financiare importante si cu potential de finantare in aceasta activitate", a declarat Corneliu Popescu, director general al ANL. El a precizat ca institutia pe care o conduce va asigura managementul proiectelor de constructii, iar Raiffeisen Bank va acorda credite pentru constructia, respectiv achizitionarea de locuinte. "ANL va acorda, in continuare, credite ipotecare, insa intentionam ca pe parcurs aceste fonduri sa fie orientate catre asigurarea subventiilor pe care statul le ofera la contractarea primului credit ipotecar obtinut prin ANL", a precizat Popescu. Persoanele care doresc sa obtina de la Raiffesen Bank un credit pentru o locuinta ANL vor achita un avans de minim 20% si maxim 80%, dobinda fiind de 7% pe an pentru tinerii cu virsta pina in 35 de ani si de 9% pe an pentru celelalte categorii de persoane. Protocolul prevede ca Raiffesen Bank se va putea implica in derularea, urmarirea si recuperarea creditelor acordate de ANL in nume propriu.


     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri