Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta privind impunerea veniturilor realizate de persoane fizice

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Executivul a adoptat, duminica, o ordonanta de urgenta privind impunerea veniturilor realizate de persoane fizice, act normativ care constituie un prim pas in introducerea impozitului pe venitul global.
    Sint obligate la plata impozitului pe venit: persoane fizice române care realizeaza venituri de orice fel si din orice activitate, in România, cu exceptia celor supuse impozitului pe salarii si impozitului pe venitul agricol; asociatiile familiale care desfasoara activitati economice pe baza de libera initiativa, potrivit prevederilor legale in vigoare; persoanele fizice române si/sau straine asociate si societatile civile profesionale, care nu dau nastere la persoane juridice; persoanele fizice straine care realizeaza venituri in România printr-o baza fixa sau intr-o perioada ce depaseste 183 de zile in orice perioada de 12 luni, incepind sau sfirsind cu anul calendaristic vizat.
    In conditiile acestei ordonante se impoziteaza urmatoarele categorii de venituri: realizate din desfasurarea de activitati economice pe baza de libera initiativa, precum si din practicarea unei profesii libere; din inchirieri de imobile sau bunuri de orice fel; din concesionarea de imobile sau bunuri de orice fel precum si din cesionarea de drepturi asupra acestora; realizate in baza unor contracte de locatie de gestiune sau alte forme de dare in explotarea; din drepturi de autor, inclusiv drepturi conexe, din cesionarea, inchirierea precum si din valorificarea unor astfel de drepturi dobindite prin mosternire; obtinute din arendare, din participarea la o forma de asociere pentru realizarea unor activitati conform prevederilor legale, altele decit cele prevazute in Legea privind impozitul pe profit; realizate din activitati agricole, precum si din organizarea activitatii in asociatiile agricole fara personalitate juridica; din activitati artistice, distractive sau sportive desfasurate in mod independent, precum si din organizarea unor asemenea activitati; premiile si orice cistiguri in bani sau in natura acordate de o entitate platitoare, ce depasesc suma de 5.000.000 lei, cu exceptia celor supuse impozitului pe salarii; dobinzile realizate, cu exceptia celor aferente titlurilor de stat si depunerilor la vedere in conturi la banci; drepturile cuvenite inventatorilor si inovatorilor; alte venituri realizate in mod permanent sau intimplator. In categoriile de venituri enumerate se includ atit cele in bani, cit si cele in natura. Evaluarea veniturilor in natura se face la preturile si tarifele practicate pe piata, la data incasarii veniturilor.
    Nu se supun impozitului reglementat de aceasta ordonanta: dobinzile aferente titlurilor de stat, precum si cele aferente depunerilor la vedere in conturi la banci; sumele sau bunurile primite ca ajutor, donatie, mostenire sau sponsorizare; veniturile din producerea si valorificarea obiectelor si produselor de cult; sumele primite de asiguranti in baza contractelor de asigurare; pensiile de orice fel si ajutoarele primite, in cadrul sistemului de asigurari sociale, alocatiile de stat pentru copii, bursele elevilor, studentilor si doctoranzilor si pensiile de intretinere platite in conditiile legii; premiile de orice fel, in bani sau in natura, acordate de RA Loteria Nationala la sistemele sale de joc; veniturile realizate de veteranii de razboi, vaduvele de razboi, vaduvele necasatorite ale veteranilor de razboi si sotiile veteranilor de razboi din practicarea pe cont propriu si in mod singular a unei meserii sau profesii, inclusiv din inchirierea unei singure locuinte, cu exceptia veniturilor obtinute exclusiv din activitatea de comert; veniturile realizate din servicii turistice prestate in mediul rural potrivit dispozitiilor legale in vigoare pe o perioada de zece ani; veniturile obtinute din vinzarea bunurilor mobile si imobile; veniturile obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare; persoanele fizice in virsta de peste 65 de ani impliniti, femeile, si 70 de ani impliniti, barbatii, invalizii de gradul I si persoanele handicapate asimilabile gradul I de invaliditate care realizeaza venituri din practicarea pe cont propriu si in mod singular a unei meserii sau profesii cu exceptia veniturilor obtinute din activitatea de comert.
    Impozitul pe venitul realizat din activitati desfasurate pe baza de libera initiativa se calculeaza asupra venitului anual impozabil, determinat pe fiecare categorie si loc de realizare a venitului, prin aplicarea urmatoarelor cote: pina la 3.000.000 lei - 15%; intre 3.000.001 lei si 6.000.000 lei - 450.000 lei ¿ 20% pentru ceea ce depaseste 3.000.000 lei; intre 6.000.001 lei si 9.000.000 lei - 1.050.000 lei ¿ 25% pentru ceea ce depaseste 6.000.000 lei; intre 9.000.001 lei si 12.000.000 lei - 1.800.000 lei ¿ 30% pentru ceea ce depaseste 9.000.000 lei; peste 12.000.000 lei - 2.750.000 lei ¿ 35% pentru ceea ce depaseste 12.000.000 lei. Impozitul astfel calculat nu poate depasi 20% din venitul anual impozabil, in cazul veniturilor obtinute din activitati agricole.
    Veniturile realizate de persoanele fizice, in mod permanent sau temporar, direct sau prin agenti economici specializati, din inchirieri, subinchirieri, uzufruct si concesionari de imobile si bunuri de orice fel se supun impozitarii prin aplicarea unei cote de impozit de 15% asupra venitului anual impozabil.
    Agentii economici, institutiile publice si orice alte entitati sint obligate sa calculeze, sa retina si sa verse impozit pe sumele brute datorate persoanelor fizice pentru dobinzi, servicii prestate si lucrari executate de acestea, precum si pentru orice activitate desfasurata in afara unitatii la care este salariata persoana fizica beneficiara de venit, prin aplicarea urmatoarelor cote: pina la 500.000 lei - 10%; intre 500.001 lei si 1.500.000 lei - 50.000 lei ¿ 20% pentru ceea ce depaseste 500.000 lei; c) intre 1.500.001 lei si 2.500.000 lei - 250.000 lei ¿ 25% pentru ceea ce depaseste 1.500.00 lei; intre 2.500.001 lei si 3.500.000 lei - 500.000 lei ¿ 30% pentru ceea ce depaseste 2.500.000 lei; peste 3.500.000 lei - 800.000 lei ¿ 40% pentru ceea ce depaseste 3.500.000 lei. Fac exceptie urmatoarele venituri care se impoziteaza astfel: 1% in cazul dobinzilor platite de banci pentru depozitele persoanelor fizice, cu exceptia celor autorizate sa desfasoare activitati producatoare de venit; 15% - in cazul celor care livreaza marfuri sau vind bunuri in regim de consignatie, cu exceptia bunurilor din inventarul propriu al persoanei fizice depunatoare; 20% - in cazul drepturilor banesti cuvenite pentru inventii si inovatii.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri