Exportatorii sint inca in inferioritate fata de importatori
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Exportatorii sint inca in inferioritate fata de importatori

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Deficitul balantei comerciale a Romaniei a fost, in primele zece luni din 1998, de peste 2,7 miliarde dolari, fata de 1,9 miliarde dolari in perioada similara din anul precedent, consecinta a cresterii importurilor cu 7,4% si scaderii exporturilor cu 2,6%, informeaza Comisia Nationala pentru Statistica.
  Romania a importat marfuri in valoare de peste 9,6 miliarde dolari, insa exporturile s-au cifrat la numai 6,9 miliarde dolari. Situatia s-a ameliorat in luna octombrie, cind exporturile au crescut cu 6,1%, fata de luna anterioara - atingind 732 milioane dolari - si cu 2,7% fata de luna corespunzatoare a anului precedent. De asemenea, importurile au consemnat, in octombrie, o tendinta de scadere, fiind mai reduse cu 3,3% in raport cu luna anterioara, stabilindu-se la un miliard de dolari. In pofida acestei scaderi, comparativ cu octombrie 1997, importurile sint mai mari cu 6,2%.
  In structura importurilor, cea mai mare pondere au detinut-o masinile, aparatele si echipamentele electrice, urmate de materii textile, produse minerale si produse ale industriei chimice. Pe de alta parte, principalele marfuri exportate de Romania ramin materiile textile, produsele metalurgice, masini si echipamente electrice, precum si incaltamintea.
  In ierarhia statelor de provenienta a importurilor, pe primul loc se afla Germania (care detine 17,4% din totalul importurilor), urmata de Italia (17,3%), Federatia Rusa (9,1%), Franta (6,6%) si Ungaria (4,7%). Marfurile romanesti au ca principale destinatii externe Italia (22,3% din total), Germania (19,5%), Franta (5,9%), SUA (3,9%) si Turcia (3,7%).
  Principalele state fata de care balanta comerciala pe primele zece luni este excedentara sint Grecia, Olanda, Portugalia, Bulgaria, Iugoslavia, Republica Moldova, Turcia, Egipt si Israel.
  Volumul operatiunilor de comert exterior efectuate de societatile cu capital privat s-a cifrat la 3,4 miliarde dolari pentru exporturi si 4,7 miliarde dolari pentru importuri. Fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, exporturile au scazut cu 11,4%, iar importurile au crescut cu 0,4%.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.