Firmele mari trebuie sa angajeze persoane cu handicap
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Firmele mari trebuie sa angajeze persoane cu handicap

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Toate firmele care au peste 100 de angajati trebuie sa incadreze in munca persoane cu handicap. Prevederea legislativa se aplica la orice institutie fie ea societate cu raspundere limitata, societate pe actiuni sau regie autonoma.
  Conform noii legi, cel putin 4% din angajatii unei societati cu peste 100 de oameni trebuie sa fie format din persoane cu handicap. Aceasta inseamna ca o societate care are 400 de angajati trebuie sa incadreze in munca 16 persoane cu deficiente.
  In caz contrar, ei vor trebui sa plateasca la fondul de solidaritate sociala un salariu mimin pe economie pentru fiecare persoana cu handicap care ar fi trebuit angajata, respectiv 2.500.000 de lei.
  In cazul unei societati cum este "Tepro", care are peste 1.400 de salariati, aceasta ar trebui sa achite la fondul de solidaritate in jur de 140 de milioane lunar sau 1,6 miliarde de lei anual, daca nu angajeaza persoane cu deficiente. Actul normativ care este mai vechi a fost instituit la inceput printr-o ordonanta de urgenta care a fost abrobat prin legea 519/2002. Din cauza lipsei de popularizare si a slabelor masuri care se iau impotriva celor care nu angajeaza handicapati, legea este practic inoperabila.
  Probleme la gasirea persoanelor cu handicap
  Acum, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Iasi face publicitate actului normativ in contextul organizarii burselor de locuri de munca pentru persoane cu handicap. Reprezentantii AJOFM spun ca procedeaza astfel deoarece angajatorii gasesc greu persoane cu deficiente, si nu din cauza ca legea nu este cunoscuta. "Facem cunoscute agentilor economici prevederile legislative in contextul tirgurilor de locuri de munca pentru ca acestia sa vina sa contacteze persoane cu deficiente. De obicei, ei vin la noi sa ne ceara sa le repartizam persoane cu handicap, si nu avem de unde pe moment. De aceea procedam astfel si nu din alte motive", ne-a declarat Elena Toarba, purtator de cuvint al AJOFM Iasi.
  "Nu inteleg de ce statul impune astfel de lucruri"
  Unii agenti cunosc prevederile legii si au luat deja masuri pentru aplicarea lor, altii insa nu au auzit, dar spun ca se vor conforma actului normativ. Mai greu este insa sa gaseasca un loc de munca adecvat persoanelor aflate in incapacitate fizica sau mentala partiala.
  "Avem deja persoane cu handicap din localitate, dar nu au certificat. Cred ca in viitorul apropiat ne vom alinia la prevederile legii. Este insa dificil sa le gasim un loc de munca care sa fie in conformitate cu ceea ce pot face ei, deoarece noi lucram cu pesticide si substante chimice, care sint periculoase pentru acestia. In plus, munca la vie este una bruta", explica Neculai Carja, directorul general al SC "Cotnari" SA.
  Printre angajatori se gasesc si voci care nu agreeaza prevederile legislative cu privire la persoanele cu deficiente. "La noi in firma angajarile se fac in primul rind tinind cont de eficienta persoanelor care se prezinta la interviu. Nu facem insa discriminari de nici un fel, primim orice persoana care este capabila sa ocupe posturile pe care le avem libere. Aceasta prevedere insa mi se pare totusi cam ciudata, nu inteleg de ce statul sa impuna astfel de lucruri", s-a aratat surprins Nicu Paduraru, director general "Conex", partea a grupului Tess-Conex. (Dan CONSTANTIN)


   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.