Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Guvernul a aprobat Proiectul legii privind dreptul de proprietate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Executivul a adoptat, in sedinta de joi, un Proiect de lege privind dreptul de proprietate publica si regimul juridic al acesteia.
    Dreptul de proprietate publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor care, potrivit legii, prin natura lor, sint de uz sau interes public. Statul sau unitatile administrativ-teritoriale exercita posesia, folosinta si dispozitia asupra bunurilor care alcatuiesc domeniul public.
    Domeniul public al statului este alcatuit din bunurile prevazute in Constitutie, precum si cele declarate prin lege - bogatiile de orice natura ale subsolului in stare de zacamint, spatiul aerian, parcurile nationale, rezervatiile naturale si monumentele naturii, infrastructura, retelele de distribuire a energiei electrice.
    De asemenea, fac parte din domeniul public sau privat al statului si bunurile dobindite de stat in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, daca au intrat in proprietatea statului potrivit unui titlu valabil. Cele preluate de stat fara titlu sau in baza unui titlu nevalabil pot fi revendicate de adevaratii lor proprietari, daca nu fac obiectul unor legi speciale de reparatie.
    Dreptul de proprietate publica se dobindeste: pe cale naturala; prin achizitii publice efectuate in conditiile legii; prin expropriere pentru cauza de utilitate publica; prin acte de donatie sau legate acceptate de guvern, consiliul judetean sau consiliul local, daca bunul in cauza intra in domeniul public; prin trecerea unor bunuri din domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale in domeniul public al acestora, pentru cauza de utilitate publica. Trecerea bunurilor din domeniul privat in domeniul public se face prin hotarire a guvernului, a consiliului judetean ori a celui local, dupa caz.
    Trecerea unor bunuri din patrimoniul societatilor comerciale, la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar, in domeniul public nu se poate face decit cu acordul adunarii generale a actionarilor respectivei societati, cu plata. In lipsa acordului, respectivele bunuri nu pot fi trecute in domeniul public decit prin procedura exproprierii pentru cauza de utilitate publica si dupa o justa si prealabila despagubire.
    Trecerea unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului judetean sau local, dupa caz, prin hotarire a guvernului, iar trecerea unui bun din domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale in domeniul public al statului se face, la cererea guvernului, prin hotarirea consiliului judetean sau a celui local, dupa caz.
    Dreptul de proprietate publica inceteaza daca bunul a disparut ori a fost trecut in domeniul privat. Trecerea din domeniul public in domeniul privat se face prin hotarire a guvernului, a consiliului judetean sau a consiliului local, dupa caz.
    Bunurile din domeniul public sint inalienabile, insesizabile si imprescriptibile. Ele nu pot fi instrainate, dar pot fi date in administrare, concesionate sau inchiriate in conditiile legii. De asemenea, ele nu pot fi supuse executarii silite si asupra lor nu se pot constitui garantii reale.
    Bunurile din domeniul public pot fi date in administrarea regiilor autonome, prefecturilor, autoritatilor administratiei publice locale si judetene, altor institutii publice de interes national, judetean sau local. Darea in administrare se realizeaza prin hotarire a guvernului sau a consiliului judetean sau local, dupa caz.
    Inchirierea bunurilor proprietate publica se aproba prin hotarire a guvernului, a consiliului judetean sau a consiliului local, dupa caz, iar sumele incasate din concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate publica constituie venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupa caz. Concesionaarea si inchirierea bunurilor proprietate publica se face pe baza de licentie publica in conditiile legii.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri