Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Guvernul vrea sa sustina ferma familiala in agricultura

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Succesul negocierilor cu Uniunea Europeana privind capitolul "Agricultura" depinde in mare masura de gradul de implicare al factorilor care se ocupa de acest sector, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu. "Trebuie responsabilizati toti factorii care se ocupa de sectorul agricol, pentru ca oricit de importante sint fondurile acordate de UE nu putem sa lucram cu functionari care au doar un rol decorativ", a spus Sirbu. Oficialul MAAP considera ca o colaborare mai buna intre administratia centrala si autoritatile locale va asigura o reforma mai rapida in sectorul agricol.
    "Uniunea Europeana vine cu bani, cu programe, cu specialisti. Fata de bugetul Ministerului Agriculturii, de 14 mii de miliarde de lei, fondurile europene totalizeaza anual 11 mii de miliarde de lei", a precizat Sirbu. Potrivit lui Sirbu, cele mai importante probleme de rezolvat sint starea fragmentarii exploatatiilor agricole, asigurarea sigurantei alimentare, precum si cresterea productiei si a calitatii in unele sectoare care au probleme. "Problema fragmentarii exploatatiilor nu va fi usor de rezolvat.Cautam solutii pentru contracararea acestei situatii, care este un rezultat al unui numar prea mare de exploatatii agricole foarte mici", a adaugat ministrul Agriculturii.
    In opinia lui Sirbu, o solutie ar fi incurajarea formarii de ferme familiale prin sprijinirea tinerilor agricultori. "In Uniunea Europeana, 30-40% din gospodariile agricole au surse multiple de venituri: din agricultura, afaceri de tipul agro-turism sau producerea de alimente de calitate superioara traditionale si din activitati in afara fermei. O ferma familiala multifunctionala poate asigura baza pentru comunitatile rurale durabile", a mentionat Sirbu. "Trebuie sa privim si partea buna a lucrurilor, sa vedem ca trendul este ascendent, ca politica interna de transformare agricola se conjuga cu ceea ce incercam sa facem in parteneriat cu Uniunea Europeana", a adaugat oficialul MAAP.
    El a mai amintit cresterile inregistrate in ultimii ani in zootehnie si in productia vegetala, reabilitarea unei parti din sistemul de irigatii, subventiile catre exploatatiile mici, precum si programele de relansare a unor culturi, precum sfecla de zahar, plantele tehnice sau serele. "Nu facem nimic de capul nostru, pentru ca nu avem cum. Daca vrem sa intram in Uniunea Europeana, trebuie sa facem ceea ce ne spune Uniunea Europeana", a concluzionat Ilie Sirbu.


     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri