Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Imprumuturile rapide miros a camatarie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Creditele rapide ii jecmanesc de bani pe cei aflati la ananghie. Persoanele care cred ca pot rezolva imediat nevoia urgenta de bani, apelind la un "imprumut in 48 de ore", trebuie sa stie ca vor da inapoi aproape cit si la camatari. Chiar daca firmele de imprumuturi rapide, care ne bat din ce in ce mai des la usa sau ne lasa pliante in cutia postala, se lauda ca suma ceruta intra rapid in buzunarul clientului, costurile pe care trebuie sa le suporte acesta din urma pot fi de pina la aproximativ 3,5 ori mai mari decit la orice banca.

    Dobinda efectiva de 72% pe an

    "Ziarul de Iasi" a analizat, prin comparatie, care sint costurile totale ale unui credit facut o societatea de imprumuri rapide si mai multe banci comerciale. De exemplu, la societatea nebancara "Provident Financial IFN SA" societate ce este avizata de BNR, suma maxima ce poate fi imprumutata este de 3.000 lei pe o perioada de cel mult 52 de saptamini.

    Conform normelor interne ale companiei, rata trebuie platita saptaminal. Odata accesat acest credit in valoarea de 3.000 lei, beneficiarul nu-l va putea uita niciodata intrucit rata depaseste aproape orice inchipuire. Potrivit site-ului societatii, in numai un an, clientul va fi nevoit sa ramburseze in total aproximativ 5.180 lei, adica in jur de 100 lei pe saptamina, respectiv 400 lei pe luna. Cu alte cuvinte, la un imprumut de 3.000 lei, beneficiarul va achita in plus inca 2.180 lei, ceea ce corespunde unei dobinzi anuale efective (DAE), ce include toate costurile, de peste 72%.

    "Fiind la prima colaborare, noi va putem oferi suma maxima de 2.000 lei pe o perioada de 39 saptamini (n.r. - 10 luni). In aceste conditii, rata este de 86 lei pe saptamina. Suma de 3.000 lei pe o perioada de 52 saptamini se ofera numai pentru un al doilea imprumut la noi. Va intereseaza imprumutul de 2.000 lei?", ne-a intrebat Alina Ban, consilier la Provident Financial IFN SA crezind ca sintem un posibil client.

    Aceasta ne-a asigurat ulterior ca rata se mentine fixa pe toata perioada de creditare si ca, in fiecare saptamina, un reprezentant al companiei se va deplasa la adresa de domiciliu a beneficiarului pentru a incasa banii pe rata. "Se incheie un contract intre noi, documentele de care aveti nevoie fiind fluturasul de salariu pe luna trecuta si o factura la utilitati", a specificat Ban. Intrebata ce se intimpla in situatia in care o persoana incaseaza imprumutul si apoi refuza sa mai plateasca, consilierul Provident a spus societatea isi recupereaza banii aplicind "procedurile noastre interne", fara a oferi alte explicatii.

    Comparatia cu bancile

    Pentru un acelasi imprumut de 3.000 lei, pe o perioada de un an, ce ar fi contractat de exemplu de la Volksbank, suma totala de rambursat se ridica la 3.630, conform DAE de 20,92%. Costurile in acest caz sint mai mici de 3,5 ori fata de imprumutul de la Provident. Si la BRD suma totala de rambursat care include rate plus alte comisioane ajunge la 3.885 in conditiile unei DAE de 29,51% pe an. In aceasta situatie, costurile sint mai mici de 2,5 ori fata de imprumutul rapid.

    Chiar si reprezentantii societatilor de intermediere financiara recunosc ca creditele in 48 de ore sint dezavantajoase. "La suma pe care o cereti dumneavoastra, v-as recomanda BCR (n.r. - Banca Comerciala Romana). Sint IFN-uri care aproba si mai repede in 24 ore, insa e diferenta foarte mare la dobinda. La 3.000 lei in mina de la BCR, rata este fixa de 300 lei pe luna. Alte costuri nu mai sint", a exemplificat Bogdan Rotaru, consilier in cadrul societatii de intermediere financiara InfoCreditGroup care a specificat ca lucreaza in prezent cu 12 banci comerciale.

    Cine este Provident?

    Provident Financial Romania este o institutie financiara nebancara inregistrata in Registrul General al Bancii Nationale a Romaniei si specializata in acordarea de imprumuturi de valoare mica, pe termen scurt, direct la domiciliul clientilor. Compania a inceput activitatea in urma cu doi ani, printr-o operatiune-pilot in Bucuresti.

    In prezent, societatea are peste 300 de angajati si peste 1.000 de reprezentanti independenti. Potrivit paginii de internet, IFN-ul numara in prezent peste 50.000 de clienti, valoarea imprumuturilor acordate depasind 12 milioane de euro.

    Provident Financial Romania este parte a International Personal Finance, societate ce are ca obiect de activitate furnizarea de credite de consum.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri