Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Investitorii straini din Romania apreciaza mai mult stabilitatea economica si legislativa decit facilitatile fiscale

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Anthony van der Heijden, a declarat, miercuri, la intilnirea cu Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor, ca asigurarea credibilitatii pe plan international si cresterea economica a Romaniei reprezinta cel mai important stimulent pentru investitorii straini, al doilea stimulent fiind existenta unui cadru legal stabil.
    El a aratat ca investitorii strategici nu sint motivati de facilitatile fiscale care li se ofera, ci de stabilitatea economica si legislativa. De asemenea, Van der Heijden a spus ca imbunatatirea credibilitatii financiare va rezulta din incheierea acordului cu FMI.
    Presedintele Consiliului Investitorilor Straini a spus ca Romania trece printr-o perioada economica dificila, din cauza datoriei externe ce trebuie platita in acest an. El a mai aratat ca restructurarea economica a progresat mai lent decit in alte tari din Europa si, de aceea, "nu va fi o surpriza daca investitiile straine vor lipsi". Totusi, el a constatat cresterea vitezei privatizarii si faptul ca Romania ofera importante avantaje potentiale investitorilor, precum piata de desfacere mare si costul redus al fortei de munca.
    Anthony van der Heijden a spus ca exista o comunicare regulata a investitorilor straini cu prim-ministrul si Executivul si a propus ca reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini sa participe la elaborarea legislatiei, alaturi de ministerele de resort. In opinia sa, domeniile prioritare ar fi protectia creditorilor, adoptarea de modificari la Legea falimentului si adaptarea la standardele internationale in domeniul contabilitatii.
    Fergus Cass, reprezentantul companiei Unilever, a aratat ca pentru atragerea viitorilor investitori este necesara redobindirea increderii internationale in restructurarea economiei. El a spus ca investitorii sint "deosebit de preocupati" intr-un moment in care ratingul Romaniei este in scadere, presa internationala este plina de comentarii privind datoria externa a tarii si cind persista foarte multe incertitudini in procesul de restructurare a economiei. "Aceste elemente sint mult mai importante decit scutirile de taxe pe un anumit numar de ani", a declarat Cass.
    El sustine ca un sistem fiscal "clar si usor de aplicat" ii intereseaza pe investitori, care sint atenti la gradul de fiscalitate in general, cel care include si situatia salariatilor, nu doar taxele companiei.
    Cass a spus ca exista riscul de a oferi facilitati mult prea complicate, pe tip de investitii si pe industrii, care pot duce la confuzii si neclaritati. In opinia sa, nu trebuie acordate facilitati suplimentare, ci trebuie realizata o simplificare a sistemului fiscal si o metodologie de aplicare mai buna. El considera ca increderea investitorilor va fi afectata daca sint acordate prin lege anumite facilitati si apoi sint anulate, cum s-a procedat cu Ordonanta 92, a carei aplicare a fost suspendata prin Legea bugetului de stat pe 1999, desi actul normativ s-a aplicat timp de un an de zile si stabilea un set de facilitati pe o perioada de cinci ani.
    Investitorii solicita legi coerente si corecte care sa-i trateze in mod egal, a aratat Franco Lagro, de la PriceWaterhouseCoopers. El a spus ca tratamentul fiscal este foarte important, adaugind ca societatile comerciale sint in imposibilitate de a face investitii din cauza modului in care functioneaza sistemul fiscal.
    Intrebat de deputati despre rolul Agentiei Romane de Dezvoltare, Fergus Cass a apreciat ca acest organism trebuie sa promoveze investitiile straine si sa nu se ocupe de aprobarea si reglementarea investitiilor. "ARD nu trebuie sa aiba rol regulator sau birocratic", a conchis Cass.
    Presedintele Comisiei de politica economica, Iuliu Vida, a precizat, la sfirsitul intrevederii informale cu reprezentantii Consiliului investitorilor straini, ca atragerea investitorilor se poate realiza doar prin asigurarea credibilitatii legislative, financiare, fiscale si a unui tratament egal.
    Consiliul Investitorilor Straini reprezinta 60 de firme importante prezente in Romania, al caror volum de investitii depaseste doua miliarde de dolari. Consiliul s-a infiintat cu scopul de a facilita comunicarea dintre investitorii straini si autoritati.

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri