Japonezii merg pe mina lui Radu Vasile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Japonezii merg pe mina lui Radu Vasile

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Agentia nipona de rating financiar, Japan Credit Rating Agency, a scos Romania de pe "lista neagra"
  Romania a fost scoasa de pe lista de monitorizare a agentiei nipone de rating financiar Japan Credit Rating Agency (JCR), care a decis sa mentina ratingul BB minus, atribuit emisiunilor de obligatiuni in yeni lansate de Banca Nationala a Romaniei (prima - lansata in mai 1996, cu scadenta in mai 1999; a doua - lansata in octombrie 1996, cu scadenta in octombrie 2001), precum si viitoarelor emisiuni de obligatiuni care vor fi lansate de statul roman.
  Conform comunicatului agentiei, decizia de a scoate Romania de pe lista de monitorizare si de a confirma ratingul actual se datoreaza faptului ca JCR considera ca nu exista dificultati imediate in plata datoriei externe a Romaniei.
  Serviciul datoriei externe publice a Romaniei in 1999 este de aproximativ 2,3 miliarde de dolari, din care 970 milioane de dolari au scadenta in lunile mai si iunie.
  Fondurile disponibile pentru plata datoriei, respectiv rezervele valutare ale Romaniei, se ridicau la 2,54 miliarde de dolari in ianuarie, iar incluzind rezervele de aur - 3,46 miliarde de dolari. Prin urmare, rezervele existente sint suficiente pentru virful de plata din mai si iunie. Odata ce guvernul roman a convenit cu FMI principiile bugetului si ale politicii economice pentru 1999, este probabil ca Romania va obtine un nou acord stand-by, care va fi urmat de noi imprumuturi si contracte de refinantare cu alte institutii internationale, incepind din vara acestui an.
  Desi rezervele valutare se vor reduce ca urmare a platilor datoriei, este improbabil ca guvernul sa se confrunte cu dificultati serioase de administrare a rezervelor valutare, dat fiind ca Romania va obtine un miliard de dolari in urmatoarele trimestre din 1999, reprezentind transe ale unor imprumuturi deja contractate. Guvernul ar putea obtine, de asemenea, inca un miliard de dolari din investitii directe si de portofoliu, inclusiv din privatizare, in cursul acestui an. Serviciul anual al datoriei in perioada 2000-2002 va fi considerabil mai redus, de circa 1,5 miliarde de dolari.
  Guvernul intentioneaza sa reduca deficitul contului curent de la 3 miliarde de dolari in 1998 la 2 miliarde in 1999. Aceasta proiectie este bazata pe presupunerea plauzibila conform careia deficitul comercial va scadea de la 2,6 miliarde de dolari in 1998 la 1,8 miliarde in 1999, partial datorita expansiunii exporturilor - ca urmare a deprecierii leului in termeni reali incepind cu luna august 1998 - si partial datorita reducerii cu 3,9% a importurilor - ca urmare a deprecierii leului si a scaderii preturilor la petrol. Expansiunea investitiilor directe incepind din 1997 a stimulat importurile de bunuri de capital si de materii prime, dar guvernul estimeaza ca dezvoltarea industriilor cu piata de export va ameliora balanta contului curent pe termen lung. Pe de alta parte, balanta comerciala va fi considerabil influentata de climatul economic al principalilor parteneri comerciali ai Romaniei - statele europene.
  Romania incearca sa realizeze reforma structurala a industriei si reducerea deficitului fiscal, in acelasi timp. Autoritatile intentioneaza sa imbunatateasca profitabilitatea companiilor si competitivitatea produselor, prin introducerea tehnologiilor avansate furnizate de firmele straine si are in vedere, de asemenea, sa accelereze concentrarea capitalului si a resurselor umane in intreprinderile profitabile, prin plafonarea salariilor nominale ale companiilor de stat ineficiente - masura care si-a dovedit deja utilitatea. In 1998, declinul PIB real a fost mult mai redus decit scaderea productiei industriale. Guvernul apreciaza ca economia va cunoaste un reviriment incepind din a doua jumatate a anului curent, desi pentru ansamblul anului este estimata o scadere a PIB cu 2%. Deficitul fiscal al bugetului consolidat a scazut in 1998 la 3,5% din PIB si va fi redus la 2% din PIB in 1999, fara a se recurge la majorari substantiale ale impozitelor.
  Avind in vedere aceste date, JCR considera ca nu exista motive imediate de ingrijorare privind capacitatea Romaniei de a plati datoria externa pe termen scurt. Dat fiind ca serviciul datoriei externe in 2000 si in urmatorii ani este mai redus, iar o eventuala instabilitate a guvernului care s-a angajat sa achite la timp datoria este improbabila, JCR a decis scoaterea de sub supraveghere a ratingului pentru emisiunile de obligatiuni. Totusi, agentia va avea in vedere evolutia indicatorilor economici in urmatoarele luni, inclusiv a balantei contului curent, dat fiind ca orice intirziere a revirimentului economic anticipat ar putea realimenta ingrijorarile asupra evolutiei rezervelor valutare ale Romaniei.
  Si alte agentii de rating ar trebui sa-si modifice ratingul considera ministrul de Finante
  Ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes, afirma ca aprecierea agentiei nipone de rating financiar Japan Credit Rating Agency privind situatia Romaniei ar trebui sa fie insusita si de alte agentii internationale de rating.
  "Astept sa se intimple tot mai frecvent astfel de aprecieri pozitive la adresa Romaniei, si din partea si altor agentii internationale de rating", a declarat Decebal Traian Remes.

   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

  Dan CONSTANTIN

  Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

  Nu uitaţi să munciţi, zi de zi, pensiile speciale nu se plătesc singure!

  Filmuletul zilei

  opinii

  Progresism

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Progresism

  „Am cerut diversificarea noţiunilor admirative de la un referat la altul. Nu doream monotonie. Astfel, notabil ajungea uneori respectabil, alteori onorabil. Ce să vedeţi? Două fete m-au reclamat la CND pentru discriminare! Cea cu onorabil zicea că notabil o pune, semantic, pe locul al doilea, iar aia cu respectabil susţinea că ar fi tratată arogant. Culmea, toţi studenţii au aderat la petiţia lor, iar eu am fost amendat şi suspendat din funcţia de decan! Cine se cred gagicuţele astea, domnule profesor? Revenim la examene! Le sparg!”

  Miracolul moştenit - muzica şi creierul

  Bogdan ILIESCU

  Miracolul moştenit - muzica şi creierul

  Music is the last surviving form of magic./ Muzica este ultima formă de magie care ne-a rămas. autorul

  Metastazele democraţiei

  Florin CÎNTIC

  Metastazele democraţiei

  Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

  pulspulspuls

  Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

  Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

  Băbăeţ, asta ca să intrăm în limbajul de şuetă la bere, voi aţi observat că premarele Mihăiţă îi tratează pe ieşeni la mişto parcă mai dens decât o făcea până la alegeri? 

  Caricatura zilei

  Bloc la cimitir

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.