Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Listarea Fondului Proprietatea nu va aduce bursa la nivelul din 2007

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     

    Listarea Fondului Proprietatea nu va fi suficienta pentru a readuce bursa la nivelul record din vara anului 2007, o astfel de evolutie depinzind de factori precum iesirea economiei din recesiune si noi oferte publice initiale de mari companii, care sa stimuleze interesul investitorilor straini. Dupa noua ani de crestere, bursa a atins in vara anului 2007 nivelurile maxime istorice. Totusi, piata a fost puternic lovita in 2008 de criza financiara, care ulterior s-a transformat in criza economica mondiala. Multi investitori straini s-au retras de pe bursa din Romania, iar presiunea la vinzare a dus preturile drastic in jos. Atunci indicele general al bursei, BET-C, a cazut de peste trei ori, iar valoarea SIF-urilor s-a prabusit de sase ori. Anul trecut bursa a revenit pe crestere semnificativa, insa ritmul ascendent s-a temperat vizibil in 2010. Daca anul trecut indicele general al Bursei a avansat cu 37%, in acest an a crescut cu 14%. Totodata, SIF-urile au urcat anul trecut cu 90%, insa in acest an au revenit pe scadere si au consemnat un recul de aproape 8%.

    Astfel, dupa doi ani de cresteri piata abia a revenit la nivelurile din anul 2005. Capitalizarea tuturor companiilor romanesti este de 44,922 miliarde lei, cu 17% peste nivelul de anul trecut, insa de peste doua ori mai redusa decit inainte de criza. Desi miscarile au fost bruste in ultimii trei ani, unii dintre investitorii care au cumparat actiuni in perioada 2007-2008 nu s-au grabit sa vinda, ci si-au pastrat portofoliile intacte in asteptarea revenirii pietelor. omparativ cu nivelul maxim din 2007, indicele general al Bursei, BET-C, este la finalul acestui an cu 58% mai jos, iar indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistreaza un recul de 52%. Corectia este mai vizibila in cazul titlurilor SIF-urilor, care au pierdut in medie 77%.

    Brokerii ii sfatuiesc pe investitorii care si-au conservat portofoliile in ultimii trei ani sa se concentreze pe oportunitatile oferite de piata in prezent, precum listarea Fondului Proprietatea. Aceasta insa nu va fi de ajuns pentru a readuce piata la nivelurile din 2007. Cotarea la bursa a actiunilor FP, programata pentru 25 ianuarie, trebuie insotita de vinzarea unor pachete de actiuni la companiile energetice detinute de stat, dar si de listarea unor societati private. "As sfatui investitorii sa considere pierderea din 2008-2009 drept un cost nerecuperabil si sa se concentreze pe oportunitatile care pot veni de acum inainte", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol.

    Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, crede ca dupa listarea FP lichiditatea zilnica a bursei ar trebui sa depaseasca 3 milioane euro, in timp ce valoarea free-float-ului va fi mai mare cu circa 50%. "Listarea va face mult bine pietei, pentru ca va aduce investitori financiari de calibru in urma exercitiului de marketing facut de consortiul de intermediere si mai ales de Franklin Templeton. Din acest punct de vedere, Fondul Proprietatea ca vehicul de investitii in economia romaneasca si mai ales in energie are un profil atractiv care poate fi «vindut» investitorilor straini", a afirmat Caruntu.

    Captarea investitorilor straini printr-un program coerent de oferte secundare si noi listari este principala miza pentru a consolida un segment reprezentativ de investitori straini de portofoliu activ in Romania.

    Totusi, Pasol atrage atentia ca majoritatea brokerilor si institutiilor pietei de capital asteapta miracole de la listarea FP pentru activitatea proprie, desi acestia ar trebui sa isi intensifice eforturile sa atraga noi emitenti pentru a completa efectele pozitive ale listarii Fondului. Daca inceputul anului a fost marcat in piata de prezenta speculatorilor, care profitau de orice mica variatie a preturilor, in a doua parte a anului interesul acestora s-a redus vizibil din cauza scaderii volatilitatii si a unei corelari mai putin fidele a bursei locale cu pietele externe.

    Brokerii spun ca un motiv pentru apatia din ultimul semestru a fost modificarea codului fiscal prin impozitarea cu 16% a cistigului pe piata de capital indiferent de perioada de detinere si plata trimestriala a impozitului. Aceasta modificare i-a indepartat pe cei mai multi speculatori de pe bursa, astfel ca in piata au mai ramas foarte putini investitori. In aceste conditii, lichiditatea medie zilnica a BVB a scazut in al doilea semestru la aproape 14 milioane lei, fata de 29 milioane lei in primele sase luni. Astfel, rulajul mediu zilnic din acest an a fost de 22 milioane lei. Totodata, valoarea zilnica a tranzactiilor din ultimul semestru este de aproape patru ori mai redusa decit lichiditatea medie zilnica din 2007, de 55 milioane lei. Diferenta mare dintre ultimele sase luni si anul 2007 este determinata si de activitatea foarte redusa a investitorilor straini, dupa ce foarte multi au iesit din piata la inceputul crizei. "Cei care fac aceste strategii fiscale au demonstrat inca o data ca le gindesc doar matematic, fara sa inteleaga ca de fapt prin aplicarea lor neinspirata se pierde baza de impozitare. Rezultatul a fost un impozit colectat mai mic si mai multa lume nemultumita", a afirmat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

    O alta explicatie pentru apatia pietei este evolutia mediocra a Romaniei din punct de vedere macroeconomic, in lipsa unor politici ferme de gestionare a crizei, dar si a unor politici insuficiente de reforma economica si administrativa in ultimii 20 de ani. Pasol crede ca economia si bursa au depasit cele mai grele momente, insa atrage atentia ca recuperarea va fi lenta. "S-ar putea sa mai treaca timp pina vom vedea cresteri importante la bursa, insa nu pot estima in acest moment daca este vorba de 6, 12, 18 luni sau mai mult. Orice scenariu este posibil. Cu cit perioada de stagnare este mai mare, cu atit cresterea care va veni ulterior va fi mai important", a spus Pasol.

    Caruntu afirma ca atit timp cit BVB in ansamblu este evaluata aproape de valoarea contabila, exista premise pentru crestere pe termen mediu/lung, intrucit Romania este o piata emergenta din Uniunea Europeana, care ar trebui sa isi imbunatateasca profilul de risc in 2011. "Imbunatatirea predictibilitatii in ceea ce priveste inscrierea in conditiile acordului cu FMI, inclusiv a celui care urmeaza sa fie semnat in 2011, va fi cel mai important barometru pe care investitorii il vor utiliza in ceea ce priveste deciziile de expunere pe Romania", a adaugat Caruntu.

    Chisu considera ca in ultimii trei ani comportamentul investitorilor s-a schimbat foarte mult, desi acestia au platit un pret mare prin diminuari importante ale portofoliilor si apoi unii au ales sa se retraga definitiv din piata. "Cei care s-au retras dupa pierderile suportate sint marii perdanti, deoarece au acumulat o experienta colosala pe care daca o vor folosi intr-o perioada de boom ar avea mult de cistigat", a mai spus brokerul. El crede ca majoritatea investitorilor fac achizitii pe baza unor calcule si nu mai merg dupa "instinctul de masa", iar pe viitor vor privi investitia si prin prisma lichiditatii si a posibilitatii de exit.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri