Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mii de ieseni sint prinsi in plasa afacerilor piramidale

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Visul de a deveni miliardar peste noapte, fara a depune prea mult efort a prins in plasa companiilor de distributie citeva mii de ieseni. Chiar daca visul se spulbera la citeva luni de la intrarea in afacere, oamenii sint multumiti daca din ceea ce fac reusesc sa cistige isi achite datoriile cotidiene. Companiile ce au ca obiect de activitate vinzarile directe si-au dezvoltat o adevarata armata de distribuitori in Iasi si nu numai. Oamenii atrasi de faptul ca inscrierea nu presupune prea multe "hirtoage", iar activitatea se desfasoara doar in timpul lor liber, intra in afacerile de vinzari a diverselor produse de la cosmetice pina la medicamente sub titulatura de consultanti de vinzari sau distribuitori. La inceput totul pare atractiv. In schimbul unei sume care difera de la o companie la alta (de la 38.000- 1.700.000 de lei), completezi un formular de inscriere pentru a deveni parte din sistemul de vinzari priramidale (Multi Level Marketing) sperind ca povestile de succes pe care le auzi de la cei deja aflati in afacere sa devina realitate. In contul sumei date viitorul distribuitor va primi cataloagele de prezentare ale firmei si ale produselor precum si mostre. Astfel cariera de distribuitor poate demara.
    Toti distribuitorii trebuie sa-si declare veniturile
    Statutul acestor distribuitori este unul indefinit din punct de vedere fiscal. Astfel majoritatea "angajatilor" din firmele de vinzari directe fac evaziune fiscala cu buna stiinta sau nu. Vina poate fi de ambele parti. Fie ca firma nu isi face datoria si nu ii aduce la cunostinta toate aceste aspecte celui in cauza, fie ca pentru distribuitor este mai comod sa evite corvoada activitatii de comerciant. Orice persoana fizica care desfasoara o activitate de comert cu amanuntul, cum e cazul acestor distribuitori, trebuie sa isi scoata o autorizatie de comercializare, iar in fisa fiscala ar trebui sa apara veniturile suplimetare obtinute pe aceasta cale. "In articolul intii al Ordinului 29/14.01.2003, este specificat ca printre activitatile de livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate direct catre populatie, pentru care agentii economici sint obligati sa emita facturi fiscale, se numara si comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de catre magazine. Toti cei care nu isi declara in fisa fiscala veniturile sint datori bugetului si pasibili de evaziune fiscala", a afirmat Viorel Gavril, comisar sef adjunct in cadrul Garzii Financiare.
    "Din cistig platesc facultatea fiului meu"
    Daca din cele citeva sute de mii de lei pe care le obtine un distribuitor aflat la inceput, cu siguranta Fiscul nu s-ar imbogati, nu acelasi lucru am putea spune si despre distribuitorii cu incasari mari ce depasesc suta de milioane de lei pe an. Practic firma nu incalca legea, caci emite facturi fiscale atunci cind preda produsele ditribuitorilor. In rest inregistrarea fiscala ramine la latitudinea distribuitorului. "Eu reusesc sa scot un venit in jurul a cinci milioane de lei lunar dupa trei ani de cind sint in afacere. Cu acesti bani ii achit facultea fiului meu. Si la acest venit nu se merita sa ma apuc sa umblu dupa tot felul de autorizatii", spune un distribuitor. Pentru a te convinge, alti consultati nici nu mentioneaza ca trebuie sa iti scoti autorizatie de comercializare. Reprezentantii firmelor de vinzari directe se spala pe miini spunind ca ii sfatuiesc pe distribuitorii care depasesc un anumit volum de vinzari sa isi desfasaoare activitatea ca persoane fizice autorizate. "In momentul in care un distribuitor de-al nostru reuseste sa vinda produse de 200 de puncte, in caz ca doreste, il sfatuim ca indicat ar fi sa obtina autorizatia de comercializare de la primarie", a declarat Dana Bulgaras, director zonal la "Oriflame". Firma numara 10.000 de distribuitori numai in Moldova .
    Unele firme isi inregistreaza reprezentantii la fisc
    Reprezentantii altor firme de gen afirma ca inca de la inceput distribuitorului i se cere aceea autorizatie. " In politica firmei noastre distribuitorii platesc taxele si impozitele aferente fie ca persoana fizica autorizata, fie ca detinator de SRL", a declarat Teodor Dragan, responsabil marketing in cadrul "Amway" Bucuresti. Si reprezentantii firmei Forever Living Products, care comercializeaza suplimente nutritive, produse aloe vera si cosmetice sustin ca distribuitorii sai sint inregistrati fiscal. "Prin conventia semnata cei care devin consultanti de vinzari isi asuma implicit si faptul ca vor fi inregistrati fiscal", precizeaza responsabilul marketing event, Alexandru Constantin. Acesta nu detaliaza insa si modalitatea de inregistrare in evidentele fiscale. Conform datelor puse la dispozitie de Ministerul de Finante, vinzarile depozitului din Iasi reprezinta aproximativ 15% din vinzarile la nivel national, procent valabil pentru vinzarile anului 2003.
    Autoritatile au miinile legate
    La nivel declarativ toti distribuitorii par a fi platitori de impozite si taxe. In realitate, legea poate fi evitata destul de usor. In cadrul contractului sau adeziunii este precizat faptul ca achizitia se face pentru nevoi personale de consum. La umbra acestui pretext, distribuitorii nu pot fi acuzati ca lucreaza la negru. "Munca la negru se constata atunci cind un salariat face ceva in favoarea unui angajator. Aceasta activitate de distribuitor este una benevola, care se desfasoara in timpul liber al persoanei si este destinata consumului personal potrivit actelor. Astfel de relatii nu intra sub incidenta unui raport juridic de munca" a specificat Viorica Surdu, inspector sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca. (Nicolae Manoliu)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri