Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Miscari interesante pe piata imobiliara

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    O analiza mai atenta arata totusi ca in mai si iunie piata a inceput sa dea semne de oboseala. Agentii imobiliari spun ca pretul imobilelor a inceput sa se reaseze, fiind mai mic fata de virful anului trecut cu aproximativ 10%. 

    Numarul imobilelor vindute si cumparate in prima jumatate a anului depaseste usor tranzactiile parafate in aceeasi perioada a anului precedent. Chiar daca jucatorii de profil au spus de mai multe ori ca piata imobiliara ieseana a intrat in blocaj, potrivit datelor statistice centralizate de Camera Notarilor Publici din Iasi, numarul persoanelor si firmelor care au instrainat sau au achizitionat un imobil in primele sase luni ale anului este cu aproximativ 300 mai mare fata de anul trecut.

    Cu toate acestea, la o analiza mai atenta se constata ca atit in mai cit si iunie numarul tranzactiilor este mai mic fata de lunile similare din anul anterior. Agentii imobiliari explica fenomenul prin majorarea costurilor de creditare si o selectie mai atenta din partea cumparatorilor. 

    In piata s-au invirtit in primele sase luni un miliard de lei

    Conform datelor detinute de Camera Notarilor Publici Iasi, in prima jumatate a acestui an au fost realizate circa 11.600 de tranzactii. Prin comparatie, in perioada similara a anului precedent au avut loc  11.300 de instrainari de imobile, adica cu doar 2,6% mai multe. Potrivit centralizarilor institutiei mentionate, se observa insa ca in luna mai a acestui an numarul tranzactiilor a scazut cu 17 procente fata de aceeasi luna a anului trecut. Trendul s-a mentinut si in iunie cind au fost realizate cu 5% mai putine instrainari decit anul trecut in acelasi interval.

    "In mai 2007 sint inregistrate 2.260 de tranzactii, iar in mai 2008 sint raportate 1.879. In iunie anul trecut notarii au declarat in total 2.096 instrainari de imobile, iar anul acesta in aceeasi perioada 1.944", ne-a declarat Andi Claudiu Cheptine, presedintele Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici din Iasi care a precizat ca informatiile sint transmise semestrial si la Fisc.

    Conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), sumele colectate de stat, in prima jumatate de an, din impozitul retinut pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se ridica la 461,4 milioane lei la nivel national, pentru un numar total de circa 249.800 tranzactii. In medie, pentru fiecare tranzactie imobiliara incheiata s-a platit un impozit de 1.847 de lei. Daca inmultim media impozitului platit cu numarul tranzactiilor realizate in Iasi rezulta ca din judet s-au incasat 21,4 milioane lei. Daca tinem cont ca in medie pentru o tranzactie imobiliara se plateste un impozit de 2% din valoare, atunci putem spune ca in Iasi s-au realizat, in primele sase luni, vinzari si cumparari de imobile de 1,070 miliarde lei.

    Reporterii "Ziarului de Iasi" au fost nevoiti sa realizeze aproximarea de mai sus din cauza ca reprezentantii Directiei Generale de Finante Publice Judetene (DGFPJ) Iasi au refuzat sa ne ofere valoarea tranzactiilor realizate in primul semestru asa cum reise din declaratiile notarilor.

    "Noi avem termen de raportare la ANAF a acestor date la inceputul saptaminii viitoare, adica luni. Atunci va putea fi facuta publica valoarea impozitului retinut pe tranzactiile imobiliare desfasurate in Iasi. Stiu ca ANAF are acces la o baza de date a sumelor raportate la notari, dar noi nu putem intra acolo", a mentionat Maria Taran, purtatorul de cuvint de la DGFPJ Iasi.

    Pretul apartamentelor a scazut cu zece procente

    Dupa cum sustin jucatorii de pe piata imobiliara locala, in prezent asistam la o reasezare a pretului apartamentelor, caselor si terenurilor, dupa ce de la mijlocul anului trecut si pina in decembrie acestea au inregistrat cresteri spectaculoase nejustificate. "Acum este o piata in stabilitate pe care incepe sa fie o oferta si o cerere matura, cind se triaza foarte mult din ce se ofera", a apreciat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development care a precizat ca urcarea dobinzilor din ultima perioda a avut ca efect reducerea numarului celor care au avut acces la un credit imobiliar.

    "Acesta este anul de selectie cind, practic, nu te mai speli cu sapun Cheia ci cu unul mai bun. Clientul a devenit mai selectiv si nu mai arunca banii pe primul apartament care i se ofera. Datorita faptului ca imprumuturile se obtin in conditii dure si scumpe, clientii se uita de mai multe ori in jur inainte de a face o alegere", a mentionat Paul Tehutu, consilier in cadrul agentiei imobiliare InterImobiliare.

    Acesta a adaugat ca preturile imobilelor au fost ajustate in minus de la inceputul anului cu aproximativ zece procente, cele mai vizibile descresteri fiind pentru apartamentele vechi, construite inainte de 1980. "Am avut parte de o crestere anormala in a doua jumatate a anului trecut. Acum a venit timpul sa ne reglam hapsineala. Micsorarea de pret reprezinta da fapt o stare de normalitate", a comentat Tehutu.

    Ajustari la apartamentele de trei camere

    Jucatorii imobiliari sint, totodata, de parere ca piata apartamentelor va fi din nou impartita pe cartiere, preturile locuintelor fiind diferite in functie de zona. "De trei ani se estompase piata, iar apartamentele se vindeau la preturi similare indiferent daca erau situate in Alexandru, Nicolina sau Tatarasi. Era si normal ca o parte din vinzatori, care cereau preturi prea mari, sa fie scuturati un pic", a specificat Ailenei.

    Actualmente, un apartament cu o camera se tranzactioneaza in Nicolina cu 50-55.000 euro, in zona Billa cu 50-60.000 euro, iar in Alexandru cel Bun cu 45.000 euro. "Cele mai interesante repozitionari sint la trei si patru camere. De exemplu, daca un apartament cu trei camere in Alexandru se vindea anul trecut cu 80.000 euro, acum acesta se da si cu 65-70.000 euro", a exemplificat Ailenei. In zona de centru a orasului, preturile ramin insa neschimbate, dupa cum apreciaza agentii imobiliari.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri