Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O vaca din Iasi produce zilnic 52 de litri de lapte

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cea mai mare ferma de bovine din Romania se afla la marginea Iasului, la Statiunea de Cercetare Dancu. Campioana fermei este "Dina", o vaca din rasa "baltata neagra romaneasca", care produce zilnic 52 litri de lapte.
    Alte 1.200 de "surate" aduc fermei o productie anuala de 8.200 de tone de lapte. Munca la ferma incepe la 4 dimineata si se termina la 10 seara cu o pauza de patru ore la prinz si asta 7 zile pe saptamina, 365 de zile pe an. Doar iarna se lauda muncitorii ca au ragazul mai mare.
    "Fiecare exemplar este valoros"
    Forfota incepe cu mult inainte de rasaritul soarelui. Vacile trebuie furajate, adapate si mulse. Inca somnorosi, fiecare muncitor isi intra alene in rutina zilnica. Odata bidoanele umplute cu lapte, vacilor li se face toaleta de dimineata. "Sint curatate de noroiul care s-a prins de corp, sint verificate daca nu s-au ranit peste noapte. Fiecare exemplar este valoros si necesita o atentie deosebita", a spus Vasile Vintila, seful fermei.
    Peste 1.200 de vaci din rasa "baltata neagra romaneasca, "friza" cum sint cunoscute in Europa sau "holstein friza" peste ocean, alcatuiesc septelul fermei. Fiecare dintre acestea dau o productie medie anuala de aproape 6.800 litri de lapte. Recordul, insa, il detine "Dina, o vaca de la care se mulge zilnic peste 50 de litri de lapte. "La expozitia zonala de la Vaslui a luat marele premiu. Este intradevar un exemplar de exceptie, chiar si in ferma noastra", a sustinut Vasile Vintila.
    In SUA, o vaca din aceasi rasa da 90 de litri de lapte
    Exista exemplare de "holstein friza" in SUA care dau zilnic o productie medie intre 70 si 90 de litri de lapte. "Sint hranite numai cu concentrate dupa un program strict controlat de calculator. In aceste conditii, laptele nu mai are acelasi continut de grasimi", a mentionat seful fermei.
    Anul trecut a fost preluat un nucleu de 20 de vaci din rasa "sura de stepa" de la ferma din Margineni care intrase intr-un impas financiar. "Acum sintem singura ferma din tara care mai detine exemplare din aceasta rasa. Numai este rasa pura deoarece a suferit o serie de incrucisari cu altele, dar pe parcursul a 5 generatii putem sa o revitalizam", a declarat inginerul Vasile Vintila.
    "Sura de stepa" este o rasa romaneasca de traditie. Productia nu este la fel de mare, dar vacile din aceasta rasa nu sint pretentioase in ceea ce priveste hrana. "Maninca si nutreturi de slaba calitate, chiar si stuf sau jujerii de la porumb. Cea mai importanta calitate, insa, o reprezinta rezistenta deosebita la bolile de toate tipurile", a explicat seful fermei. Aproape 20 de ani le vor lua specialistilor de aici pentru a scoate primul lot de "sura de stepa", rasa pura.
    Pretul unui exemplar este de 75 milioane lei
    Laptele de la ferma din Dancu pleaca zilnic spre procesare la unitatile de profil si apoi la consumatori. Exista in ferma si o miniinstalatie in care se prelucreaza o parte din productiei. "Pretul de livrare a laptelui procesat la noi este de 10.000 lei/litru, TVA fiind inclus. Una din investitiile imediate va fi achizitionarea unui transporter de 2,5 tone, dotat cu instalatie frigorifica, astfel incit sa ducem laptele pina la magazinele din oras", a declarat economistul Albert Iosif.
    Seful fermei, Vasile Vintila, a sustinut ca nu se poate vorbi despre valoarea cheltuielilor lunare pe cap de bovina. "Noi sintem o ferma cu circuit inchis. Avem 600 de hectare, din care 200 in arenda, de pe care ne asiguram baza furajera. Avem cel mai mare siloz de porumb a carui capacitate este de peste 8.000 tone. O parte din lapte il procesam noi. Toate acestea fac dificil de apreciat corect cheltuielile lunare pe cap de bovina", a spus Vasile Vintila. Acesta a adagat ca, valoarea oricarui exemplar de la Dancu s-ar ridica pina la 75 milioane lei. (V. MIRON)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri