Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Petromidia - un mare contract de privatizare pentru 1998?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Rafinaria Petromidia a fost readusa in atentie, inca de la inceputul acestui an printr-o declaratie a vicepresedintelui Fondului Proprietatii de Stat, Bogdan Baltazar, care evoca posibilitatea reluarii de la zero a procesului de privatizare a societatii.
    Oficialul FPS afirma cu aceeasi ocazie ca negocierile cu partenerul Petromidia USA se desfasoara dificil si cu ezitari care pun sub semnul intrebarii oferta facuta de unicul competitor ramas in cursa privatizarii unuia dintre cele mai importante combinate petrochimice ale României. Mai mult, conform unor informatii din mediile economice, FPS ar cauta un partener mai viabil, mai performant pentru noi negocieri.
    Combinatul Petromidia Navodari a inceput anul 1997 cu o nominalizare pe lista societatilor care urmeaza sa fie privatizate prin lichidare administrativa si l-a incheiat cu calificativul de cea mai importanta tranzactie a anului realizata de FPS, aprecierea apartinind presedintelui Fondului, Sorin Dimitriu.
    Miza mare pusa in joc de atuurile combinatului a determinat si determina, in cursul lungului drum al privatizarii sale, momente nu lipsite de tensiune. Aparitia, in 21 februarie 1997, a rafinariei pe o lista cu 42 de societati, care urmau sa fie restructurate, conform programului cabinetului Ciorbea si ca parte a acordului FESAL incheiat cu Banca Mondiala, atragea o reactie prompta din partea FPS: existau solicitari de cumparare a pachetelor de actiuni pentru Petromidia. Singura alternativa, in cazul esecului unei privatizari rapide, raminea, la acea vreme, inchiderea societatii din cauza rezultatelor financiare nesatisfacatoare.
    La aproape doua luni dupa aparitia pe "lista celor 42", reprezentantii Comisiei de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor prezentau presedintelui Emil Constantinescu situatia combinatului. In 17 aprilie, insa, Guvernul aproba lista a zece societati care vor fi privatizate prin lichidare administrativa. Petromidia figura in acest document, cu datorii de 1.000 de miliarde de lei, la sfirsitul anului 1996. Dupa momentul aparitiei listei, presa economica internationala lua in atentie Petromidia. "Financial Times" semnala discutii probabile, intre actionarul majoritar FPS si concernul sud-coreean Daewoo, pentru vinzarea unei parti din Complexul Petromidia, subliniind in acelasi timp impactul politico-social deosebit al lichidarii rafinariilor Petromidia si Darmanesti.
    Din punctul de vedere al actiunilor concrete pentru privatizare, declaratia de la Atena a lui Sorin Dimitriu poate fi considerata un start practic. In 23 mai, presedintele FPS anunta ca privatizarea Petromidia urma sa se faca prin licitatie, iar ultimul termen de depunere a ofertelor era stabilit pentru 30 iunie.
    Intervalul iulie-august va marca prima criza: firma Concept, participanta la licitatie, bloca, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti procesul de privatizare a rafinariei. In plingerea depusa contra FPS, Concept contesta "anumite elemente legate de procesul de privatizare". Pe fondul crizei induse de decizia instantei, deschiderea ofertelor indica, in prima faza, cinci competitori: Daewoo, Glencore, Petromidia USA, Concept, Athenaeum Petroleum SA Bucuresti (ultimele doua fiind societati autohtone).
    O noua analiza a ofertelor de privatizare si o noua verificare a garantiilor oferite de firmele participante la licitatie desemneaza Petromidia USA, grupul elvetian Glencore si Concernul sud-coreean Daewoo pentru inceperea de negocieri paralele, tratative care urmau sa se finalizeze cu desemnarea unui partener unic de discutii. Concept cistiga in prima instanta procesul cu FPS, dar FPS descalifica firma din cauza neindeplinirii conditiilor cuprinse in caietul de sarcini referitoare la garantii. Athenaeum Petroleum SA isi anuntase retragerea de la licitatie.
    Perdant, temporar, in fata justitiei, FPS inainteaza recurs la Curtea Suprema si reactioneaza dur: "Decizia tradeaza faptul ca justitia nu are destule informatii despre implicatiile deciziilor sale in procesul de privatizare si lichidare, de reforma, in general", declara Sorin Dimitriu.
    Consecutiv, termenele avansate pentru semnarea contractului de privatizare (15 august, sfirsitul lui septembrie, finele anului) isi pierd valabilitatea. Dupa o ultima dublare a ofertelor, in ultima zi a lui octombrie este anuntat partenerul unic de negociere: Petromidia USA, societate infiintata de doua mari firme americane care opereaza in sectorul petrolier si o firma din Kuweit.
    Petromidia USA aduce in ecuatie un program de privatizare in valoare de circa un miliard de dolari (pret platit si valoarea investitiilor).
    Petromidia Navodari se prezinta cu o capacitate de rafinare de aproape 4 milioane de tone de titei anual, cu instalatii relativ moderne si situare benefica in apropierea unuia dintre cele mai mari porturi ale zonei. Societatea are un capital social de peste 850 de miliarde de lei repartizat in 34 de milioane de actiuni si a avut in 1996 o cifra de afaceri de 933,6 miliarde de lei. Importanta strategica a Petromidia va fi marita considerabil prin includerea intr-una din rutele internationale de transport al petrolului din Marea Caspica. "Financial Times", care prezenta Petromidia drept cea mai importanta rafinarie din România, aprecia ca includerea in circuitul petrolului caspic poate salva intreaga industrie petrochimica româneasca. Prestigiosul "International Herald Tribune" evidentia, in octombrie, eforturile depuse de presedintele Constantinescu pentru impunerea acestui proiect ambitios, dar realizabil, si indica o reducere considerabila a costurilor prin "prelucrarea titeiului caspic in rafinariile românesti si transportarea produselor finite, fie pe Dunare, fie prin intermediul oleoductelor existente catre Europa Occidentala".
    Anil 1998 va marca pentru Petromidia, din perspectiva lunii ianuarie, depasirea impasului in negocierile directe FPS-Petromidia USA, solutionarea de catre Curtea Suprema a litigiului cu Concept sau reluarea tratativelor de la zero. In 1998 Petromidia poate fi, din nou, dupa "tranzactia 1997", marele contract de privatizare al anului. (Indira Crasnea)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri