Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Platim taxe pe munca mai mari decit in Norvegia, Spania sau Anglia

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cote de contributii sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, situindu-se pe locul 18 dintr-un numar de 87 de tari participante la un studiu realizat de KPMG si surclasind tari dezvoltate precum Norvegia, Spania sau Marea Britanie.

    "Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate sociala romanesc le ofera in comparatie cu aceste tari, pozitia Romaniei in clasament aduce motive de ingrijorare“, a declarat intr-un comunicat Daniela Oprescu, Director al echipei de International Executive Services in cadrul KPMG Romania.

    Tarile cu cele mai mari cote

    Potrivit studiului, Franta are cea mai mare cota de contributii sociale cumulate pentru angajat si angajator, de peste 50%, urmata de Belgia cu 48%. In Romania, nivelul contributiilor sociale pentru conditiile normale de munca este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori.  "Avind in vedere nevoile tot mai mari de infrastructura de securitate sociala, atit prezente cit si viitoare, ne asteptam ca presiunea asupra unor sisteme deja fragile sa continue. Dat fiind fenomenul de imbatrinire a populatiei si faptul ca in multe economii exista inca incertitudinea revenirii din criza, schemele de securitate sociala sint mai importante acum ca oricind“, a spus Oprescu. 

    Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara saptamina trecuta ca reducerea contributiilor sociale reprezinta un risc, insa ar fi cea mai binevenita masura pentru a stimula economia pentru ca munca este supraimpovarata. In opinia guvernatorului, numarul de contribuabili trebuie sa fie mai mare decit al celor care beneficiaza de impozitele platite, dar in prezent sint doar putin peste patru milioane de angajati.

    Nivelul optim

    Potrivit Madalinei Racovitan, partener in Departamentul de Taxe al KPMG in Romania, persoanele cu venituri mici suporta cote efective de impozitare ridicate, mai ales in comparatie cu nivelurile pe care cetatenii altor state dezvoltate le platesc. "Romania nu este un caz singular din acest punct de vedere. Exista o dezbatere ampla in Marea Britanie cu privire la cota de impozit de 50% pentru persoanele cu salarii foarte mari, insa se neglijeaza problema mai presanta a cotelor marginale de impozitare de peste 50% pentru multe dintre persoanele cu venituri medii spre mici, ca efect al presiunii impozitului pe venit, a contributiilor sociale obligatorii si anularii unor stimulente fiscale“, a spus Racovitan.

    Ea incurajeaza Guvernul sa continue politica de reducere a cotelor de contributii sociale, inceputa anul trecut si introducerea plafonarii pentru toate tipurile de contributii sociale la un nivel rezonabil (inclusiv pentru asigurarile sociale de sanatate si de somaj).  "O asemenea masura ar fi de natura sa amelioreze nivelul de conformitate a contribuabililor cu prevederile legislative si, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurari sociale“, mai spune Racovitan.

    Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat in luna august ca Guvernul a decis sa amine reducerea contributiilor sociale pentru angajatori pina la "momentul optim“, deoarece in situatia economica actuala nu isi permite sa adopte o asemenea masura.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri