Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pretul carburantilor ar putea urca cu 20%

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Autoritatile intentioneaza sa introduca o taxa de mediu la comercializarea carburantilor, in doua etape, programate pentru iulie 2007 si ianuarie 2008, fiecare de cite 10 eurocenti/litru, decizie care va determina majorarea preturilor la pompa cu circa 20%, la inceputul anului 2008, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE). Veniturile bugetare rezultate din aplicarea taxei sint estimate, anual, la un miliard de euro, arata CEROPE in studiul „Taxele de mediu in Romania", publicat pe site-ul Comisiei Nationale de Prognoza. Taxa va fi introdusa la 1 iulie 2007 si va avea o valoare de 10 eurocenti pe litru, atit in cazul benzinei, cit si al motorinei. A doua etapa este programata pentru 1 ianuarie 2008, iar nivelul taxei va fi, de asemenea, de 10 eurocenti pe litru. Veniturile atrase in urma introducerii taxei la carburanti, cumulate cu cele aferente altor taxe de mediu, ar putea asigura cofinantarea proiectelor de mediu, in urmatori 10 ani, conform analizei. Taxa va fi colectata de Ministerul Finantelor Publice si va fi utilizata in special pentru finantarea proiectelor de mediu. In prezent, pretul la pompa al benzinei si motorinei este de cuprins intre 3,2 lei/litru si 3,7 lei/litru. In perioada 2007-2018, fondurile bugetare necesare cofinantarii proiectelor de mediu sint estimate la aproximativ 15 miliarde de euro, potrivit CEROPE, in conditiile in care veniturile Fondului de mediu sint de un milion de euro anual, iar cheltuielile sint anticipate la un miliard de euro anual. „Romania are venituri bugetare din taxe de mediu de sub 0,1% din PIB, in timp ce in tarile Europei Centrale si de Est acestea ating 3,4% din PIB in Slovenia, 2,7% din PIB in Republica Ceha sau in Ungaria, 2,5% din PIB in Letonia, 2,2% din PIB in Lituania", se arata in documentul citat. Totodata, studiul arata ca introducerea taxei de mediu la carburanti va avea efecte negative asupra inflatiei. „Impactul inflationist total al unei majorari cu 10% a pretului combustibilului poate fi estimat la circa 1% inflatie suplimentara", arata analistii CEROPE. Efectele introducerii taxei de mediu nu sint mai impovaratoare pentru rata inflatiei decit eventuala crestere a TVA, cu 3%, pina la 22%, iar banca centrala va putea reactiona din timp, printr-o intarire a politicii monetare, apreciaza autorii analizei. Potrivit acestora, evolutia pietei petrolului ar putea atenua efectele inflationiste, ca urmare a unor scaderi ale pretului titeiului, in anii urmatori. In plus, calendarul cresterilor de accize la carburanti, agreat cu Comisia Europeana pentru perioada urmatoare, include majorari moderate, sustine CEROPE. Efectul majorarii preturilor ca urmare a introducerii taxei de mediu va fi temperat, de asemenea, de evolutia cursului leului fata de euro si dolar.
    Astfel, continuarea tendintei de apreciere a leului fata de euro si dolar va descuraja a cresterii preturilor la pompa exprimate in lei, se mai arata in document. Economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea, a aratat, recent, ca majorarea ponderii veniturilor bugetare in PIB necesita cresterea nivelului unor impozite, in principal a taxelor de mediu si a redeventelor, precum si calcularea impozitelor imobiliare la valoarea de piata a cladirilor si terenurilor.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri