Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Puls financiar

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat, in sedinta de tranzactionare de marti, o crestere la nivelul general al preturilor, influentata, in primul rind, de aprecierea titlurilor emise de societatile Alro Slatina si Terapia Cluj Napoca.
    Indicele BET-C a crescut cu 1,28%, la 507,4 puncte, iar indicele BET a inregistrat un salt de 4,27%, ajungind la 590,28 puncte. Lichiditatea pietei a fost destul de redusa, valoarea totala a operatiunilor fiind de 3,088 miliarde lei, iar cea mai tranzactionata societate a fost Banca Romana de Dezvoltare, pentru care s-au incheiat 90 de operatiuni, in valoare de 1,127 miliarde lei.
    Titlurile emise de societatea Alro Slatina au inchis sedinta la 23.800 lei, cu 7,2% mai mult decit luni. Aceasta societate a convocat adunarea actionarilor pentru 13 aprilie, cu o data de referinta de 6 aprilie. In cursul sedintei, Alro s-a tranzactionat mai mult la pretul minim, dupa care, la sfirsitul sedintei, in piata a aparut un ordin prin care s-au cumparat toate actiunile din piata, pina la un maxim de 23.000 lei. Pretul mediu s-a stabilit la 22.455 lei, iar valoarea totala a operatiunilor a fost de peste 580 milioane lei.
    O evolutie asemanatoare a avut si Terapia, care s-a tranzactionat intre un minim de 1.660 lei si un maxim de 1.800 lei, atins la inchidere, pretul mediu stabilindu-se la 1.679 lei. Marti, titlurile emise de aceasta societate au crescut cu 8,4%, dar pe o lichidiate destul de redusa.
    Aprecierea titlurilor BRD din sedintele precedente a determinat mai multi detinatori de actiuni sa ofere titlurile pe piata. Marti actiunile BRD au inregistrat o depreciere de 5%, ultima operatiune fiind incheiata la 17.000 lei. Pe parcursul sedintei, pretul s-a mentinut intre un minim de 16.500 lei si 17.900 lei. Maximul acestei sedinte a atins 17.900 lei, iar valoarea operatiunilor a depasit un miliard de lei.
    La cateoria a II-a, deprecierea din sedinta precedenta, cind titlurile Dacia au coborit pina la 500 lei, pret considerat bun de cumparat, a determinat investitorii sa introduca ordine de cumparare, care s-au executat pina la un maxim de 540 lei. La inchidere, Dacia s-a tranzactionat la 520 lei, cu 4% mai mult decit luni, recuperind aproape jumatate din pierderea din sedinta precedenta. Brokerii apreciaza ca este posibil ca ritmul de crestere sa continue si in sedinta urmatoare, chiar daca actiunile Dacia sint destul de volatile in ultima perioada.
    Societatile de Investitii Financiare au inregistrat o scadere nesemnificativa, la nivelul general al pretului, pe o crestere usoara a lichiditatii. Indicele BET-FI a pierdut 0,06% si a ajuns la 1.043,5 puncte, iar valoarea tranzactiilor a fost de peste 650 milioane lei, cea mai cautata societate fiind SIF Moldova.
    Acest emitent a incheiat sedinta la 385 lei, maximul zilei si acelasi pret consemnat si la inchiderea precedenta. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de peste 270 milioane lei.
    Titlurile emise de SIF Banat Crisana s-au apreciat, marti, cu 0,4% si au inchis sedinta la un pret de 495 lei, maximul zilei. SIF Transilvania s-a mentinut in intervalul 620-630 lei/actiune, ultima operatiune din aceasta sedinta fiind realizata la 620 lei, ca si in sedinta de luni, in timp ce pretul mediu a fost de 627 lei/actiune.
    Actiunile emise de SIF Muntenia si SIF Oltenia au inregistrat, marti, deprecieri ale pretului la inchidere destul de mici, pe o lichiditate redusa. Ultima operatiune pentru SIF Moldova s-a incheiat la 455 lei, care este acelasi cu pretul mediu, iar pentru SIF Oltenia pretul de inchidere a fost de 438 lei, sub cel mediu, respectiv 441 lei/actiune.
    Piata RASDAQ a avut, marti, o evolutie destul de buna, pe o lichiditate destul de ridicata
    Piata RASDAQ a avut, in sedinta de tranzactionare de marti, o evolutie destul de buna, inregistrind o crestere la nivelul general al preturilor, pe o lichiditate ridicata, valoarea totala a operatiunilor depasind 8,5 miliarde lei.
    Indicele RASDAQ a crescut cu 0,33%, la 716,71 puncte, in special datorita evolutiilor bune inregistrate de titlurile societatilor Petrom Aviation, Ana IMEP si Uzinexport Bucuresti. Valoarea tranzactiilor a fost de 8,582 miliarde lei.
    Titlurile emise de societatea Petrom Aviation continua sa fie printre cele mai cautate actiuni, investitorii fiind gata sa plateasca din ce in ce mai mult pentru aceste titluri. Marti, Petrom Aviation a crescut cu 44,85%, la 1.410 lei, in urma incheierii a 38 de operatiuni cu aproape 591.000 de titluri, realizate intre 1.000 lei si 1.990 lei. Brokerii apreciaza ca evolutia acestei societati reprezinta "una dintre cele mai spectaculoase speculatii din acest an. In prezent, pretul poate fi considerat bun de detinatorii de actiuni pentru majorarea ofertei, insa in piata exista o cerere de actiuni substantiala si este putin probabil sa fie inregistrata, in perioada imediat urmatoare, o depreciere accentuata a titlurilor emise de societatea Petrom Aviation".
    In sedinta de marti, societatea Ana IMEP s-a apreciat cu 22,63%, la 1.836 lei, insa pe o lichiditate redusa. Maximul acestei sedinte a fost de 2.000 lei, iar valoarea tranzactiilor de numai 8,8 milioane lei.
    O valoare destul de ridicata a tranzactiilor, de peste 300 milioane lei, a fost consemnata pentru societatea Victoria Prahova, pentru care compania Tofan Holding a lansat o oferta publica de cumparare pentru 79,83% din actiuni. Marti, titlurile emise de Victoria s-au apreciat cu 0,88%, ajungind la 48.964 lei, iar maximul a atins 49.500 lei, apropiindu-se de pretul oferit de societatea Tofan in cadrul ofertei publice, respectiv 50.000 lei/actiune.
    Una dintre societatile cu cele mai bune performate economico-financiare cotate pe piata RASDAQ, spun brokerii, este Uzinexport, titlurile emise de aceasta societate fiind cautate pe piata de capital. Marti, aceasta societate a crescut cu 9,14%, la 2.947 lei, dupa trei operatiuni incheiate intre 2.800 lei si 3.000 lei.
    In sedinta de marti s-a raportat inchiderea ofertei publice lansata de compania European Beverage Holdings Ltd, pentriu societatea Flora Bucuresti. In cadrul acestei operatiuni, au fost tranzactionate 937.491 titluri, reprezentind 51,91%, compania European Beverage Holdings Ltd devenind actionar majoritar.
    Cursul de schimb a crescut moderat, pe o piata valutara echilibrata
    Deprecierea leului a continuat si in sedinta de marti, in ritmul indus, in ultima perioada, de banca centrala.
    Cotatiile afisate la deschiderea sedintei s-au situat la 27.470-27.475 lei/dolar, in piata cererea si oferta de dalori fiind destul de echilibrate. Cursul a avut o evolutie oscilanta si a inchis sedinta de tranzactionare la un nivel de 27.460-27.470 lei/dolar. "Dupa deschidere cotatiile au mers in jos pina la 27.465-27.470, iar spre mijlocul sedintei au revenit la nivelul initial de 27.470-27.475 lei/dolar, pe fondul unor cereri mai mari de dolari de la citeva banci, insa nu s-a simtit interventia BNR. Spre final, cursul a coborit, pe un ecart mai mare, la 27.460-27.470 lei/dolar", a declarat dealerul unei banci comerciale.
    Cursul oficial stabilt de BNR a fost de 24.473 lei/dolar, cu 19 unitati mai mult decit cel valabil marti.
    Pe piata monetara s-a manifestat o cerere mai ridicata pentru lichiditatile pe termen scurt. Astfel, dobinzile pentru depozitele pe o zi au atins un nivel maxim de 47-51%, dupa ce in deschidere se situau la 40-45%, piata echilibrindu-se in final iar dobinzile au scazut usor pina la 44-49%. Pentru depozitele la o saptamina, ratele dobinzilor au stationat la 45-49%, pe toata durata sedintei.

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri