Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Puls financiar

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    BNR a sustinut deprecierea leului fata de dolar, pe o piata valutara echilibrata.
    Cotatiile au deschis sedinta de tranzactionare la un nivel de 29.060 - 29.065 lei/dolar si au evoluat descendent atingind un minim de 29.058 - 29.063 lei/dolar. La acest moment, BNR a intervenit in piata si a cumparat dolari aducind cursul la 29.068 - 29.073 lei/dolar, nivel la care s-a inchis sedinta.
    "BNR a dorit o depreciere de 20 de unitati, dar nu putem sti daca aceasta va fi tendinta si in zilele urmatoare. Semnalul exista totusi pentru ca banca centrala a cumparat dolari, prin intermediul unei banci comerciale, pina cind s-a asigurat ca acesta va fi nivelul deprecierii", a declarat dealerul unei banci comerciale.
    Cursul oficial stabilit de BNR a fost de 29.070 lei/dolar, cu 20 de unitati mai mult decit cel valabil pentru luni.
    Pe piata monetara, banca centrala nu a modificat dobinzile si a oferit doua depozite, la termen de o luna si la o saptamina. Bancile comerciale au plasat peste 1.700 de miliarde lei in depozitul la o luna, pe o dobinda maxima de 39,5% si aproximativ 200 de miliarde lei la termen de o saptamina, cu o dobinda maxima de 39,35%.
    Pentru depozitele la o zi, ratele dobinzilor s-au situat la 36 - 39%, iar dobinzile pentru depozitele la termen de o saptamina au stationat pe toata durata sedintei la un nivel de 37 - 42%.
    Bursa de Valori a avut luni o evolutie buna, comparativ cu sedinta precedenta
    Bursa de Valori a deschis saptamina in usoara crestere atit la nivelul general al preturilor, cit si al lichiditatii.
    Cele mai tranzactionate au fost societatile din sectorul bancar, Banca Transilvania, pentru care s-a realizat o operatiune in piata deal in valoare de 1,9 miliarde lei si BRD, pentru care s-au incheiat 63 de tranzactii in valoare de 1,03 miliarde lei.
    Tranzactia deal realizata cu 1,1 milioane de actiuni Banca Transilvania, reprezentind 0,3% din capitalul social, s-a efectuat la un pret de 1.800 lei/actiune. In piata au mai fost realizate 83 de tranzactii la un pret cuprins intre un minim de 1.840 lei/actiune si un maxim de 1.860 lei/actiune, iar valoarea totala a transferurilor s-a ridicat la 2,8 miliarde lei.
    Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au stationat la nivelul pretului, insa la inchidere s-a realizat un transfer cu un pachet de 100 de actiuni la un pret de 16.400 lei/actiune, cu 1,2% mai mult decit la inchiderea de vineri. Pretul mediu de tranzactionare a fost de 16.013 lei/actiune.
    Indicele BET a inregistrat o crestere cu 2,51%, pina la 647,45 puncte, iar indicele BET-C a urcat cu 0,74%, pina la 519,54 puncte.
    Antibiotice Iasi a avut o lichiditate destul de ridicata, marti fiind ultima zi in care se pot cumpara actiuni pentru a putea fi raportat la data de referinta in vederea distribuirii de actiuni gratuite. Pretul actiunilor a crescut cu 1,5%, iar maximul atins in aceasta sedinta a fost de 3.550 lei/actiune. S-au realizat 82 de transferuri, in valoare totala de 769 milioane lei.
    La categoria a II-a o crestere semnificativa, de 9,1%, au inregistrat titlurile fabricii de ingrasaminte Amonil Slobozia, pentru care au fost operate 82 de transferuri cu 705.702 actiuni. Valoarea totala a transferurilor s-a ridicat la 332 milioane de lei.
    Electroputere Craiova a inregitrat cea mai mare scadere, pretul de inchidere fiind de 1.020 lei/actiune, cu 15% mai putin decit ultimul pret de inchidere. Brokerii apreciaza ca evolutia acestor titluri este, in continuare, rezultatul zvonurilor privind deschiderea ofertelor de privatizare de catre APAPS. In aceasta sedinta s-au incheiat 141 de operatiuni, in suma de 369 miliarde lei, majoritatea la un pret apropiat de minimul zilei.
    Societatile de investitii financiare au avut o evolutie relativ slaba la nivelul general al preturilor, indicele BET-FI inregistraind o scadere cu 0,1% pina la 1.280,27 puncte. Cea mai mare valoare de tranzactionare s-a realizat pentru titlurile SIF Transilvania, cu 470 de milioane lei, insa pretul acestor actiuni a coborit cu 1,3%.
    Piata extrabursiera a deschis saptamina pe o lichiditate foarte redusa
    Piata RASDAQ a inregistrat o usoara crestere la nivelul general al preturilor, dar pe o lichiditate foarte slaba.
    Indicele RASDAQ a crescut cu 0,2%, pina la 770,75 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 1,6 miliarde lei, cea mai scazuta din ultima perioada.
    Cea mai buna evolutie a fost inregistrata de combinatul siderurgic Sidex Galati, pentru titlurile caruia au fost realizate 17 tranzactii. Actiunile Sidex au crescut cu 6,65%, pretul acestora atingind un maxim al zilei de 3.300 lei/actiune, pret la care s-a inchis sedinta. Cu toate acestea valoarea transferurilor s-a ridicat la doar 50 de milioane de lei.
    Societatea de comert Bega Timisoara a inregistrat cea mai mare valoare de tranzactionare, 190 de milioane lei, in cadrul a doua operatiuni. Pachetul de 190.766 actiuni transferate reprezinta 4% din capitalul societatii. Atractivitatea acestei societati, spun brokerii, reprezinta spatiile comerciale detinute in Timisoara.
    O lichiditate destul de ridicata au avut si titlurile Rafinariei Darmanesti, pentru care au fost incheiate cinci transferuri, cu un pachet cumulat de 23.736 actiuni, reprezentind putin peste 1% din capitalul social. Tranzactiile au fost realizate la un pret de 4.518 lei/actiune, in crestere cu 125,8% fata de ultimul pret al pietei.
    Uzinexport Bucuresti s-a regasit din nou printre societatile cu o valoare de tranzactionare mare, de peste 110 milioane lei. Pentru aceste titluri au fost realizate trei operatiuni, cu un pachet total de 23.000 de actiuni, reprezentind doar 0,1% din capitalul social.

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri