Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Puls financiar

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pentru a doua zi consecutiv, titlurile Bancii Transilvania au facut obiectul unei tranzactii deal cu un pachet de 900.000 de actiuni, reprezentind 0,26% din capitalul bancii.
    Pretul la care s-a realizat tranzactia speciala cu actiuni Banca Transilvania a fost de 1.830 lei/actiune, sub pretul pietei regular. Pentru aceste titluri au mai fost efectuate 70 de tranzactii cu un volum de 274.700 de actiuni, iar valoarea totala a transferurilor s-a ridicat la 2,15 miliarde lei. Brokerii spun ca s-au mai realizat astfel de tranzactii, si este posibil ca un investitor sa fie interesat de achizitionarea unui numar cit mai mare de actiuni. Pretul din piata nu a inregistrat insa modificari semnificative si a inchis la minimul zilei de 1.840 lei/actiune.
    Indicele BET-C a scazut cu 1,56%, pina in 511,43 puncte, in timp ce indicele BET s-a pastrat la valoarea din sedinta precedenta. Valoarea totala a transferurilor din aceasta sedinta s-a ridicat la noua miliarde de lei, in usoara scadere fata de luni.
    Un volum ridicat de tranzactionare l-au inregistrat titlurile Antibiotice Iasi, marti fiind ultima zi cind puteau fi cumparate actiuni in vederea raportarii la data de referinta pentru distribuirea de actiuni gratuite. Au fost transferate 451.311 actiuni, la un pret mediu de 3.316 lei/actiune. Surse din piata apreciaza ca in sedinta de miercuri nu vor fi cotatii la cumparare, iar pretul actiunilor va scadea cu maximul de 15% permis de regulamentul bursei.
    Banca Romana pentru Dezvoltare se pastreaza pe o lichiditate buna, pretul de 16.200 - 16.300 lei/actiune fiind considerat de brokeri nivelul de echilibru al acestor actiuni. Au fost incheiate 50 de tranzactii cu o valoare totala de 599 milioane de lei.
    Societatile de investitii financiare au avut in general o evolutie buna, iar indicele BET-FI a crescut cu 1,45%, pina la 1.298,8 puncte. SIF Moldova a fost cea mai tranzactionata societate dintre cele cinci SIF-uri, pentru titlurile sale realizindu-se 138 de transferuri, cu un volum cumulat de 2,4 milioane de actiuni. Brokerii spun ca este primul volum mare tranzactionat pe un pret destul de ridicat, explicat si prin rezultatele financiare bune ale SIF Moldova. O influenta asupra evolutiei acestor actiuni, spun sursele din piata, ar putea avea faptul ca societatea detine o participatie destul de ridicata la Sidex, peste 20%, iar odata cu vinzarea pachetului detinut de APAPS s-ar putea ca SIF Moldova sa-si vinda actiunile.
    La categoria a II-a, Electroputere Craiova a avut o evolutie buna, dupa ce actiunile societatii au deschis sedinta in scadere cu 15% la nivelul plretului. Au fost realizate 462 de operatiuni, cu un volum de 640.929 actiuni, iar pretul a atins un maxim al zilei de 950 lei/actiune. Pretul de inchidere a fost de 920 de lei/actiune, in scadere cu 9,8%.
    Tranzactiile speciale continua sa detina ponderea cea mai mare in valoarea transferurilor din piata extrabursiera
    Piata RASDAQ a avut o evolutie slaba la nivelul general al preturilor, pe o lichiditate ridicata datorita tranzactiilor speciale.
    Mai mult de 80% din cele 11,7 miliarde lei, cit a reprezentat valoarea transferurilor efectuate in sedinta de marti, s-a realizat in cadrul a trei tranzactii speciale. Nivelul general al preturilor s-a pastrat relativ constant, indicele RASDAQ inregistrind o scadere cu doar 0,08%, pina la 770,10 puncte.
    Cea mai mare valoare de transfer a fost obtinuta de titlurile Cimentul Turda, pentru care a fost incheiata o tranzactie speciala in suma de sase miliarde de lei. Pachetul de 73.134 actiuni transferate in aceasta sedinta reprezinta 4,3% din capitalul societatii, iar valoarea totala a fost de 8,6 miliarde lei. Pretul la care s-a realizat tranzactia speciala s-a ridicat la 118.000 lei/actiune, cu peste 50% mai mult decit pretul pietei. Principalul actionar al Cimentului Turda este HolcimRomania (fost Holderbank Ltd. Elvetia) cu o participatie de 65,4%.
    In sedinta de marti au fost realizate alte doua tranzactii speciale pentru titlurile fabricii de produse lactate Galacta cu un pachet de 350.735 actiuni, in valoare de 701 milioane lei si producatorul de ciment Romcif Fieni cu un volum de 205.000 actiuni, in suma de 246 milioane lei. Pentru Romcif au fost realizate in total 58 de transferuri cu un pachet de 398.936 actiuni, iar valoarea totala a acestora s-a ridicat la 344 milioane lei.
    Evolutia pietei a fost in general similara cu cea din sedintele precedente, societatile care se mentin inca pe o lichiditate relativ ridicata fiind in continuare Brau Union Romania, Bere si Malt Robema si Asigurarea Populara Romana.
    Deprecierea monedei nationale are o evolutie oscilanta
    Cursul de schimb leu/dolar a avut un ritm de crestere mai redus, pe o piata valutara echilibrata, lipsita de interventia BNR.
    Cotatiile au deschis la 29.083 - 29.087 lei/dolar si au evoluat ascendent atingind la mijlocul sedintei un maxim de 29.085 - 29.091 lei/dolar. Piata nu a reusit sa se mentina la acest nivel si, dupa anuntarea cursului oficial, cotatiile au scazut la inchidere la un nivel de 29.081 - 29.091 lei/dolar.
    "BNR nu a intervenit in piata pentru ca era o lichiditate destul de ridicata pe lei. In zilele urmatoare am putea vedea insa o depreciere care sa se apropie de 20 de unitati", a declarat dealerul unei banci comerciale.
    Cursul oficial stabilit de BNR a fost de 29.085 lei/dolar, cu 15 unitati mai mult decit cel valabil pentru marti.
    Pe piata monetara, BNR a vindut titluri de stat la termen de 91 de zile in limita celor 480 de miliarde de lei propuse initial, chiar daca oferta bancilor se ridica la peste 2.000 de miliarde lei. Randamentul maxim acceptat de BNR a fost 37%. Dobinzile pentru depozitele la o zi au evoluat oscilant, atingind un maxim de 40-44%, pentru ca in final cotatiile sa coboare la nivelul din deschidere de 37 - 42%. Pentru depozitele la o saptamina, ratele dobinzilor au stationat la un nivel de 39 -43%.

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri