Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Inceputul acestui an a accentuat presiunile la care este supusa moneda nationala"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Inceputul acestui an a accentuat presiunile la care este supusa moneda nationala in raport cu principala moneda de referinta, dolarul american.
    Deteriorarea ratei de schimb este consecinta manifestarii unor factori obiectivi si subiectivi.
    Lipsa unui sprijin a leului din partea economiei reale reflecta esecul unei reforme bazata doar pe politica monetara a Bancii Nationale.
    In anul 1997, reforma nu a fost condusa spre ultimele ei consecinte in ceea ce priveste privatizarea sectorului de stat si restructurarea acestui avind in vedere criteriile eficientei economice si sociale. Lipsa unei legislatii clare in acest domeniu, birocratia excesiva a procesului de privatizare, arbitrariul ca unic criteriu al desfiintarii si lichidarii intreprinderilor cu pierderi sint caracteristici ale unei reforme care nu are la baza o strategie bine definita si insusita de guvernanti.
    Investitiile straine, vazute ca una din componentele de baza ale relansarii economice s-au bucurat de un tratament neadecvat intereselor celor care investesc. Adoptat prin ordonanta de urgenta ele nu au beneficiat de norme metodologice de aplicare, fapt care, coroborat cu discriminarile la care erau supusi investitorii autohtoni, a determinat o scadere dramatica a investitiilor in sectorul privat in anul 1997.
    Lipsa de sprijin pentru sectorul IMM impreuna cu o fiscalitate resimtita ca ostila acestui sector a dus la situatia de penalizare a activitatii majoritatii acestor intreprinderi, la falimentul unui mare numar, ceea ce a generat un somaj din partea acestui sector care, in alte conditii, ar fi trebuit sa preia somerii si pe cei disponibilizati.
    Desi premisele anului 1997 erau din punct de vedere politic favorabile scaderii riscului de tara conducerea prin ordonante de urgenta, antrenarea dezbaterilor politice in domenii care nu atacau probleme de fond ale reformei economice, bilbiielile in lichidarea administrativa, prin publicarea unor liste care se contraziceau, sau includerea pe acestea a unor intreprinderi care apoi au fost oferite spre privatizare au deteriorat credibilitatea pe plan extern a guvernului.
    Deficitul balantei de plati, peste nivelul previzionat pentru 1997, preseaza asupra cursului de schimb, avind in vedere nevoia de importuri nesustinuta insa prin intrari suficiente de dolari prin exporturi, investitii directe si privatizare.
    Remanierea guvernamentala, un firesc in orice democratie stabila, a generat intr-un lung sir de discutii si controverse politicianiste care au avut ca efect imediat cresterea riscului de tara. Pe de alta parte, remanierea nu a fost urmata de adoptarea unei strategii ferme de aplicare a reformei in functie de prioritati si avind in vedere obiectivele de atins pe termen lung.
    Lipsa unei perspective asupra succesului reformei este resimtita pe plan subiectiv de toti: agenti economici si cetateni ca o continuare a instabilitatii economice, reactia imediata fiind reluarea procesului de "dolarizare" a economiilor.
    Pespectiva intrarii in vigoare a noului regulament valutar in luna februarie, care va insemna si anularea plafonului de 500 dolari pentru cetateni contribuie, in conditiile descrise anterior, la o mai mare cerere de moneda americana, adica o presiune asupra ratei de schimb leu/dolar, ceea ce poate anula total eforturile Bancii Nationale de a mentine un control asupra evolutiei acestora.
    Ca un corolar al acestor incoerente ale actului de guvernare si de conducere a reformei spre o directie previzibila, actuala criza intre partenerii de coalitie mareste gradul de nesiguranta si instabilitate a economiei românesti cu consecinte negative asupra cursului de schimb.
    Interesele nationale cer maturitate politica, abordarea cu responsabilitate a actului de guvernare, stabilirea si asumarea unei strategii pentru o reforma reala care sa produca schimbarile necesare a salva economia si a crea o moneda demna de numele pe care il are.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri