Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Radioul si televiziunea de stat risca sa nu mai poata emite

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNRc) ar putea reduce, in cursul lunii mai, la aproximativ o treime numarul orelor de retransmisie in tara a progamelor posturilor nationale publice de radio si televiziune, ca urmare a neplatii datoriilor pe care care Televiziunea Romana si Radiodifuziunea Romana le au catre SNRc, a declarat, luni, Constantin Popescu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Radiocomunicatii.
    Popescu sustine ca exista o hotarire a Consiliului de Administratie al SNRc in sensul sistarii prestatiilor catre posturile publice de radio si televiziune, in cazul in care acestea nu isi achita datoriile. Sindicatele sustin decizia conducerii SNRC, iar salariatii o vor pune in aplicare, retransmitind doar trei ore pe zi programele de televiziune si opt ore pe zi programele radio. Potrivit lui Popescu, lipsa fondurilor face imposibila nu doar retehnologizarea instalatiilor, ci si cresterea salariilor si imbunatatirea conditiilor de munca.
    Potrivit sindicalistilor, SNRc avea de recuperat de la cele doua societati, la sfirsitul lunii martie, aproape zece miliarde de lei (sapte miliarde de lei de la Radiodifuziune si 2,5 miliarde de lei de la Televiziune), in conditiile in care sumele alocate prin bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de retransmisie a programelor sint si asa insuficiente. Pentru ca nu a primit destui bani de la cele doua posturi publice, SNRc a pierdut anul trecut peste 30 de miliarde de lei, a afirmat liderul sindical.
    Pentru un program zilnic de emisie de 20-21 de ore pentru televiziune si de 18 ore pentru radio, SNRc ar trebui sa primeasca anual de la cele doua societati 237 de miliarde de lei si, respectiv, 116 miliarde de lei, pentru ca furnizorul de servicii sa-si acopere integral cheltuielile de functionare a echipamentelor de radiocomunicatii. Societatea Nationala de Televiziune si Radiodifuziunea au transmis Guvernului cererile privind necesarul financiar, dar au primit fonduri cu 12 la suta mai mici decit anul trecut, a mai spus Popescu.
    In plus, mai afirma sindicalistii, intre SNRc si cele doua societati de presa nu exista un contract de prestari servicii in baza caruia sa fie platite prestatiile, iar Radiodifuziunea si Televiziunea Romana nu accepta o noua negociere a tarifelor. "Nu mai avem alta optiune decit protestul, pentru ca, la un moment dat, instalatiile vechi de peste 40 de ani se vor opri oricum de la sine", a afirmat Popescu.
    Sindicalistii din radiocomunicatii au oprit, joi, intre orele 10.00 si 10.30, retransmisia in tara a programelor posturilor publice de radio si televiziune, din acelasi motiv al neplatii datoriilor celor doua societati catre SNRc.
    Actiunea salariatilor din cadrul SNRc este "nefondata si abuziva", pentru ca plata prestatiilor se face de la buget, iar serviciile pentru luna martie sint platite, a declarat, Gheorghe Verman, directorul adjunct al Societatii Romane de Radiodifuziune si purtator de cuvint al Consiliului de Administratie.
    In plus, SNRc a marit nejustificat tarifele pentru retransmisia programelor radio, incepind cu luna aprilie, cu 3,5 miliarde de lei pe luna, fara sa se consulte cu nimeni, a mai spus Verman. El a adaugat ca actiunea de protest "constituie o lipsa de respect pentru publicul romanesc si este o atingere absolut flagranta adusa sigurantei nationale, pentru ca cele doua beneficiare sint societati publice, care trebuie sa continue emisia".
    Potrivit lui Verman, daca SNRc intrerupe emisia, renunta aproape in totalitate la obiectul activitatii sale, pentru ca 99 la suta din serviciile sale sint destinate posturilor publice de radio si televiziune. In mod normal, astfel de conflicte nu sint solutionate prin negocieri cu sindicatele, a mai spus Verman, adaugind ca principalul scop al sindicatelor este reprezentarea salariatilor in raport cu conducerea, nu cu alte institutii, idee sustinuta si de purtatorul de cuvint al Societatii Romane de Televiziune (STVR).
    Purtatorul de cuvint al SRTV, Irina Corbu, a declarat ca, pina la ora difuzarii stirii, institutia din care face parte nu a fost instiintata oficial in legatura cu intentiile SNRc de a reduce numarul orelor de retransmisie a progamelor de televiziune. Consiliul de Administratie al SRTV a hotarit sa trimita conducerii SNRc, in cursul zilei de luni, o scrisoare in care isi exprima nemultumirea cu privire la intreruperea emisiei ca urmare a grevei de avertisment de saptamina trecuta.

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri