Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 30.03.2024

S-a deschis robinetul de bani pentru IMM-uri

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Micii intreprinzatori din Iasi vor putea aplica pentru fonduri nerambursabile de la stat la mijlocul lunii viitoare. Programul national de Investitii, derulat prin Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale, va deveni operational incepind cu 15 august. „Procedura de implementare a programului fost publicata in «Monitorul Oficial». Inscrierile vor incepe in termen de 20 de zile lucratoare de la publicare. Perioada de inregistrare a formularelor de preselectie va fi de cinci zile lucratoare de la mijlocul lunii august“, a declarat Sorina Giosanu, directorul executiv de la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi. Sefa institutiei a mai precizat ca inscrierea micilor intreprinzatori in program se va face electronic, formularul de preselectie putind fi descarcat de pe pagina de internet la adresa www.animmc.ro. „Spre deosebire de anii anteriori, cind procesul de selectie a documentatiilor depuse de solicitantii eligibili s-a bazat pe principiul «primul venit, primul servit», anul acesta va fi nevoie ca intreprinzatorii sa faca dovada faptului ca indeplinesc criterii de performanta. Astfel, selectia se va realiza pe baza unui scor“, a specificat Giosanu. Concret, conform propunerilor ministerului de resort, punctajul in functie de care va fi evaluat fiecare patron ce aplica pentru fonduri nerambursabile va avea in vedere sase criterii, respectiv categoria din care face parte intreprinderea, de cit timp desfasoara activitatea pentru care a fost autorizata, ponderea activitatii pentru care se acceseaza programul in cifra de afaceri, tipul activelor ce se intentioneaza a fi achizitionate, daca a mai aplicat sau nu pentru programe finantate de la stat si cuantumul aportului propriu. Pentru fiecare criteriu se vor acorda pina la cinci puncte.
    De exemplu, conform primului criteriu, cel mai mare scor, respectiv cinci puncte, il primesc societatile infiintate in cursul acestui an, in timp ce intreprinderile mici si mijlocii cu peste un an vechime vor lua intre trei si doua puncte. Potrivit celui de-al doilea principiu de evaluare, societatile care nu au desfasurat activitatea pentru care au fost autorizate vor primi zero puncte, iar cele care au peste doi ani vechime vor obtine cinci puncte. In cazul celui de al treilea criteriu, firmele ce solicita finantare pentru o activitate ce reprezinta mai putin de jumatate din veniturile firmei vor primi numai doua puncte. Societatile care trec de 50% vor beneficia de cinci puncte. In functie de tipul activelor pe care patronii intentioneaza sa le cumpere cu fondurile nerambursabile, scoringul variaza intre doua si cinci puncte. Astfel, minimul va fi acordat pentru achizitia de cladiri sau constructii industriale, in timp ce solicitantii care opteaza sa cumpere masini utilaje si echipamente vor primi punctajul maxim. Conform celui de-al cincilea criteriu elaborat de Ministerul pentru IMM, societatile care au mai implementat anterior pentru un program de finantare primesc un punct, iar cele care nu au experienta zero puncte. In functie de ultimul criteriu, care vizeaza cuantumul aportului propriu in valoarea totala a investitiei, firmele care pot acoperi cu bani proprii peste 36% din costurile eligibile ale proiectului vor primi cite cinci puncte fiecare. In cazul in care contributia micului intreprinzator se situeaza intre 21-25%, acesta  va primi doua puncte la aceasta categorie. „Procentul alocatiei financiare nerambursabile nu va depasi 60% din total, adica intre 10.000 si 50.000 de euro pe proiect. Creditul bancar va acoperi 25% din investitie, iar contributia personala trebuie sa fie de minimum 15%“, a mentionat Giosanu. Pentru a putea fi acceptate la evaluare in vederea finantarii, firmele trebuie sa cumuleze cel putin 12 puncte. In caz de egalitate, ordinea admiterii se va face in functie de ordinea inregistrarii. Bugetul alocat programului de investitii la nivel national se cifreaza la 40 milioane lei.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri