Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sa ne bucure deficitul de 2,5%?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Romania nu are chiar a se bucura prea mult de bunavointa FMI in ce priveste deficitul bugetar. In situatia actuala a economiei romanesti, un buget mai relaxat constituie, de fapt, o amageala, care mai degraba creeaza probleme decit rezolva probleme. La ultima runda de negocieri, FMI cerea partii romane sa mareasca si alte impozite sau taxe (accizele la carburanti fiind vizate inainte de toate), pentru a face fata cheltuielilor, in conditiile deficitului bugetar de 2% echivalent in PIB. Acceptarea de catre FMI a unui deficit de 2,5% echivalent PIB a rezolvat problema. Dar, evident, numai pe hirtie! In sensul ca, pentru finantarea cheltuielilor prevazute, Guvernul nu va mai recurge, cel putin deocamdata, la importante noi majorari de impozite si taxe, ci se va imprumuta inca si mai mult decit se prevazuse initial. Concret, este vorba de imprumuturi suplimentare de circa 2.400 miliarde lei.
    Poate cea mai constringatoare problema actuala a bugetului Romaniei este aceea ca nu are de unde sa se imprumute. FMI, nu intimplator, a insistat asupra unui deficit bugetar strins. Disponibilul net de bani existent pe piata - economisirea, cum se spune in limbajul de specialitate - nu mai reprezinta in Romania, din cauza saracirii continue, decit 9% in echivalent PIB, fata de 20-30% intr-o economie normala. Iata de ce, in ultima instanta, Romania nu isi poate permite sa aiba un deficit bugetar ridicat, precum alte tari. In cazul concret din acest an, pentru finantarea deficitului bugetar, Guvernul a pornit o cruciada de imprumutare directa de la populatie, dupa ce s-a imprumutat de la banci la dobinzi aiuritoare. S-au strins, deocamdata, citeva sute de miliarde de lei. Trebuie sa se stringa insa citeva mii de miliarde lei. Cele 0,5 procente echivalent PIB in plus vor pune probleme coplesitoare. Aceste probleme vor aparea in citeva luni, tocmai cind, la inevitabila rectificare a bugetului, partidele din coalitie mizeaza, dimpotriva, pe o relaxare fiscala, unele facind deja imprudete promisiuni sau, si mai riscant, avansind chiar nefundamentate planuri in acest sens. Exact atunci, insa, va cere din nou majorarea impozitelor si taxelor pentru a se face fata cheltuielilor, daca se va dori sa se evite ca acestea din urma sa nu fie reduse inca si mai drastic.
    Care sint, concret, sansele ca veniturile bugetare sa nu fie in suferinta? FMI nu prea crede in aceste sanse, de vreme ce insista si iar insista asupra obligatiei Guvernului de a colecta impozitele si taxele prevazute. Numai ca majorarea acestora se incapatineaza, in pofida FMI si a Guvernului, sa nu se transforme in preconizatele venituri bugetare. Agentii economici, care nu si-au platit nici pina acum, nu-si vor achita nici de acum incolo obligatiile financiare la buget, in timp ce, sub impactul presiunii fiscale sporite, agentii economici buni-platnici pina in prezent vor trece mereu mai multi in rindul rau-platnicilor. Si se va constata ca permisiunea de a avea un deficit bugetar sporit nu a folosit decit la o destindere temporara din clestele in care se gaseste bugetul Romaniei.

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri