Somaj record in Polonia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Somaj record in Polonia

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Polonia a raportat, la finele lui 2002, cea mai ridicata rata a somajului din perioada post-comunista, de 18,1%, marcind a cincea crestere anuala consecutiva, se arata intr-un raport al Biroului Central polonez de Statistica. In luna decembrie 2002, autoritatile de la Varsovia aveau in evidente un numar de 3,2 milioane de someri, cu 100.000 mai mult decit in perioada similara a anului trecut, cind rata somajului era de 17,5%. Valul disponibilizarilor a afectat cel mai mult industria constructiilor, in contextul in care companiile si-au redus personalul cu 12%.
  Forta de munca a fost diminuata si in alte domenii de activitate, printre care s-au remarcat sectorul minier (-5%), transporturile (-6,5%) si activitatile de productie industriala (-6,2%).
  Principalii factori care au condus la cresterea numarului de persoane fara loc de munca sint declinul economiei nationale din ultimii doi ani si cresterea ratelor dobinzilor.
  Somajul reprezinta o problema sociala importanta in Polonia, dar o serie de analisti s-au aratat sceptici cu privire la exactitatea cifrelor publicate. Ei au adaugat ca foarte multi cetateni polonezi lucreaza ilegal, pentru a evita achitarea taxelor si impozitelor. Pe de alta parte, plata ajutoarelor de somaj nu afecteaza semnificativ finantele publice, intrucit 83% din cetatenii fara loc de munca nu au dreptul la un astfel de sprijin, desi primesc asistenta medicala gratuita.

   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Pesedistul bun, pesedistul rău

  Cătălin ONOFREI

  Pesedistul bun, pesedistul rău

  În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

  Filmuletul zilei

  opinii

  Din ce în ce mai buni

  Briscan ZARA

  Din ce în ce mai buni

  Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

  Glose la Eminescu

  Nicolae TURTUREANU

  Glose la Eminescu

  * „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

  Eminescu - în vremea lui şi a noastră

  Mihai DORIN

  Eminescu - în vremea lui şi a noastră

  În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

  pulspulspuls

  Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

  Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

  Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

  Caricatura zilei

  City manager

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.