Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Statul, pe post de capusa la o firma privata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cu tot profitul net de 3,5 milioane de dolari pe 2002, "Antibiotice" se afla in situatia de a nu fi sigura ca va putea plati actionarilor pina la toamna dividendele de 30 de miliarde de lei pentru anul trecut. Motivul? An de an, odata cu adincirea crizei din sistemul sanitar, fabrica de medicamente, desi societate comerciala, s-a transformat intr-un fel de regie ce contribuie gros la mentinerea pe linie de plutire a spitalelor, prin furnizarea de medicamente fara a fi platita, dar si la profitul bancilor - unde se imprumuta din cauza ca statul nu-i da bani pe medicamentele furnizate, sau contribuie la beneficiile bugetului de stat - unde este penalizata fara mila pentru ca intirzie sa plateasca taxele si impozitele.
    Exact 560 de miliarde de lei este suma pe care Antibiotice SA le are de recuperat din sistemul sanitar la ora actuala. Multe dintre aceste miliarde au avut termen de rambursare acum 100 sau 200 de zile. Intirzierea recuperarii acestor bani a avut drept consecinta directa, pe de o parte, imposibilitatea firmei de a-si achita la timp la bugetul de stat toate taxele si impozitele, iar pe de alta parte apelarea la credite de lucru de la banci pentru a-si putea finanta productia.
    Soarta dividendelor este in aer
    Directorul general al firmei, Ioan Nani, a explicat ca, la sfirsitul anului trecut, datoriile scadente ale societatii erau de 383 de miliarde de lei, in timp ce banii ce ii avea de recuperat numai din sistemul romanesc de sanatate se ridicau la 560 de miliarde de lei. "In acelasi timp insa, din lipsa lichiditatilor nu am putut plati la timp 80 de miliarde de lei, iar penalitatile cu care ne-am ales se ridica la 50 de miliarde de lei. Daca vom merge asa, cu cite 50 de miliarde de lei in fiecare an, pina la urma vom fi nevoiti sa inchidem", a spus Nani. El a opinat ca Ministerul Finantelor ar trebui sa caute solutii pentru a se putea compensa aceste obligatii cu cele pe care fabricile de medicamente le au de incasat de la spitale. Pe de alta parte, tot din lipsa lichiditatilor, dobinzile platite de "Antibiotice" la banci pentru capitalul de lucru s-au ridicat la 15 milioane de dolari. La venituri totale de 35,5 milioane de dolari, exporturi de 8 milioane de dolari si un profit net de 3,5 milioane de dolari, "Antibiotice" si-a pastrat si anul trecut o cota de 4,5% din piata valorica a medicamentului din Romania, cifrata la aproximativ 577 milioane de dolari. Adunarea Generala a Actionarilor nu a aprobat reinvestirea integrala a profitului pe 2002 in acest an, asa incit "Antibiotice" va avea de platit in total dividende de 30 de miliarde de lei. "Neincasarea banilor va face imposibila plata dividendelor, asa incit s-a mai hotarit o AGA pe 15 septembrie, pentru a evalua atunci situatia si pentru a stabili dividendul", a spus Nani.
    La privatizare nu se vor inghesui firme mari
    Referitor la situatia grea in care se afla sistemul sanitar, directorul Nani a opinat ca introducerea licitatiilor electronice a fost o masura benefica, ce a determinat economii importante spitalelor. "Numai pe produsele pe care am licitat noi s-au facut economii de 8-10 milioane de dolari. Si pot sa va spun ca, numai saptamina trecuta, la licitatiile organizate de trei spitale iesene, economiile realizate la cefalosporine au fost de 21 de miliarde de lei", a explicat el. Cu toate acestea, dupa parerea lui, acest sistem trebuie imbunatatit deoarece din cauza vitezei cu care trebuiesc introduse datele in sistem acum departajarea aproape ca nu se mai face dupa pret si calitate ci mai mult dupa viteza. Pe de alta parte o prevedere a ordonantei 60 din 2000 spune ca la licitatii nu au acces firmele care au datorii restante la buget. "Aceasta prevedere trebuie eliminata deoarece situatia incasarilor din sistem este asa cum este si nu de putine ori dupa ce cistigam o licitatie, directorii de spitale spun ca de fapt nu noi sintem cistigatorii deoarece avem datorii la stat. Altii cer ca produsul pe care il duci in spitale sa mai fie inregistrat in 3 sau 5 tari europene, ceea ce este absurd atita vreme cit noi exportam in 27 de tari ale lumii si avem si certificare GMP", a explicat Nani.
    Ioan Nani este sceptic in privinta prezentei la fabrica, atunci cind va fi scoasa la privatizare, a marilor jucatori internationali de profil: "Cred ca a devenit destul de clar ca marile firme nu sint interesate sa investeasca in fabricile de medicamente de la noi. Si se poate vedea ca la "Terapia" si "Sicomed" au investit fondurile de investitii si nu producatorii de medicamente. La noi cred ca va aparea interes din partea firmelor mai mici care vor sa se dezvolte si din partea investitorilor autohtoni". (Ana PRODAN)


     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri