Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Top 5 evenimente pozitive si negative cu impact economic din saptamana care se incheie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Iata principalele 5 vesti bune si proaste din saptamana care tocmai s-a incheiat.

    Vesti bune:

    1. BNR limiteaza pt a doua saptamana lichiditatea oferita prin repo, bancilor. Leul a castigat usor teren in fata monedei unice dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma acordata bancilor comerciale prin operatiuni repo, la 5 miliarde lei. Moneda nationala a inceput saptamana la un curs de 4,53 in fata eur si a incheiat-o la 4,48. Prin operatiunile de piata BNR a tintit nu cursul, cat descurajarea unor atacuri speculative pe leu, limitandu-le catorva fonduri de risc lichiditatile cu care acestea se obisnuisera. Limitarea plafonului operatiunilor repo si-a facut efectul, chiar daca pe termen lung deprecierea leului va fi cu greu limitata.  Un articol aparut in Financial Times (necesita abonament - n.red.) confirma atacurile pe leu, notand ca moneda locala a fost tinta unor atacuri speculative in ultimele saptamani, chiar daca nu de amploarea celor din 2008

    -2. INS anunta ca am iesit din recesiune. Conform primelor estimari ale Institutului National de Statistica, Produsul intern brut in trimestrul II 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,7% pe seria ajustata sezonier. Datele sunt in linie cu asteptarile economistilor chestionati de HotNews.ro, dar estimarile pentru trimestrul al treilea nu sunt foarte optimiste. Tot marti, Franta a anuntat o crestere trimestriala nula, iar Germania-0,3%. „Cel mai probabil, a doua parte a anului va aduce insa evolutii negative la nivelul activitatii economice. Prognoza noastra arata o deteriorare semnificativa a evolutiei PIB in S2 2012 (o noua contractie a PIB fiind probabila in T3), generata atat de productia agricola foarte slaba (seceta si efectul de baza statistic nefavorabil, 2011 fiind un an agricol foarte bun), dar si de deteriorarea cererii externe pe fondul evolutiilor negative la nivelul economiei europene. Prognoza noastra de crestere economica pentru 2012 ramane neschimbata la 0.5%, fiind insa riscuri ca ea sa fie chiar usor optimista, in special ca urmare a ultimelor evolutii la nivelul productiei agricole", explica si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank

    -3. Apare proiectul platii TVA la incasarea facturii. "Se introduce sistemul TVA la incasare care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate. Contribuabilii eligibili sunt cei cu o cifra de afaceri inferioara plafonului de 500.000 de euro. Pentru acesti contribuabili regimul este obligatoriu. Regimul presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite. Sistemul nu se aplica in cazul livrarilor a caror contravaloare este incasata cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare", se arata in proiectul de Ordonanta publicat joi de Ministerul Finantelor.

    -4. FMI isi incheie vizita in Romania. In ansamblu, vizita e mai degraba un succes, desi au existat tensiuni in cadrul discutiilor. Majorarea pretului la gaze din septembrie, privatizarea Oltchim, vanzarea a 5% din Transgaz si plata arieratelor acumulate de autoritatile locale sunt cele patru conditii pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului stand-by de catre boardul FMI, a anuntat Erik de Vrijer, seful misiunii de evaluare . Vezi aici si alte detalii

    -5. Serban Matei, care a condus timp de aproape doi ani operatiunile de piata ale BNR, isi preia mandatul de doi ani ca reprezentant al Romaniei la FMI

    Vesti proaste:

    -1. Semnalele din zona euro sunt tot mai negative. Se discuta tot mai mult despre posibilitatea „spargerii"zonei euro, chiar daca acest lucru nu se va petrece intr-un orizont scurt .

    -2. Criza politica  interna  nu da semne ca se va sfarsi in curand

    -3. Sisitemul bancar ramane slabit in continuare. O parte dintre banci anunta disponibilizari, cresteri de taxe si comisioane, preferand o restructurare de suprafata nu o re-inventare a businessului

    -4. Romania nu a reusit sa respecte calendarul de privatizari si nici termenele setate pentru selectia managerilor privati, astfel ca a fost necesara decalarea acestora. Guvernul Ponta a mers la negocierile cu FMI fara studii de impact prin care sa convinga finantatorii internationali de sustenabilitatea bugetara a tuturor masurilor fiscale pe care le are in vedere. Lipsa de interes a politicienilor pentru economie irita oamenii de afaceri romani si straini deopotriva.

    -5. Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american, Hillary Clinton, a sosit, la inceputul saptamanii la Bucuresti, exprimandu-si ingrijorarile fata de evolutia evenimentelor din Romania.  Philip Gordon a venit insotit de catre ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein. Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat ca SUA sustin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autoritatilor de la Bucuresti, precizand ca a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii romani cu care a discutat, ramanand de vazut daca acestia vor respecta ce au spus. hotnews.ro


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri