Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un proces care te lasa cu gura cascata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     Pe scurt, istoria procesului privind devalizarea Sometchim a inceput in octombrie 2002, cind administratorul special a dat in judecata actionarii care votasera divizarea societatii. Acesta solicita refacerea patrimoniului Sometchim si radierea SC Vicom din Registrul Comertului, cea care preluase o mare parte a activelor societatii.

    Instanta a admis pe 9 noiembrie 2004 cererea, iar in aprilie 2005 a completat hotarirea, dispunind ca toate bunurile incluse in capitalul Vicom SA sa revina in cadrul patrimoniului Sometchim SA. Deciziile judecatorilor au fost contestate de catre piriti, respectiv Victor Lefter - fostul director al Sometchim SA, si SC Vicom SA, la Curtea de Apel, care le-a respins cererile.

    Nici Inalta Curte de Casatie si Justitie nu le-a admis contestatiile. Totusi, in urma unei contestatii in anulare judecatorii acestei instante au retrimis, in decembrie 2008, dosarul la Curtea de Apel pentru a solutiona o serie de aspecte. Aici lucrurile au luat o directie foarte curioasa.

    Potrivit documentelor din dosar, magistratii nu au respectat indicatiile superiorilor si pe 11 mai 2009 au intors deciziile in favoarea piritilor, casind precedentele hotariri. Din nou, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au anulat hotaririle din primavara anului trecut ale Curtii de Apel si au retrimis dosarul aceleiasi instante pentru a se pronunta strict pe chestiunile cerute, termenul fixat fiind 11 octombrie 2010.

    Aspecte incitante

    Interesant este ca, imediat dupa ce Curtea de Apel a casat deciziile luate in favoarea Sometchim SA si a dat cistig de cauza piritilor, reclamantii au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa schimbe completul de judecata, fiind invocate motive de impartialitate. “Recurenta solicita casarea deciziei cu trimitere spre rejudecare unei alte instante de acelasi grad, deoarece exista motive de banuiala legitima cu privire la nepartinirea judecatorilor Curtii de Apel Iasi, datorita calitatii partilor”, se arata in dosarul cauzei.

    In plus, suspiciunile celor de la Sometchim erau alimentate si de faptul ca Victor Lefter fusese reprezentat la procese de catre avocata Claudia Gherbovan-Silinescu, cunoscuta cu legaturi puternice in justitie. Avocata a fost judecatoare si este prezentata pe mai multe forum-uri de pe Internet ca fiind fiica fostului general Constantin Silinescu, fost adjunct al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

    Pina la ora inchiderii editiei, reporterii “Ziarului de Iasi” nu au putut obtine un punct de vedere de la avocata Gherbovan privitor la acest caz, sotul refuzind sa ofere un numar de contact cind a raspuns la telefonul indicat pe site-ul baroului Bucuresti. Speta are alte aspecte incitante.

    La Curtea de Apel Iasi, in dosar au aparut mai multe cereri de recuzare a unui judecator din completul ales sa analizeze cazul, iar una dintre acestea apartine chiar magistratului in cauza, care a ales sa se abtina.

    Curios este ca toate cererile au fost respinse de catre magistratii din cadrul Camerei de Consiliu al Curtii de Apel. “Doamna judecator Geta Sandu a facut parte din completul de judecata care a pronuntat decizia 35/11.05.2009 in prezenta cauza, in urma careia noi am cazut in pretentii”, se arata in cererea de recuzare semnata de catre Alexandru Iosub, administratorul Sometchim SA.

    Putina istorie

    Cazul Sometchim a intrat in atentia presei in anul 2002 cind un control al Curtii de Conturi Iasi a gasit aici o gaura de 27 miliarde de lei vechi. La vremea respectiva, societatea era in patrimoniul statului, fiind gestionata de Fondul Proprietatii de Stat (FPS), actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    Potrivit Curtii de Conturi, primul “impact” major care a dus la destabilizarea societatii a fost privatizarea acesteia in 1998. Dupa trei luni, cel care cumparase 51,01% din actiunile Sometchim s-a restras din afacere divizind insa firma. Cu aceasta ocazie, mai multe spatii apartinind Sometchim au fost trecute pe numele celeilalte firme, rezultind un prejudiciu de 15 miliarde de lei vechi. Reteta a fost preluata, si ulterior Sometchim a mai trecut printr-o divizare in 2000.

    Potrivit Curtii de Conturi, fostul director al Sometchim, Victor Lefter, a reusit in 2000 sa obtina acordul AGA pentru desprinderea unei parti din societate si transmiterea acesteia catre o alta apartinind acestuia, respectiv SC Vicom SA. Pe aceasta firma, au fost preluate terenuri si cladiri de la Sometchim, dar fara datoriile societatii. Miza este un teren 7.100 metri patrati cu depozite, pe strada Sfintul Andrei, 500 metri patrati la Vama Veche si 300 metri patrati spatii comerciale in zona Nicolina.

    Ce spune fostul director

    Fostul director al Sometchim SA si cel care controleaza Vicom SA, Victor Lefter, spune ca are convingerea ca va cistiga procesul. “Procesul nu va mai dura mult, am convingerea ca in iarna aceasta se va termina. M-am saturat de procese dar asta este. Nu vreau sa renunt la ceea ce mi se cuvine”, a spus Victor Lefter.

    Acesta affirma ca va spune multe despre acest caz dupa terminarea procesului. “Deocamdata nu vreau sa fac prea multe comentarii, le voi face la momentul potrivit, adica dupa terminarea procesului. Atunci chiar am sa va caut deoarece sint multe de spus in acest caz”, a adaugat Lefter.

    Fostul director al Sometchim nu are activitate pe Vicom SRL dar, in schimb, face afaceri in domeniul constructiilor. Mai precis, acesta se ocupa cu lucrari de anvelopare a blocurilor. “Pe firma Vicom nu am activitate. Da, am o firma de constructii, dar de ce va intereseaza pe dumneavoastra acest lucru? Este legal. Repet, voi face mai multe comentarii cind se va termina procesul”, a adaugat Lefter.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri