Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Vinia" a cumparat 500 de hectare in podgoria Murfatlar

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Vinia" SA a achizitionat recent 531 de hectare de vita de vie in podgoria dobrogeana Murfatlar. Tranzactia a fost facuta publica de catre directorul general al societatii iesene, Vasile Babusanu, cu ocazia intilnirii membrilor Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), in cursul zilei de ieri.
    Oficialii "Vinia" nu au dezvaluit insa si pretul tranzactiei. Terenul respectiv este lucrat de societatea ieseana inca din 1997, dar pina anul acesta era luat in arenda.
    In acest fel, suprafata de vie aflata in proprietatea "Vinia" a ajuns la 1.222 de hectare, iar prin asociere si arendare, societatea ieseana mai produce struguri inca de pe aproape 1.820 de hectare. Din totalul productiei, aproape trei sferturi este exportata.
    In cadrul sesiunii ADAR, unde s-au dezbatut metodele de ameliorare a productiei de vinuri din Romania, principalele polemici s-au iscat in jurul inregistrarii denumirilor de marca de catre Oficiu de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si a adoptarii standardelor Uniunii Europene din domeniu. In ceea ce priveste inregistrarea marcilor de vinuri de catre OSIM, Valeriu V. Cotea, profesor la Universitatea Agronomica Iasi, a aratat sa acest lucru nu poate decit sa aduca deservicii viticultorilor si producatorilor de vinuri din tara. "Organismele statului vor sa transfere spre administrare niste lucruri tehnice cum sint indicatiile geografice si denumirile de origine in miinile unor oameni care nu se pricep la astfel de lucruri. Nu stiu daca este politicul implicat in vreun fel sau se incearca distrugerea totala a viticulturii autohtone", a explicat profesorul iesean.
    Ca alternativa, Cotea propunea administrarea marcilor de vinuri de asociatii de profil. Tudorel Balta, director in cadrul ministerului Agriculturii, a tinut sa precizeze ca producatorii de vinuri trebuie sa se alinieze la standardele de calitate impuse de UE, daca vor sa aiba piata de desfacere. "Daca nu adoptam normele europene vom produce vinuri, dar nu vom avea cui sa le vindem", a comentat oficialul Ministerului Agriculturii.
    De asemenea, Balta a mai aratat ca marcile de vinuri trebuie inregistrate la organisme specializate si recunoscute pe plan international, pentru ca produsele romanesti sa capete greutate la export. (Dan CONSTANTIN)


     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri