Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Votul Parlamentului - un test crucial pentru reformele din România

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cind cabinetul lui Victor Ciorbea si-a intrat in atributii, cu 13 luni in urma, a prezentat românilor unul din cele mai radicale programe de reforma din tot spatiul ex-comunist; astazi, cind cel mult jumatate din aceste reforme au fost infaptuite, soartea cabinetului Ciorbea este extrem de incerta, comenteaza "The Wall Street Journal Europe" in numarul de miercuri.
    Criza politica din România intervine intr-un moment delicat al transformarilor economice din a doua tara, ca populatie, din Europa Centrala, aflata in plin proces de privatizare a companiei nationale de telecomunicatii si a utilitatilor publice, precum si intr-o perioada dificila pentru pietele de capital in curs de dezvoltare, consecutiva problemelor din Asia.
    Crahul financiar din Extremul Orient si tensiunile politice din tara au facut ca moneda româneasca sa scada aproape de 9.000 lei/dolar la 9 ianuarie, interventia sustinuta a bancii centrale readucind-o la nivelul de circa 8.400 lei/dolar. Piata actiunilor a avut, la rindul sau, de suferit, indicele Bursei de Valori pierzind 5,6% de la izbucnirea crizei politice.
    Investitorii straini urmaresc cu ingrijorare scena politica româneasca. "Sintem nelinistiti, dar investitiile noastre in ansamblu nu sint afectate de ceea ce se petrece. Fireste, ca oricare altii, am dori un guvern stabil", a afirmat Peter Imre, director in cadrul companiei Philip Morris, care construieste o fabrica de tigarete linga Bucuresti si detine o fabrica de ciocolata la Brasov, prin intermediul Kraft Jacobs Suchard.
    Bilantul de pina acum al guvernarii Ciorbea include liberalizarea cursului valutar si a celor mai multe dintre preturile controlate de stat, proiectarea unui deficit bugetar de 4,5% din PIB, conform recomandarilor FMI, precum si vinzarea citorva companii mici si mijlocii catre investitorii straini, printre care cea a producatorului de ciment Romcim catre grupul francez Lafarge.
    In paralel, insa, multi se intreaba cum a reusit o coalitie guvernamentala atit de fragila sa reziste atit de mult. Initial solidara impotriva fortelor de stinga care compuneau fosta putere, coalitia a fost dezbinata, pe parcurs, de numeroase divergente de interese. Dezbaterile pe diferite teme, de la restaurarea monarhiei pina la uzul limbii maghiare in scoli, au umplut timpul de lucru al guvernului, impingind in planul al doilea legislatia privatizarii si investitiile straine. "O cantitate uriasa de energie si o mobilizare nationala remarcabila au fost cheltuite pentru o cauza straina de ridicarea standardului de viata, ca aderarea la NATO", apreciaza Vladimir Tismaneanu, profesor de politologie la Maryland.
    In asemenea conditii, numeroase termene privind privatizarea unor companii nu au putut fi respectate, astfel incit FPS a vindut numai in jur de 15% din portofoliul sau, iar dintre marile regii, numai RomTelecom a fost transformata in societate pe actiuni, pentru a fi privatizata. Promisiunile privind privatizarea a doua banci nu s-au soldat cu nici un rezultat. Reforma sectorului agricol de stat a fost aminata din cauza dezacordurilor din coalitie asupra restituirii terenurilor nationalizate dupa al doilea razboi mondial. Parlamentul a aprobat o lege a investitiilor straine in iulie, dar normele de aplicare a acesteia nu au fost publicate decit in decembrie, ceea ce a derutat multi investitori. In aceste conditii, afluxul investitiilor straine a ramas nesatisfacator - 3,4 miliarde de dolari din 1990 pina in noiembrie 1997, comparativ cu circa 17 miliarde de dolari in Ungaria, o tara mult mai mica decit România.
    Investitorii straini aflati in tara se intreaba care va fi deznodamintul divergentelor politice. "Oamenii de afaceri si-au pus mari sperante si au avut o mare incredere in abilitatea guvernului de a schimba lucrurile. Daca totul se duce de ripa, increderea va fi pierduta", considera Peter Simon, director pentru România la ABB Asea Brown Boveri. Dat fiind ca aproape 80% din afacerile acestei firme depind in România de relatiile cu companiile de stat, ABB a simtit din plin efectele intirzierii privatizarii. De pilda, proiectul, finantat de Banca Mondiala, privind modernizarea centralelor electrice - la care firma si-a propus sa participe - a fost aminat, deoarece RENEL nu poate asigura partea sa de finantare, din lipsa de bani. Penuria de lichiditati face ca ABB sa-si desfasoare circa 60% din afaceri pe baza de barter.
    Desi putini se hazardeaza sa prevada care va fi sfirsitul crizei, cei mai multi convin ca o cadere a guvernului ar afecta serios perspectivele economice ale tarii. Leul va reintra, probabil, sub presiune, determinind erodarea rezervelor valutare ale tarii - 2,6 miliarde de dolari in decembrie - si generind spectrul unei crize de lichiditate. Privatizarea marilor companii, ca RENEL si Romgaz, va fi inghetata.
    "Daca guvernul va cadea, procesul de privatizare ar putea fi aminat cu inca cinci luni. România are foarte mult de pierdut in cazul unor alegeri anticipate", afirma François Ettori, seful misiunii Bancii Mondiale la Bucuresti.
    Oficiali ai companiei Lafarge, noul proprietar al Romcim, isi exprima ingrijorarea ca o criza de guvern ar putea bloca deciziile administrative si ar putea submina cresterea economica. Pe linga prevederi legislative clare pentru investitorii straini, Lafarge asteapta unda verde din partea guvernului pentru realizarea programului national de constructie a autostrazilor, la care doreste sa contribuie. "Intr-o zi auzim ca fondurile sint disponibile, in ziua urmatoare aflam ca au fost blocate", spune Jean-Pierre Taillardat, presedintele Lafarge-Romcim.
    Din cauza perspectivei nedorite a alegerilor anticipate, analistii cred ca Partidul Democrat va sustine in Parlament legea privatizarii si, prin urmare, guvernul, dar ca va continua sa se pronunte in favoarea unui nou prim-ministru si a unei remanieri profunde a cabinetului. "Cred ca PD va sustine legea. Ei pierd teren in sondajele de opinie si, deci, nu doresc noi alegeri", a apreciat un diplomat occidental.
    Daca guvernul va fi sustinut in Parlament de coalitie, efectul crizei ar putea fi acela de galvanizare a reformei, se arata in incheierea comentariului din "The Wall Street Journal Europe". "Peste citeva luni, cind vom privi inapoi, vom vedea in aceasta criza doar o ultima zvicnire a unor dureri de crestere", arata Viren Chanmugan, sef de vinzari pentru piata de capital din cadrul ABN Amro din Bucuresti, adaugind: "România poate reincepe cu un «dosar» imaculat odata ce criza se va fi sfirsit".

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri