23 August si rationalitatea dramelor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

23 August si rationalitatea dramelor

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Daca am avea nevoie de un reper temporal care sa ilustreze caracterul tragic al politicii internationale din secolul XX, din perspectiva Romaniei, cu siguranta ca ziua de 23 august ar fi una dintre primele optiuni. S-ar putea gasi, din pacate, multe asemenea date, iar in Romania de astazi semnificatia lor a ajuns sa fie dezbatuta liber, desi uneori se fac simtite pasiuni excesive. Nu fac exceptie cele doua momente asociate zilei de 23 august - semnarea pactului Molotov-Ribbentropp in 1939 si lovitura de stat impotriva maresalului Antonescu, urmata de intoarcerea armelor impotriva Germaniei, in 1944.

  La prima vedere s-ar putea spune ca doar cel de-al doilea eveniment este unul cu adevarat generator de controverse. Istoricii si alti specialisti recurg la argumente stiintifice pentru a-si sustine concluziile divergente, dar aproape fiecare dintre noi are pareri ferme, in mare masura influentate de viziunea politica a fiecaruia (e greu sa facem o lectura neutra asupra istoriei contemporane). Aceste opinii acopera, practic, intreg spectrul intre "tradarea odioasa" si "actul salvator". Insa si primul moment - acordul sovieto-german - suscita discutii incarcate de emotie. Sintem cu totii de acord ca pentru Romania a fost o drama, insa avem pareri diferite despre modul in care ar trebui sa ne raportam, astazi, la consecintele lui. Iar totul devine mai complicat din cauza deturnarilor in scop propagandistic la care a recurs regimul comunist, spre exemplu "excluzind" din manualele de istorie sau mutilind semnificatia pactului sovieto-german si proslavind, in formule ce au variat de la epoca la epoca, variante mai mult sau mai putin deturnate ale actului de la 23 august 1944.

  Dintr-o perspectiva centrata pe politica internationala, cele doua momente reprezinta insa cazuri relativ simple de comportament rational al statelor - in pragul razboiului, respectiv pe timp de razboi. Daca facem abstractie de caracterul regimului politic intern al protagonistilor si - simplificind intr-un mod aproape brutal - privim actorii implicati ca si cum ar fi "bile de biliard" mai grele sau mai usoare pe arena internationala, atunci observam ca optiunea URSS in august 1939 si cea a Romaniei in august 1944 pot fi considerate rationale. Nu neaparat si corecte, insa, pentru ca in politica internationala multe dintre analizele rationale se dovedesc a fi pina la urma, din diverse motive, gresite.

  Asadar, daca ar exista vreun colt al planetei din care sa se poata analiza la rece anii celui de-al doilea razboi mondial (stim bine, nu exista), s-ar putea ajunge la concluzia ca ceea ce a facut Uniunea Sovietica in 1939, in raport cu celelalte mari puteri europene, a reprezentat un gest clasic de "pasare a responsabilitatii" (buck passing) catre Marea Britanie si Franta, in ceea ce priveste stavilirea expansiunii germane. In paralel, URSS si-a eliberat astfel terenul pentru un alt gest politic: agresiunea impotriva unor vecini mai mici si mai vulnerabili, intre care si Romania. Calculul pare rational, insa astazi cei mai multi analisti de politica internationala se intreaba daca a fost sau nu decizie "adecvata" din perspectiva scopurilor URSS. A spune ca aceasta decizie s-a dovedit pina la urma catastrofala (nu discutam aici) nu inseamna sa-i pui sub semnul intrebarii rationalitatea, in momentul adoptarii.

  Dintr-o perspectiva la fel de abstracta, ceea ce a facut Romania la 23 august 1944 reprezinta un exemplu foarte clar al unui alt tip de comportament international, frecvent adoptat de statele mici: alinierea (ralierea la tabara ce pare mai puternica). Desigur, trebuie sa pornim de la premisa ca un stat poate adopta un comportament oarecare doar daca isi pastreaza o minima autonomie, o minima identitate - astfel incit sa mai poata voi sau intreprinde ceva politic, chiar pe timp de razboi. Romania s-a aliniat ea insasi taberei percepute (pe buna dreptate) a fi mai puternica, printr-un gest rational, motivat de scopuri: evitarea distrugerii, conditii mai blinde la masa pacii etc. Un calcul al costurilor si beneficiilor le-a indicat autorilor loviturii de stat de la 23 august ca alinierea era necesara. Nu putem fi siguri, dar e realist sa ne inchipuim, in cadrul analizei, ca noua putere a adaugat la capitolul costuri si pe acelea presupuse de viitoarele ostilitati cu Reich-ul - si verdictul a fost acelasi: alinierea. stim ca si maresalul Antonescu impartasea probabil scopuri finale similare in ceea ce priveste salvarea tarii, insa calculul sau l-a condus la o alta concluzie: nicio miscare politica, continuarea razboiului - probabil, pina la o previzibila capitulare.

  Desigur, schitele de analiza prezentate aici sufera din cauza absentei multor factori importanti: dinamica politica interna, ideologia, rolul personalitatii si, de ce nu, cel al moralitatii. Insa ei pot fi adaugati ulterior si astfel ne ajuta sa intelegem mai bine de ce 23 august, o zi in care - la interval de cinci ani - in Estul Europei se produc doua evenimente "rationale", poate fi privita drept o expresie elocventa a caracterului tragic al politicii internationale.    


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Grand Slam, povestea unei himere

  Nicolae GRECU

  Grand Slam, povestea unei himere

  Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Etimologicale pescăreşti (IV)

  Eugen MUNTEANU

  Etimologicale pescăreşti (IV)

  Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

  Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

  pr. Constantin STURZU

  Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

  La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

  Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

  Aurelian-Petruș PLOPEANU

  Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

  Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

  pulspulspuls

  O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

  O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

  Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

  Caricatura zilei

  PNDL3

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.