Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Aderarea la dezbaterile europene

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Este o certitudine, Romania va deveni, cu bune, cu rele, membru al Uniunii Europene in 95 de zile. Insa intrebarea ramine: ce inseamna, in mod concret, pentru fiecare roman in parte, acest statut de cetatean al Uniunii Europene? Dincolo de aspecte precum scumpirea utilitatilor, permise sau restrictii temporare pe piata de munca europeana, posibilitatea de accesare a fondurilor agricole, cotizatia la bugetul comunitar, Uniunea Europeana inseamna mai mult. Uniunea Europeana inseamna dezbaterea si negocierea politicilor publice, activitate de care romanii au fost privati in timpul regimului totalitar.
    Una dintre dezbaterile extrem de populare in momentul actual este legea dreptului de autor care vizeaza toti navigatorii pe internet dispusi sa descarce pe gratis filme, muzica si jocuri. Autoritatile de la Bruxelles au o atitudine relativ conturata - orice intra sub incidenta proprietatii intelectuale nu trebuie copiat, vindut sau transmis altuia pe gratis. Insa legea copyrightului a determinat multi europeni sa se revolte. Unul din cele mai recente grupuri infiintate este Partidul Piratilor din Suedia. Fondata la 1 ianuarie 2006, prin deschiderea unei pagini web, gruparea a reusit sa stringa in citeva zile nu mai putin de 2000 de semnaturi, inregistrindu-se in luna februarie, in mod legal, ca partid politic. Simpatizanti si alegatori, facind parte din larga categorie a persoanelor ce descarca filme, muzica si jocuri de pe Net, mai concret de pe site-ul www.thepiratebay.org, s-au unit imediat in jurul celui care daduse startul acestui demers. Ulterior, in alegerile electorale din 17 septembrie 2006, cu un total de 9312 membri, Partidul Pirat, condus de Rickard Falkvinge, a reusit sa obtina 34,918 de voturi sau 0,63% din totalul acestora, clasificindu-se pe locul al treilea intre partidele care nu au reusit ajunga in Parlament. Analistii au comentat aceste rezultate, etichetindu-le drept uimitoare si accentuind ascensiunea fulgeratoare (10 luni) a unei grupari care a reusit sa se consolideze, propriu-zis, in jurul unui hobby.
    Partidul Piratilor din Suedia nu este singular in Europa. Formatiuni asemanatoare, politice sau nu, au luat fiinta si in Franta, Italia, Belgia, Austria, Germania, Olanda, Polonia sau Spania, dar nu trebuie sa le uitam pe cele din Rusia, Canada, SUA, Brazilia sau Noua Zeelanda. Principiile care au produs acest fenomen au avut drept atu simplitatea si claritatea, intr-un context in care oamenii, asa cum declara Rickard Falkvinge, s-au saturat sa fie catalogati drept infractori pentru un hobby la care nu vor renunta niciodata. Piratii declarati considera ca schimbul de informatii in privat este un drept fundamental al societatii democratice. In plus, in viziunea piratilor, internetul ar trebui sa ramina un teren neutru si nu ar trebui sa faca parte din lupta impotriva terorismului, facind aluzie la legea europeana de inregistrare a mesajelor electronice, a traficului virtual si a tranzactiilor bancare. Piratii nu se ingrijoreaza prea mult de soarta artistilor pagubiti, gindindu-se ca vor gasi alte modalitati de a reusi sa fie platiti, accentuind faptul ca drepturile cetatenesti sint mult mai importante decit averile artistilor.
    In plus, piratii pun la indoiala chiar esenta legii europene de copyright, si anume conceptul de "utilizare in scopuri comerciale" a jocurilor, cintecelor sau filmelor copiate pe gratis de pe internet. De exemplu, faptul ca descarci de pe internet 200.000 de cintece intr-o zi nu inseamna neaparat ca vrei sa le vinzi, ci doar ca ai vrut sa te informezi inainte de a cumpara un CD. Astfel, piratii scot in evidenta faptul ca acest concept nu este definit foarte bine si, in plus, a ramas in urma in fata de posibilitatilor tehnologice.
    Pentru a sustine toate aceste idei, Partidul Piratilor din Suedia cheama toate partidele asemanatoare din Uniunea Europeana pentru a candida impreuna in alegerile parlamenare europene din 2009. Ramine, insa, de vazut daca vor reusi sa faca vreo diferenta in legislatia europeana. Ceea ce trebui sa retinem, insa, este faptul ca nu avem voie sa stam departe de dezbateri de acest gen.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri