Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care Dreptate si cit Adevar?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cea mai importanta miscare de pe scena politica din 2000 incoace nu mai este, de ieri, o fictiune. Alianta PNL-PD, pusa la cale nu din dorinta intima a partidelor, ci ca urmare a unui orizont de asteptare venit din partea electoratului, a intrat in ring cu un nume de scena vecin populismului: "Dreptate si Adevar". El promite imens in termeni electorali si obliga pe masura. Prea mult pentru posibilitatile concrete ale unei aliante intr-un singur mandat, dar oricum onest si pozitiv fata de cultivarea frustrarilor la PRM sau dublul limbaj al PSD.
    De ce start beneficiaza aceasta alianta? Alianta intra in jocul politic cu un procentaj de aproape 30% din simpatia electoratului si ar reprezenta, matematic, cam trei sferturi din forta partidului de la guvernare. Insa duce cu sine mostenirea si slabiciunea opozitiei. Are ceva mai mult de 10% dintre alesii locali, ceea ce indica, de la inceput, o insuficienta capacitate si infrastructura organizatorica pentru cistigarea alegerilor locale intr-o campanie electorala de la egal la egal cu PSD. Primul hop, al alegerilor locale din vara anului viitor, ar putea fi, din acest punct de vedere, mai slab decit rezultatul de la generale. Inertia rurala va greva puternic aceasta alianta cu o evidenta aderenta la electoratul urban din marile orase.
    O mare rezerva: alianta nu se defineste deocamdata prin propriul ei proiect, ci prin faptul de a fi anti-PSD. Ambele partide s-au angajat ca, in cazul infringerii in alegeri, sa nu participe alaturi de PSD la o eventuala guvernare. Or, a fi anti-PSD nu se traduce automat cu a fi mai bun decit PSD. Optimismul si speranta care ii anima pe cei mai multi dintre democrati si liberali la gindul preluarii haturilor puterii ar putea sa se transforme intr-o mare dezamagire la guvernare. Calitatea membrilor este mediocra. Numarind pe degete personalitatile credibile, cele proaspete, sint putine. La PNL, singura noutate fata de staff-ul anului 2000 este consilierul lui Theodor Stolojan, Adrian Cioroianu, luat pe val, dar care poate fi maturat oricind de turbulente interne ale liberalilor. La PD il avem pe Emil Boc, ca reprezentant al noului val, si punct. Alte persoane vandabile si cu priza la anumite categorii ale electoratului n-au prea venit. In lipsa de locomotive, alianta nu stie cum sa scape de sindromul Ciorbea. Basescu vrea sa evite situatia de a fi ales la Primarie si apoi numit la Palatul Victoria, dar recunoaste ca nu are inlocuitor nici intr-o parte, nici in alta. Aceeasi situatie se intilneste la nivelul fiecarei organizatii locale de la cele doua partide. Cu putine exceptii, fata de 2000, partidele nu s-au innoit, nu si-au profesionalizat modul de actiune, nu s-au maturizat pe cit a facut-o PSD cit s-a aflat in Opozitie, in perioada 1996-2000. Unele filiale sint mai debusolate ca in 2000. Daca alianta vrea sa preia conducerea Romaniei, nu ar trebui sa uite ca are nevoie de oameni in administratie si la nivelele de decizie capabili sa aplice efectiv o reforma si sa urmareasca efectele legilor. Guvernarea PSD a reusit sa bifeze citeva legi importante, cum ar fi cea anticoruptie, insa rezultatele ramin egale cu zero. Are alianta vointa si capacitatea sa le aplice? Va aduce si ea 15.000 de specialisti pentru aplicarea capitolelor de negociere cu UE? Aici mai intervine si marea problema a sistemului clientelar, generator de coruptie si croit pentru drenarea fondurilor publice. Nimeni nu are nevoie sa schimbe baronii PSD cu cei ai PNL sau PD sau sa mute circuitul spagii.
    Cum se va reconfigura tabloul politic intern? Probabil, realizarea importanta a acestei aliante este scoaterea din calcule a PRM-ului pe termen lung. PRM nu mai este, in acest moment, in ochii romanilor, cel mai puternic partid din Opozitie, cel spre care, in mod normal, s-ar indrepta nemultumitii guvernarii PSD. PRM cade astfel intr-un joc mort al asteptarii, rezerva care nu va intra pe teren ca sa inscrie vreodata un gol. Ceea ce ii va risipi spectatorii.
    Ar fi, de fapt, spun comentatorii, primul pas spre mult visatul bipolarism al vietii politice romanesti - PSD versus PNL-PD. Pentru partidele de dreapta - PNCTD sau Actiunea Populara - alianta este o lovitura. Ele s-ar fi dorit partenere intr-o astfel de alianta impotriva PSD.
    Constituirea aliantei va produce, bineinteles, importante schimbari de perceptie in exterior.
    Pentru Bruxelles sau Washington, constituirea aliantei este un semn al insanatosirii politicii romanesti, dupa derapajul din 2000. Marile capitale ale lumii nu vor mai vedea jocul dintre nationalistii PRM si fostii fedesenisti. Nu vor mai asista la punerea in scena a infruntarii dintre populistul Vadim Tudor si comunistul "cu fata umana" Ion Iliescu, ultimul in chip de mare aparator al democratiei. In 2000, PSD a trebuit sa fie acceptat, atit timp cit in Romania nu exista alt partener credibil de guvernare. PSD a fost agreat de Bruxelles nu pentru viziunea sa reformatoare, nu pentru ca era cea mai buna solutie posibila, ci pentru ca era singura solutie. Apropierea alegerilor va insemna si o dramuire a creditului de care bucura partidul de la guvernare, iar mesajele se diversifica. Liberal-democratii europeni atrag deja atentia ca PSD intirzie negocierile de aderare si ca prezinta drept fals anul 2007 ca orizont de timp real pentru integrare. Sint primele semne vizibile care pot ajuta alianta sa capete incredere in ea si sa se gindeasca responsabil la miza enorma care sta in fata ei: integrarea europeana.
    Mihai CHIPER

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri