Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce surprize ne mai coace "fratele mai mare" de la Rasarit?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Marea investitie a companiei rusesti LUK Oil in Romania, prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni al companiei petroliere Petrotel, a stirnit opinii controversate in rindurile analistilor economici romani. Ba chiar multi dintre acestia au preferat sa se abtina de la comentarii. Fara indoiala, investitia de circa 300 de milioane de dolari a companiei rusesti poate fi analizata cel putin in contextul volumului investitiilor altor state dezvoltate, trecind peste faptul ca acestea vin din partea unei tari in care romanii nu-si pun prea mari sperante.
    Cele 300 de milioane de dolari platite de LUK Oil catre FPS nu reprezinta, in totalitate, investitii. Ele sint, intr-o mica parte, pretul actiunilor, apoi valoarea datoriilor si mai mult de jumatate investitii. Oricum ar fi, Rusia intra, astfel, in topul primelor patru tari care au investit in tara noastra, alaturi de Germania (340 milioane), Olanda (280 milioane) si Coreea de Sud (220 milioane). Ceea ce inseamna, cel putin, ca exista o puternica motivatie a guvernului rus - principalul actionar al companiei - pentru tara noastra.
    Daca luam de bune declaratiile oficialilor de la LUK Oil, ca volumul investitiilor se va dubla in urmatorii ani, este foarte probabil ca Rusia sa devina, in scurt timp, principalul investitor strain in tara noastra. Poate fi acesta un pericol pentru Romania sau dimpotriva?
    Pentru o buna parte a populatiei, sentimentele antirusesti sint inca extrem de acute. Acestea par sa fie impartasite si de o parte a actualei puteri.
    A fost evident faptul ca acest cumparator - LUK Oil - n-a fost prea agreat de Guvernul roman, dar, in lipsa altcuiva, a trebuit sa fie acceptat. Desi ministrul Daniel Daianu a recunoscut, intr-o interventie televizata, acest lucru, el s-a ferit, totusi, sa motiveze intr-un fel sau altul rezervele sale fata de Rusia. Probabil i-ar fi fost si greu, posibilele argumente neavind mare legatura cu calculele pragmatice, ci tinind mai mult de invatamintele istoriei.
    In ultimele luni, doua dintre cele mai prestigioase cotidiane economice occidentale, in contexte diferite, afirmau ca motoarele economiei mondiale in secolul urmator vor fi Rusia, cu intregul ei potential de materii prime si zone de influenta, si China, cu imensa ei piata de desfacere reprezentata de populatie - un sfert din cea a planetei. In aceste conditii, Romania, vrea sau nu vrea, se afla pe cel putin unul dintre drumurile imenselor resurse dinspre Rusia asiatica spre Occident, in special pe cel al petrolului.
    Cum se poate, insa, explica interesul rusesc pentru Romania? Pina de curind, calculele marilor companii petroliere din lume nu indicau ca drumul petrolului de la Caspica va trece pe aici. In ultima vreme, insa, datorita instabilitatii politice din Turcia si in dorinta de a evita Rusia, tara noastra stirneste din ce in ce mai mult interesul cercurilor economice occidentale. Calculul guvernului rus devine, astfel, simplu: daca banii din rafinarea petrolului nu ne vor, noi ii vrem!
    In fond, petrolul trebuie sa mearga de la expeditor - tarile din jurul Caspicei - catre beneficiari, mare parte din Occident. Guvernul care va sti cum sa se interpuna in acest drum, pentru a rafina petrolul brut in cantitati cit mai mari si a trage foloase banesti de aici va avea, evident, de cistigat zeci de ani de aici inainte. Romania nu are, in acest moment, resursele proprii pentru a face singura jocurile. Insa, daca ajutorul occidental ne e refuzat, cu ajutorul Rusiei, atit material cit si la nivel de influenta, acest lucru ar putea fi intors in favoarea Romaniei.
    In orice caz, probabil ca principala urmare imediata a acestei achizitii rusesti in Romania este aceea ca va constitui o serioasa provocare pentru marile concerne petroliere ale lumii. Acestea nu sint deloc dispuse sa lase loc unei ofensive rusesti in zona. Cu atit mai mult cu cit LUK Oil si-a exprimat deja intentia de a achizitiona si alte rafinarii din Romania.
    Acest lucru se va vedea, insa, in lunile urmatoare. In ce ne priveste pe noi, mai interesant va fi de vazut daca guvernantii romani vor putea sa treaca peste resentimente si vor sti sa negocieze profitabil cu guvernul rus. Mai ales ca Victor Ciorbea a fost invitat deja la Moscova, de catre premierul Victor Cernomirdin. In fond, nu Istoria este cea care, in secolul urmator, va tine de foame.
    Un comentariu de Claudiu Raus.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri