Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce va fi?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Sa nu ne imaginam ca, dupa 21 august, tumultuoasa viata politica romaneasca din ultimele luni se va linisti ca prin farmec, dupa ce magicienii visinii de la Curtea Constitutionala vor ciocani in pupitru cu ciocanelul lor fermecat si vor anunta verdictul in privinta referendumului, unul deja foarte previzibil. Traian Basescu, odata revenit la timona mai calit dupa ultima confruntare electorala, desi ceva mai sleampat ca altadata, din cauza voturilor catorva milioane bune de romani, nu prea se stie exact cate, care au votat demiterea sa, va mai avea un singur atu, unul mare si lat, de jucat in cariera sa politica ce se apropie de final. Si, cum vom vedea si in randurile ce urmeaza, avem toate motivele sa credem ca se pregateste sa joace acest important atu cat va putea el de bine. Si de dur. Este vorba de prerogativa constitutionala care, vrem sau nu vrem, ne place au ba, ii da dreptul de a desemna premierul dupa alegerile din toamna acestui an. Asta daca nu va exista un partid, fie el PSD, PNL, PDL sau altul, care sa obtina la alegeri minimum jumatate din numarul total de mandate de parlamentari. Lucru, fireste, imposibil de imaginat acum.

    In primul rand, este foarte clar in acest moment, pentru toti liderii politici care stiu si au canalele necesare de informare, ca opinia publica s-a saturat pana peste cap de acest imens vacarm politic, care s-a dovedit si foarte costisitor, si complet inutil. Si ca populatia, in marea ei majoritate, vrea acum liniste de la clasa politica si semne de la guvern ca munceste pentru ea, si nu pentru altceva. De altfel, poate cu exceptia lui Crin Antonescu, toata clasa politica pare sa fi inteles in acest moment asta si pare dispusa la compromis. Cum va arata acesta, e mai greu de presupus. Nu insa imposibil.

    In mod evident, semnele si noua predispozitie a PSD pentru compromis fata de Basescu, anuntate in mod clar si deloc intamplator de Victor Ponta in interviul dat serioasei publicatii britanice "The Guardian", l-a iritat foarte tare pe presedintele interimar. Poate parea de inteles: Crin Antonescu realizeaza ca in aceste zile se joaca tot viitorul sau politic, care s-ar putea incheia abrupt si chiar ridicol odata cu revenirea in functie a presedintelui demis. Tocmai de aceea, el si grupul sau de fideli din PNL par dispusi sa mearga pana la capat, indiferent de semnalele tot mai ingrijoratoare care vin de la Bruxelles sau chiar de la Washington. PSD anunta insa ca nu are niciun motiv sa mearga pana la capat in acest joc de care pare sa se fi saturat. In fond, nu are niciun motiv s-o faca din moment ce pentru PSD, in extremis chiar si pentru Victor Ponta, viitorul poate fi zugravit si in alte culori decat negru. Si iata de ce!

    Daca inainte de inceperea demersurilor privind suspendarea sa, de la Traian Basescu s-ar fi putut astepta o atitudine cooperanta la negocierile cu PSD si PNL de dupa alegerile parlamentare din toamna, in vederea desemnarii viitorului premier, in noile conditii asa ceva este foarte greu de imaginat. La limita, si cum a anuntat deja ca va face daca va reveni la Cotroceni, Traian Basescu nu va tine cont la desemnarea premierului de faptul ca USL va fi obtinut, sa spunem, peste 50% din voturi. Asta pentru ca, dupa cum Constitutia spune explicit, cele 50% plus 1 din voturi nu sunt obtinute de un partid, ca acesta sa aiba dreptul la premier in mod independent de vointa presedintelui, ci aici vorbim de o alianta de partide, caz nepomenit in Constitutie. Ca urmare, aproape sigur ca Basescu, daca va reveni la Cotroceni, va numara mandatele obtinute de fiecare partid, inclusiv din USL, pentru a forta crearea unei noi majoritati care sa sustina viitorul premier. Una, de ce nu, poate cu PDL. Va fi insa acest viitor premier tot Victor Ponta? Nu credem, si asta mai ales ca, acum, Basescu va avea suficiente motive sa refuze desemnarea sa, imaginea si sustinerea externa a premierului fiind hotaratoare.

    Legea fundamentala nu il obliga, dar moral este de asteptat totusi ca presedintele sa ofere functia de premier partidului cu cele mai multe mandate. Asta insa daca se va putea crea si o majoritate in jurul acestuia. PNL s-a asezat deja intr-o pozitie ultraradicala fata de Basescu, iar asta, in mod sigur, va conta enorm la negocierile privind viitorul premier. PDL, probabil sub o masca noua, cu ceva oameni noi, va beneficia din plin de sprijinul lui Basescu pentru a ajunge in jocurile puterii. Mai grav este insa ca, dupa aceste ultime luni, intreaga clasa politica s-a radicalizat. Din acest motiv, este de asteptat ca fiecare parte sa fie insuficient dispusa sa cedeze, pentru a avea un guvern nou imediat dupa alegeri. Nu este exclus chiar ca, pentru prima data dupa 1990, Romania sa stea luni bune dupa alegeri fara un guvern legitimat in parlament. In alte parti nu a fost un capat de tara. Belgia a stat si ani la rand asa. Este insa Belgia, nu Romania. Pe noi toate acestea, acum, ne vor costa enorm. Mai mult, pozitiile par atat de ireconciliabile incat nu este exclus sa ajungem, in primavara, la alegeri parlamentare anticipate. Cu orice risc pentru populatie, pentru moneda nationala sau chiar pentru soarta Romaniei in Europa. La ce am vazut in ultimele luni de zile, chiar credeti ca prea multi politicieni se mai gandesc serios la toate astea?

    Iata asadar un tablou destul de sumbru, poate mult prea pesimist pentru cei care se asteapta ca, dupa clarificarea situatiei referendumului la Curtea Constitutionala, sa avem o toamna linistita. Dimpotriva, desi pare greu de crezut, sunt motive si mai multe de a ne astepta la si mai rau decat este acum.


    P.S.: Se fac si se desfac in aceste zile unele scenarii abracadabrante, cu retragerea lui Basescu dupa revenirea la Cotroceni, cu plecarea acestuia ca sef in cadrul NATO etc. Haideti sa fim seriosi! La personalitatea impetuoasa pe care o are presedintele suspendat, si care adesea l-a costat atat de mult, orice astfel de varianta este absolut exclusa. O retragere a lui Basescu inainte de termen nu va putea avea loc niciodata in timpul luptei. Iar lupta, se vede clar, nici pe departe sa se fi terminat.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri