Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine muta primul?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Votul romanilor de pe 25 noiembrie pentru Parlamentul European nu a fost plin de surprize, dar nici nu a respectat in totalitate previziunile sondajelor de opinie. In primul rind, PD nu e chiar atit de tare si de mare cum se credea. Cu toata implicarea lui Traian Basescu in campanie, care a adus partidului lui Boc un spor de voturi, democratii abia au ajuns in apropierea cotei de 30 de procente. La PD devine sesizabila o anumita problema de resurse umane. Pina acum, democratii s-au dovedit incapabili sa atraga alaturi de ei oameni de calitate, preferindu-i mai degraba pe traseistii politici. In Iasi, cei mai dubiosi primari ex-PSD sint acum la PD. Mai mult, coroborind scorul relativ slab obtinut de democrati cu esecul referendumului, se poate spune ca PD are nevoie urgenta de o regindire a strategiei electorale pentru a mai spera in victorie in 2008.

    Plasat pe locul doi, cu un scor nici prea-prea nici foarte-foarte, PSD se apropie de momentul scadentei. Pesedistii trebuie sa aleaga, in viitorul foarte apropiat, calea pe care trebuie sa mearga. Pentru a mai creste in intentiile de vot, PSD e obligat fie sa ajunga la guvernare alaturi de PNL (sau sa colaboreze foarte strins cu liberalii), fie sa ramina in opozitie, dar fara sa aiba in coasta PD. Cum a doua varianta e mai greu de realizat, se pare ca Geoana va forta din nou mina liberalilor, pentru a-i primi pe pesedisti in zona executiva. Pregatirea anului electoral din postura de partid de guvernare poate reprezenta cea mai buna solutie atit pentru salvarea lui Geoana, cit si pentru intarirea partidului. In PSD vor exista insa grave probleme interne, cunoscute fiind frictiunile dintre diferitele tabere, dar si intentia lui Nastase de a se intoarce in fruntea formatiunii.

    Liberalii au obtinut un scor mediocru. Se vede treaba ca majorarea pensiilor (imprudenta din punct de vedere economic) le-a adus niste voturi in plus, dar nu prea multe. Totusi, iarna care urmeaza, precum si semnele de slabiciune pe care le arata economia nationala sint doua motive reale de ingrijorare pentru Tariceanu si ai sai. Fara alte masuri populiste, e foarte posibil ca peste citeva luni, adica taman inaintea alegerilor locale, partidul sa-si piarda o parte considerabila dintre suporteri. In plus, va conta si relatia liberalilor cu PSD; un parteneriat la guvernare intre cele doua formatiuni le poate asigura majoritatea in Parlament, dar le va compromite sansele pentru un scor bun in 2008. Poate ca proiectul votului uninominal pus in aplicare, ca si o eventuala fuziune cu PC le poate imbunatati liberalilor, in viitor, imaginea foarte sifonata.

    Unul dintre cistigatorii scrutinului poate fi considerat PLD, care a aratat ca e in stare sa  intre fara probleme in Parlament. Interesant este faptul ca votantii acestui partid nu par sa fi fost liberali, ci mai degraba simpatizanti ai lui Basescu. Cu alte cuvinte, liberal-democratii s-au alimentat in special din rezerva de voturi a democratilor, si nu din cea a PNL. Asta inseamna ca partidul lui Stolojan incepe sa-si formeze propriul electorat si propria sa nisa politica, devenind, prin urmare, important in perspectiva viitoarelor alegeri.

    Referindu-ne la UDMR, nu poti decit sa apreciezi mobilizarea exemplara a electoralui maghiar, care a trimis la Bruxelles atit reprezentanti ai Uniunii, cit si pe Laszlo Tokes. S-ar putea spune ca ungurii au reusit sa impace, in mod fericit, si capra si varza. Bravo lor!

    In schimb, PNG, PRM si PC au esuat previzibil. Cei trei lideri de partid - C.V. Tudor, Gigi Becali si Dan Voiculescu - si-au pierdut cam toata credibilitatea. Dupa ani de zile in care au promovat o multime de ciudati in Parlament, peremistii se pregatesc sa iasa pe usa din dos a politicii romanesti. In ceea ce priveste PNG, este greu de spus in acest moment daca ratarea de pe 25 noiembrie chiar a fost cauzata de conflicul lui Becali cu Hagi sau, de fapt, partidul lui Becali nu a fost niciodata acolo unde il plasau unele sondaje. Ca si PSD, PC este in fata unei alegeri esentiale. De unii singuri, conservatori nu mai au nici o sansa. Totusi, "zestrea" lui Voiculescu - antenele t.v. - poate reprezenta un excelent atu in viitoarele negocieri.  Asadar, spre PNL ori spre PSD?

    Una peste alta, alegerile pentru Parlamentul European ne-au dezvaluit - in sfirsit - clasamentul la zi al partidelor romanesti. Remarcam impunerea unei triade - PD, PSD si PNL - , dar si aparitia unei neconcordante intre componenta Legislativului si preferintele de azi ale electoratului. Un calcul simplu ne arata ca cele doua tabere, PNL, PSD, UDMR, pe de o parte, si PD si PLD, de cealalta parte, sint sensibil egale, prilej de lupte tot mai crincene, in viitor.

    Din pacate, ramine sub semnul intrebarii chestiunea introducerii votului uninominal. Totusi, faptul ca 80% dintre romanii care s-au prezentat la referendum s-au declarat favorabili acestei initiative ne face sa credem ca partidele care vor lupta in numele acestei idei reformatoare nu vor avea decit de cistigat. Oricum, in ceea ce priveste partidele mari, nimic nu s-a transat in acest scrutin pentru Parlamentul European. Pe 25 noiembrie, ora 21.00, am asistat doar la declansarea neoficiala a campaniei electorale pentru 2008 si 2009. In scurt timp, vor aparea primele mutari spectaculoase pe esichierul politic. Cine incepe?


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri