Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Conceptul Nastase

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Publicitarii stiu ca pentru a promova un produs ai nevoie de un concept. Conceptul poate fi un cuvint, o propozitie, o idee sau orice altceva care reuseste sa defineasca in cel mai inalt grad ratiunea pentru care cei mai multi dintre consumatori prefera si cumpara un anumit produs. Un detergent nu se vinde pentru ca spala rufe, ci pentru ca, spre exemplu, la acelasi pret sau la un pret comparabil detergentul curata mai eficient - sa spunem - decit un sapun. "Eficienta" poate fi, in acest caz, cuvintul care defineste cel mai bine motivul pentru care unii renunta la sapunul de rufe pentru un detergent, si acest cuvint e ceea ce numim aici un concept. In calitate de consumatori, rareori sintem constienti de acest lucru, dar ne comportam ca si cum am fi. Si aceasta pentru ca cineva a gindit-o dinainte. A gasit conceptul legat de produsul respectiv si l-a promovat. Chestiunea e valabila pentru orice activitate umana facuta cu cap.
    N-am fi insistat pe o asemenea introducere daca n-am fi convinsi ca pentru a intelege mai bine ce se intimpla cu actuala guvernare e nevoie de un demers similar. Cu alte cuvinte, asimilabila unui produs, guvernarea Nastase trebuie musai sa aiba in spate un concept. O ratiune pentru care se "vinde" (vezi sondajele de opinie) sau pentru care, in mintea celor care ni-l livreaza, ar trebui sa se "vinda". Care ar fi acest concept?
    Inca de la inceputul mandatului, guvernul Nastase a dat semne de originalitate. Mai mult decit oricare altul de dinaintea sa. Semnalul avea sa fie dat, evident, odata cu infiintarea unui adevarat minister al imaginii, numit Ministerul Informatiilor Publice, si numirea in fruntea sa a unui specialist recunoscut in domeniu, directorul Metro Media Transilvania, profesorul de sociologie Vasile Dancu. Adversarii l-au etichetat rapid. Vasile Dancu urma sa fie un fel de Goebels (ministrul nazist responsabil cu propaganda) al Romaniei. Stigmatul, fortat pina la limita insultei, n-avea cum sa prinda. Dar nu aceasta ne intereseaza aici. Atita timp cit mijloacele folosite pentru a face imagine guvernului ramin legale, ministerul condus de Vasile Dincu ramine cel mult un subiect de controversa politica. Important e ca, prin infiintarea acestui minister, guvernul Nastase ne face sa-ntelegem ca urmeaza sa fim condusi nu atit intr-o anumita directie, cit intr-un anumit fel. Intr-un anumit stil. Conform unui anumit concept.
    Desi timpul scurs de la preluarea mandatului e relativ scurt, exista deja indicii cu privire la acest asa numit concept. Acesta poate fi dedus din cel putin trei idei majore care par sa stea la baza actualei guvernari.
    Prima se refera la reforma economica. In ciuda aparentelor, guvernul Nastase nu pare deloc ingrijorat de asa numitele consecinte sociale ale privatizarilor si restructurarilor pe care le presupune reforma economica. Cineva acolo la Palatul Victoria pare sa fi inteles ca nu disponibilizatii sint cei care dau tonul nemultumirilor in Romania, ci mai degraba cei cu salarii mici. Iar acestia sint, in cea mai mare parte, bugetari. Solutia de principiu? Intarirea statului si relaxarea deficitului bugetar. FMI poate sa mai astepte. Cit priveste privatizarea, singura problema e sa aduca bani la buget si in buzunarele partidului. Iar partidul inseamna administratie publica si afaceri. Cu aceste doua forte faci oricind, daca e cazul, si protectie sociala.
    A doua idee majora, legata de prima. Coruptia nu e un fenomen care sa ingrijoreze in sine pe multa lume. Cel mult pe unii intelectuali, unii ziaristi si un segment ingust din zona intreprinzatorilor privati. Romanii parca s-au cam lamurit. Pina la urma, coruptia mai mult ajuta decit strica, desi e frumos sa mai vezi sau sa mai citesti despre cite un flagrant cu luare de mita. Iar daca e vorba de un procuror, politist sau judecator, cu atit mai bine. Pentru guvernul Nastase nu coruptia e problema, ci imaginea ei. Sa fie cit mai domestica si sensibila. E a noastra si ni-i draga. Marii corupti exista doar daca accepta guvernul ca exista. In rest, e doar o inventie care nu foloseste nimanui. Fosta putere a crezut ca, aratindu-i pe unii dintre marii corupti cu degetul, va cistiga in popularitate, cind, de fapt, lucrurile stau exact pe dos. Lupta impotriva marii coruptii erodeaza imaginea statului si a guvernului. Si, in final, imaginea romanilor despre ei insisi.
    Si aceasta e, de fapt, a treia idee majora pe care pare sa se bazeze actuala guvernare. Romanii au nevoie de un minim respect. Raspunde iritat, ratoit sau doar ironic, dar neaparat in fata camerelor de luat vederi, la cite-o baroneasa, lider maghiar sau institutie financiara internationala si ai incalzit inima a milioane de romani. Oricum politica adevarata, de care romanii nici nu se prea intereseaza, se face in culise si mai ales pe interese. Marele public n-are nevoie decit de bezele.
    Sa-i dam un nume. Sa-i spunem guvernare "aproape de oameni"? Da. Dar in nici un caz "impreuna cu ei". Acesta ar putea fi conceptul.
    (Pavel LUCESCU )

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri