Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Conservatorii in campanie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Se spune, poate usor exagerat, ca in Statele Unite campania electorala nu se incheie niciodata. Americanii au tot timpul in fata alegeri - fie ele nationale, la nivel de stat sau locale, si, de asemenea, din perspectiva demnitatii publice vizate, alegeri pentru legislativ, executiv si, in anumite cazuri, pentru diverse pozitii in ramura judecatoreasca a puterii. In mai toate cazurile, scrutinul propriu-zis este precedat de o competitie viguroasa in interiorul marilor partide, avind drept scop desemnarea candidatilor.

    Daca in alte tari democratice campania electorala este o perioada speciala, inclusiv din punct de vedere al psihologiei politice, in Statele Unite ea reprezinta o realitate aproape cotidiana. Dezbaterile astfel generate le completeaza pe cele asociate procesului guvernamental propriu-zis, iar in anii in care se pune in joc functia prezidentiala le domina.

    Insa si un moment electoral precum cel asteptat in luna noiembrie este foarte interesant, din nenumarate motive. In primul rind, se definesc o serie de dueluri importante din toamna, in special pentru functiile de anvergura: guvernator al statului si membru al Senatului SUA, acolo unde sint puse in joc mandatele respective. Reinnoirea unei treimi din Senat nu va duce, probabil, la o rasturnare dramatica a raportului de forte, dar i-ar putea lipsi pe democrati de majoritatea de 60 la 40, prin care pot forta votul pe proiectele de lege si le-ar putea oferi republicanilor sansa de a bloca, prin tragere de timp, proiectele de lege.

    Guvernatorii sint, la rindul lor, persoane cu vizibilitate nationala, dar mai important pentru Administratia Obama este faptul ca politicile sale au de multe ori nevoie de sprijinul acestor lideri executivi pentru punerea in aplicare a unor politici importante in statele respective. In plan strict electoral, comportarea republicanilor in aceasta campanie si, desigur, rezultatele candidatilor vor fi urmarite cu atentie, in conditiile in care dintre guvernatorii mai noi s-ar putea selecta viitorul candidat la vicepresedintie din 2012 (pentru functia suprema sansele cele mai mari le au politicienii deja consacrati). In tabara democratilor, scorul candidatilor la functiile de guvernator va fi interpretat in mare masura drept o evaluare a politicii Administratiei, criteriu ce il va domina adesea pe cel asociat problematicii locale.

    Oricum, lupta pentru fotoliile de guvernator va fi mai putin ideologizata decit cea pentru Congres. Daca lupta pentru mandatele senatoriale puse in joc va fi ceva mai personalizata, pentru Camera Reprezentantilor competitia se anunta extraordinar de dura. Motivul principal il reprezinta, desigur, faptul ca se pun in joc toate mandatele - asadar, se joaca o partida noua, de la scorul de zero la zero. Republicanii spera sa captureze Camera si astfel sa poata bloca programul legislativ al presedintelui Obama, fortindu-l sa negocieze si sa atenueze componenta "progresista" a acestuia.

    Pentru observatorii interesati de doctrine politice, cel mai atractiv subiect ramine balanta din interorul Partidului Republican, intre conservatorismul fiscal si cel de inspiratie religioasa. Asa-numitele miscari "Tea Party", generate de entuziasmul anti-etatist de la nivel local, par sa inlocuiasca impulsurile evanghelice, ca vehicul ideologic al partidului - adesea, cele doua mesaje ajung chiar sa convearga. S-ar putea ca astfel sa se ajunga la scoruri mai bune si poate chiar la o victorie in toamna, in circumscriptiile mai mici de la Camera Reprezentantilor, insa pentru Senat si functiile de guvernator (adica pentru circumscriptii electorale mari - state intregi) e posibil ca aceste miscari sa nu fie suficiente.

    Iar daca ele se vor dovedi prea "corozive" pentru gustul majoritatii moderate in toamna lui 2010, se va pune automat intrebarea ce efect vor avea ele in 2012 pentru candidatul republican la prezidentiale, oricare va fi el, dat fiind ca intelepciunea conventionala spune ca nu poate cistiga decit candidatul ce se poate adresa moderatilor. Pentru multi dintre activistii Tea Party sau evanghelici, regasirea unui crez al partidului este mai importanta decit victoria din 2012. Problema, asa cum se vedea ea acum, este ca ambele obiective mentionate mai sus sint greu de atins fara o victorie in 2010.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri