Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Craciunita

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Avem in casa o Craciunita, o floare care seamana oarecum cu un cactus ceva mai special si care imboboceste catre sfirsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie. Bobocul are o culoare greu de definit, e un rosu-ciclamen-mov si sta atirnat de virful frunzelor pina ce ajunge la maturitate si cind devine floare. Unii boboci se grabesc sa dea in floare dar nu se deschid niciodata inainte de Craciun. Cei grabiti cad pur si simplu fara a se usca. An de an, Craciunita da in floare in seara de Craciun. Bobocii se deschid intr-un clopol care atirna in jos. Dar miracolul nu se produce decit in seara de Craciun. Cei care se pregatesc sa infloreasca mai devreme, asa cum am mai spus, nu ajung niciodata sa fie floare. Cei care intirzie sa infloreasca, la fel, nu ajung niciodata sa fie floare. Cad pur si simplu fara sa se ofileasca. Craciunitele - Craciunite infloresc in seara de Craciun. Ele sint pregatite sa anunte ceva, ca si steaua de la rasarit. Si o fac in fiecare an, anuntind venirea Domnului cu o exactitate de ceasornic. Mai sint inca citeva zile bune pina la Craciun, dar Craciunita din balconul nostru sta gata sa infloreasca. Citiva boboci stau gata - gata sa infloreasca, insa nu infloresc. De cind avem floarea, bobocii au inflorit intotdeauna in Ajunul Craciunului.
    Am crezut in Mos Craciun pina in clasa a treia. Colegii meu rideau de mine cind pledam pentru existenta Mosului, li se parea, probabil, ca eram caraghios. In casa la mine, parintii erau atei, bunica, alaturi de care am copilarit era si ea atee. Nu m-am format intr-un mediu traditional, cu credinta si frica de Dumnezeu. Nu am mers duminica de duminica la biserica. Nici macar nu era vorba de frica de regimul comunist. Numai cei care aveau functii de raspundere erau urmariti daca se duc la biserica cel putin la slujba de Inviere ori in ajunul Craciunului. Preotul din parohie era primit in ajunul Craciunului si al Bobotezei, sarutam icoana, preotul stropea cu agheazma in cele patru colturi ale casei, dar inca de pe atunci mi se parea ca gestul parintilor mei si al bunicii era unul de politete, de buna cuviinta, de integrare in spiritul unei comunitati si nu unul de credinta pur si simplu. Nu am de ce sa mint. In spiritul acela am fost format si am trait mai mult cu credinta in Mos Craciun decit in Iisus. La vremea aceea am fost invatat doar ca rusii ne obliga sa nu mai credem in Mos Craciun, care era al nostru, ca romani, ci in Mos Gerila, o traducere stupida dupa "Ded Moroz", un Mos Craciun comunist. Credintele normale trebuiau distruse, taiate din radacina. Desi Mos Craciun nu era Santa Claus, ci o combinatie intre crestinism si o traditie in buna masura pagina, tinea totusi de fundamentele de gindire si de simtire ale unei societati normale, adica libere. Cea mai mare deceptie pe care am trait-o a fost aceea dintr-o seara de Craciun cind l-am cunoscut pe unul din vecinii maturi din cartier jucind rolul lui Mos Craciun. Parintii mei au crezut de cuviinta sa-mi marturiseasca faptul ca nu exista nici Mos Craciun, dupa ce nu ma invatasera ca exista Iisus si nu cu rea credinta. Nu mai ramasese deasupra mea nici un cer la care sa ma inchin. Mi-au spus: Intr-adevar, Mos Craciun era domnul Iovu, vecinul nostru, pe care si eu il recunoscusem desi as fi vrut sa nu-l recunosc. O parte din copilarie atunci am pierdut-o, dar am minti daca nu as spune ca am trait-o si mai departe cu aceeasi intensitate, dar cu ceva mai putine iluzii.
    Ma intorc la Craciunita din balcon. Faptul ca ea infloreste invariabil in Ajunul Craciunului este pentru mine semnalul ca nu traim doar intr-o era profana, in care nici un miracol nu este posibil, ci in stricta apropiere a sacrului pe care nu ar trebui sa-l uitam niciodata. Si atunci imi aduc aminte de pacatele mele si ma rog sa-mi fie iertate. Clopoteii Craciunitei sint, intr-un fel, mai frumosi decit bradul de Craciun pe care-l putem impodobi cu o zi mai devreme sau cu o zi mai tirziu decit Ajunul Craciunului.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri