Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Criza si noul public anti-pomana

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Zilele trecute, Mensa, organizatia care testeaza si ii cuprinde pe cei mai inteligenti 2% dintre paminteni, preciza ca nici un parlamentar roman nu fusese inca acceptat, desi citiva aplicasera la testele de IQ. Evident, rezultatul nu ar fi o surpriza. Dar informatia poate fi de un oarecare folos, pentru a intelege de ce retelele neuronale ale alesilor sint, mai mereu, complet depasite de provocarile zilelor in care traim.

    De pilda, criza - provocare economica, psihologica, dar mai ales intelectuala. Camera Deputatilor voteaza o ordonanta de urgenta prin care platile restante ale bugetarilor se vor face esalonat pina in... 2016. Guvernul stie el ce stie. Nu mai are de unde sa se imprumute cu jumatate de miliard de euro, pentru a-i da pe toti odata, asa cum cere instanta. Nici pentru cei 5% promisi pentru anul viitor nu baga nimeni mina in foc. Opozitia, PSD si PNL anunta ca va contesta decizia la Curtea Constitutionala, fiindca banii trebuie dati neaparat acum...

    In ce context? 

    In fiecare zi, agentiile de rating mai downgradeaza cite un mare stat si citeva banci cu active de marimea PIB-ului Romaniei.

    Bancile cu filiale in Romania isi reevalueaza activele (BCR). Bancile elene au fost chemate de guvernatorul Mugur Isarescu, care le-a cerut sa puna pe masa lichiditate, nu vorbe, daca bancile-mama din Grecia capituleaza.

    Nokia, unul dintre marii exportatori si contributori la buget, si-a luat talpasita. Sint zvonuri ca ar fi semnalul unui val de relocari. Probabil, urmeaza Arcelor Mittal.

    Bursa anticipeaza o scadere economica brusca la inceputul anului urmator. Cea mai mare parte a IMM-urilor romanesti asteapta ca anul 2012 sa vina cu un nou virf al crizei.

     Intr-o scrisoare deschida, postata pe site-ul "Financial Times", 96 de lideri politici, economisti si sefi de companii, „europeni ingrijorati", atrag atentia ca ceasul al 12-lea se apropie de sfirsit pentru actualul sistem financiar global, daca nu se intervine pentru sustinerea euro si rezolvarea crizei datoriilor.

    In ultimele zile de mandat, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, se ia cu miinile de cap: criza e sistemica, fara recapitalizare sistemul se prabuseste. Bancile nu-si mai imprumuta bani intre ele, fiecare temindu-se ca, in caz de prabusire, nu-si mai recupereaza banii.

    Nouriel Roubini, profetul crizei, ne asigura ca recesiunea mondiala e sigura, problema este cit va fi de grava.

    Fireste, am putea spicui si multe alte stiri in registru alarmist. De aici intrebarea: ce calcul ai avea ca opozitie sa arunci pe fereastra jumatate de miliard de euro acum, inaintea unui nou val al crizei, poate mai serios ca primul?

    La ultima iesire publica, Mugur Isarescu atragea atentia asupra anului electoral si a tentatiei de a ignora constringerile bugetare in urma pornirilor populiste. Guvernatorul vorbea despre „memoria sociala fragila", care face posibila repetarea greselilor, in timp ce Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului, estima ca socul crizei datoriilor suverane ar putea sa creeze un public cu o memorie acuta a supraindatorarii statelor, la fel de puternica precum cea inregistrata in cazul hiperinflatiei din Germania, de dupa razboi. Aceasta va duce la nasterea  unui alt model politician. Croitoru estima aparitia noului public prin producerea unui fenomen de segregare inter-generationala, in care generatiile mai in virsta vor fi obligate sa cedeze drepturi pe care le considera adjudecate.

    S-ar putea ca o miza a anilor urmatori sa fie formarea unui nucleu dur si activ al publicului alergic la sistemele asistentiale, la orice fel de pomeni, promisiuni de mariri de venituri peste ceea ce poate asigura economia si in afara oricarei recompense care nu presupune munca. Incurajarea acestei atitudini si generalizarea ei la nivel de cultura economica publica devin chestiuni de responsabilitate si constientizare civica. Campaniile electorale si sociale de dupa 1989 au fost marcate de teme precum „dreptate", „justitie", „adevar". Poate, in curind, vom mai avea unul: chibzuinta.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri