Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cu "R" de la restructurare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    A intrat Cabinetul Tariceanu in zodia restructurarii? Exista posibilitatea ca, pina la sfirsitul acestei luni, Guvernul sa capete un alt chip. Mai european, poate, daca si partenerii politici de la putere vor cadea de acord asupra unei formule de guvernare mult imbunatatite. In orice caz, cel putin pina in aceasta clipa, toate cele patru partide din coalitia conducatoare au acceptat, in principiu, ideea restructurarii, chiar daca democratii par cei mai grabiti s-o transpuna in practica.
    Intentia guvernantilor este laudabila, deoarece o schimbare este absolut necesara. Actuala formula a Guvernului s-a dovedit greoaie si ineficienta. Mostenind structurile stufoase ale guvernarii pesediste, care trebuia sa ofere sinecuri intregii clientele politice, cabinetul Tariceanu a inceput sa cedeze sub propria greutate. Multitudinea de ministere, departamente, agentii s-au incurcat unele pe altele ori s-au blocat reciproc ori de cite ori au fost obligate sa actioneze cu viteza sporita.
    Este si motivul principal pentru care Guvernul s-a comportat sub orice critica in timpul crizelor din ultimii doi ani. Atit la inundatii, cit si in timpul gripei aviare, autoritatile s-au aratat complet depasite de situatie. Abia cind crizele si-au atins apogeul, guvernantii au inteles ca regulile si legile (pentru a caror respectare au bagat mina in foc in fata oficialilor UE) sint incalcate oricind si de oricine, chiar cu acordul autoritatilor. Incapabili sa anticipeze directiile de propagare a crizei, sa propuna solutii imediate, sa-si coordoneze actiunile sau chiar sa-si recunoasca greselile, guvernantii si-au dat singuri cu stingul in dreptul. E usor sa dai vina pe fantome, cind te bintuie spectrul iresponsabilitatii.
    Probabil, abia dupa un cutremur devastator, guvernantii (cei de azi ori cei de miine) vor incepe sa controleze in ce mod s-a construit in Romania sau cum s-au desfasurat lucrarile de redimensionare a spatiilor de la parterul blocurilor sau de la cine stie ce etaj al vreunui imobil prabusit. Iarasi, probabil, abia dupa izbucnirea cine stie carei maladii contagioase, cu evolutie galopanta, autoritatile vor descoperi muntii de mizerie care schimba formele de relief ale localitatilor rurale.
    Un guvern capabil este cel care are deja cel mai bun raspuns pregatit pentru orice tip de situatie problematica ipotetica. A fi mereu prins nepregatit este doar dovada incompetentei. Si parca ne-am saturat sa tot fim condusi de politicieni care se pricep doar sa-si umple burdihanul si conturile din banca. Iar, in aceste conditii, se mai poate opune cineva ideii restructurarii Cabinetului Tariceanu?
    Evident, nu, daca sint respectate insa citeva conditii obligatorii. In primul rind, restructurarea trebuie insotita de o remaniere. Exista ministri, si de la PD, si de la PNL, care nu au trecut clasa.
    Invatamintul, Protectia Sociala, Agricultura, poate chiar Finantele sint domenii care fie nu au evoluat, fie s-au dezvoltat prea putin. Noii veniti in fruntea acestor ministere repetente ar trebui sa aiba reforma in singe si sa manince jar in fiecare dimineata. Numarul portofoliilor sa fie mult mai mic, iar articularea lor - mult mai flexibila. Pentru asta este nevoie de reducerea drastica a schemelor de personal si responsabilizarea functionarilor.
    Apoi, restructurarea Guvernului trebuie sa se gindeasca in jurul unui proiect central, capabil sa genereze, pe cale de consecinta, sute ori mii de alte proiecte. Integrarea europeana pare ideea cea mai generoasa, din acest punct de vedere. Nu in cele din urma, restructurarea nu trebuie sa se constituie intr-un simplu exercitiu de imagine. Cu alte cuvinte, daca schimbarea inseamna doar retrogradarea citorva secretari de stat, desfiintarea unor agentii, urmata imediat de infiintarea altora, rotatia cadrelor si alte asemenea, atunci nu se va intimpla nimic bun. In plus, restructurarea nu trebuie, in nici un caz, sa devina o tema de conflict si sa epuizeze in dispute sterile energiile si asa limitate ale guvernantilor.
    In concluzie, fara indeplinirea unui set de conditii minimale, intregul efort de restructurare va cadea in derizoriu. Si n-ar fi exclus ca soarta actualei Puteri sa se joace tocmai in aceasta vara-toamna.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri