Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Definitiile normalitatii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Miercuri seara, Realitatea TV ne-a prilejuit intilnirea, singulara in ultimii 11 ani, a doi fosti presedinti: Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Subiectul emisiunii, previzibil, nu putea fi decit tema fierbinte a momentului: suspendarea presedintelui actual. Mai bine de o ora, diferentele dintre cei doi au fost niste mici nuante, virgule intre fraze, tonuri mai condescendente sau mimici intelepte. Nu s-au contrazis macar o singura data, nu au fost capabili sa mimeze un dialog, a vorbit fiecare ca-n fata unei oglinzi. Desi ai fi putut jura ca apartin unor platforme ideologice opuse, ceea ce-i diferentia, cu parere de rau, erau chestiuni de vanitate personala. Iliescu era afectat ca intreaga sa mostenire "spirituala" si "politica" este pusa, in ultimii doi ani, intr-o alta lumina decit se asteptase. Constantinescu parea enervat ca nu i se recunosc "meritele" intiistatatoare in privinta combaterii coruptiei sau condamnarii comunismului.
    Primul a pus perfect in scena talentul de fost secretar de partid: memoria selectiva, acuzatia manipulatoare, bune inca la prostit anumite categorii de simpatizanti. Celalalt a aratat patetismul neputincios al profesorului scos de la catedra Cotroceniului, unde predase citeva lectii de morala, luase unele decizii curajoase, dar capitulase in fata structurilor ce s-au dezlantuit, neafectate, intre 2000 si 2004. Si pentru unul, si pentru celalalt, Traian Basescu e o amenintare pentru ca le pune in discutie posteritatea.
    Ambii inteleg altfel Constitutia decit o face actualul presedinte si fiecare urmareste sa-l educe putin pe Basescu. "Pedagogia politica" propusa de Iliescu urmareste, din cite am inteles, suspendarea actualului sef al statului, urmata de o urecheala publica in fata natiunii. Fostul presedinte al CDR are mijloace mai didactice pentru cumintirea lui. O ora de dirigentie in Parlament, care sa-i traseze foarte clar presedintelui ce poate face si ce nu, cum trebuie sa actioneze si cum nu etc. Dar, pe fond, se subintelegea ca ex-presedintele CDR achieseaza intru totul la rechizitoriul PSD.
    Ceea ce ne-a frapat, dincolo de discutia in sine, a fost ca fostii presedinti nu au considerat necesar sa analizeze resorturile profunde ale Constitutiei, cele care fac imposibila congruenta intre vointa electoratului si puterea reala a sefului statului. Si unul si altul au uitat conflictele avute cu Petre Roman, Adrian Nastase, Radu Vasile ori Victor Ciorbea, neintelegind caracterul repetitiv al acestor dispute. Odata ce este numit premierul, acesta nu mai poate fi demis, indiferent de actiunile sale. Puteam suspenda mai lesne presedintele ales prin vot direct decit un premier numit. Iliescu apela la mineri sa-l dea jos pe Roman, Constantinescu - la subterfugii ridicole pentru a-l inlatura pe Radu Vasile. Discutia finala ar trebui sa fie ordonata nu in functie de oamenii de moment, ci de principiile viitoare. Ori dorim o republica parlamentara, cu presedinte ales de Parlament, ceea ce, in absenta votului uninominal, ar insemna o inchidere ermetica a clasei politice in jocuri de culise, ori acceptam cultura politica a poporului, care ii atribuie sefului de stat ascendentul simbolic. Asupra acestor chestiuni Iliescu si Constantinescu nu au dorit sa se opreasca.
    In mod evident, nu-l vor pe "jucator" la Cotroceni. Acesta ar tine de profilul unui stat asiatic, in nici un caz occidental, crede Constantinescu (ceea ce ar insemna ca Bush ar fi presedinte la Phenian, iar Chirac la Havana). Pentru ambii ex-presedinti, problema nu e Constitutia, ci persoana sefului statului. Nu sistemul politic, nu calitatea oamenilor nostri politici, nu inadvertentele legislative, doar omul Basescu. Daca el este pus la punct, daca tace cind e vorba de coruptia unor parlamentari, amina deschiderea unor arhive si se apuca de agatat decoratii in pieptul clientelelor, il pot ierta. Redevine un comportament constitutional. Ne-au dat de inteles ca dispare "criza" si revenim la "normal". Apropo, nu mai puteti de dorul "normalitatii" lui Iliescu sau de cea a lui Constantinescu?


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri