Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Democratie sau nimic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Milioane de romanii sint pusi, la scrutinul de miine, in fata unei alegeri imposibile: a opta intre un fost comunist pe care nu l-au agreat niciodata si un extremist bezmetic care nu si-a dovedit nici o competenta in afara aceleia de a improsca temeinic cu noroi pe toata lumea. Intrebarea careia cei incercati de indoiala in aceste zile incearca sa-i gaseasca un raspuns este daca vor merge sau nu la vot.
    Unii au gasit deja raspunsul, altii inca nu.
    Cei care s-au decis sa nu mearga la vot au, in principiu, unul sau mai multe din urmatoarele argumente:
    - libertatea de a opta pentru non-optiune
    - daca Vadim va cistiga, isi va fringe oricum gitul in citeva luni de zile
    - Vadim Tudor pierde oricum.
    Cei care vor merge la vot, dintre electorii care nu l-au votat niciodata pe Ion Iliescu sau Vadim Tudor, au un singur motiv: luarea unei masuri de precautie in plus pentru ca liderul PRM sa nu ajunga la putere, ceea ce ar fi o catastrofa pentru Romania.
    Vom arata, pe rind, ca nici unul din argumentele de mai sus nu este suficient de consistent. Sa le luam pe rind, in sens invers.
    1) O masura de precautie in plus pentru ca Vadim Tudor sa nu cistige alegerile este necesara. Nu este insa si suficienta. Analiza datelor din sondaje arata ca extremismul din Romania nu are o cota de aproape 30%, asa cum a reiesit la alegerile din 26 noiembrie si cum este acum perceputa Romania in exterior. Votul a fost in mare parte conjunctural, iar PRM a profitat cel mai bine, voit sau nu, de degringolada dreptei. Tocmai de aceea, este foarte important daca Vadim Tudor va pierde alegerile de miine la un scor zdrobitor. Acesta va fi un semnal catre Occident ca extremismul nu are un viitor in Romania, lucru de care se tem cel mai mult finantatorii tarii noastre. Pentru ca, este clar, nici un proiect politic sau economic serios nu are sanse de reusita in Romania fara sustinere financiara din afara.
    2) Vadim Tudor pierde oricum. Aceasta s-ar putea dovedi o chstiune extrem de riscanta. Fie si numai teoretic, Vadim Tudor poate cistiga alegerile chiar daca, numeric, nu mai cistiga nici un vot in plus fata de cele obtinute la alegerile trecute. Aceasta s-ar putea intimpla in cazul unui absenteism masiv, care va afecta serios rezultatul obtinut doar de Ion Iliescu. PRM si liderul sau au dovedit ca au un electorat mai disciplinat decit cel al PDSR. Sondajele care il dau cistigator pe Iliescu arata ca prezenta la vot va fi de circa 65 la suta. Acest procent insa s-a inregistrat la alegerile trecute, cind motivatia a fost net superioara. Este asadar exclus sa avem o prezenta macar la fel de buna.
    3) Vadim Tudor isi va fringe oricum gitul in citeva luni de zile, daca va cistiga. Intr-adevar, daca liderul PRM va ajunge presedinte, PDSR va trece in opozitie, asa cum a anuntat, sarcina constituirii guvernului revenindu-i PRM. Judecind rational, in aceasta varianta Vadim Tudor chiar isi va fringe gitul, echipa acestuia nefiind buna nici pentru un consiliu comunal competent, ce sa mai vorbim de o echipa guvernamentala. Vadim nu va capota insa doar in citeva luni de zile. In maximum doi ani vor avea loc cu siguranta alegeri anticipate, pe care PRM si Vadim Tudor le va pierde indiscutabil, probabil la scor de maidan. Insa numai procedurile de organizare a alegerilor dureaza sase luni. Alte luni bune vor trece de la incercarile esuate de desemnare a unui guvern sau pina la introducerea unei motiuni de cenzura. Ce va fi Romania in acest timp?
    Pe de alta parte, printre altele, presedintele tarii desemneaza sefii serviciilor secrete si conduce CSAT. Nu este greu de imaginat ce brambureala nationala se va produce in aceste servicii, odata cu venirea securistilor frustrati din PRM, sau ce ar urma unei eventuale declarari a starii de necesitate in Romania de catre Vadim Tudor, in caz ca maicutele romance de la Odorheiul Secuiesc nu primesc imediat spatiu de locuit de la autoritatile locale conduse de membri UDMR.
    Un alt argument in acest sens este acela ca, daca Vadim nu cistiga acum, PRM ar putea cistiga net alegerile din 2004. Nu este exclus, insa se va intimpla asa doar daca se vor mai petrece alte doua lucruri: reforma va fi abandonata total de catre PDSR iar Vadim Tudor nu va avea nici o condamnare penala pina in 2004. Avem motive, ba chiar si unele informatii, ca ambele lucruri nu se vor petrece.
    In sfirsit, sa nu uitam ca Romania are deja angajate negocieri in curs atit cu NATO cit si cu Uniunea Europeana. Romania este deja in coada listei candidatilor. O intrerupere a negocierilor ne va mai impinge cu alti citiva ani in urma, daca nu definitiv in afara cursei.
    4) Libertatea de a opta pentru non-optiune este, poate, cea mai problematica. A opta intre prost si mai prost este o alegere imposibila pentru cei cu un acut simt al libertatii individuale. Insa valorile liberale, care circumscriu libertatea individului, gasesc cimp deplin de manifestare doar in societatile liberale. Pare paradoxal, dar votul de miine are si urmatoarea semnificatie: optiunea pentru manifestarea libertatii sau ingradirea acesteia.
    Multi s-au grabit nejustificat sa vada in Ion Iliescu, in aceste zile, salvatorul Romaniei. Nimic mai fals. Acestia au uitat prea usor, precum nostalgicii erei Ceausescu cum li se lua curentul electric cind le era lumea mai draga, cit de criticat era de Occident Iliescu pina la alegerile din 26 noiembrie. Indiferent de rezultatul alegerilor de miine, pentru majoritatea romanilor scrutinul nu va avea un cistigator. Este insa posibil sa existe un mare invins: poporul roman. Aceasta se va intimpla insa numai daca cei care il resping pe Vadim Tudor nu merg la vot, chiar daca nu il agreeaza pe Ion Iliescu.
    Claudiu RAUS

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri